57 találat a(z) idegenforgalmi adó cimkére

Idegenforgalmi adó könyvelése Kérdés

Tévesen beszedett ifa Kérdés

Idegenforgalmi adó felfüggesztése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az idegenforgalmi adó év végéig történő felfüggesztésével kapcsolatban merült fel kérdés: Palkovics László miniszter úr elmondta, de rendeletben nem találtam kihirdetve az idegenforgalmi adó felfüggesztését év végéig, ezért bizonytalan, hogyan járjunk el helyesen az alábbi esetben: külföldi vendég szállt meg magyar panzióban március elején. A vendég a koronavírus miatt Magyarországon ragadt, ugyanis április 29-ei dátummal kapott repülőjegyet. A vendég eddig a panzió lakója. Kérdés, hogy erre az időszakra kell-e számlázni és fizetni az idegenforgalmi adót? Segítségüket előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kórház saját üdülővel és nővérszállóval rendelkezik. A lakóingatlanok bérbeadására nem választott áfakötelezettséget és nem alanyi adómentes az intézmény. Az üdülőt az intézmény dolgozói és külsős magánszemélyek is igénybe vehetik. A 173/2003. (XII. 28) kormányrendelet szerint hatósági igazolvány került kiállításra a nem üzleti célú szálláshely-szolgáltatáshoz. A kórház az üdülőt 2020. évtől 5 százalékos áfával számlázza ki az igénybevevőknek, IFA-t fizet és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is bevallja és fizeti. Véleményem szerint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kerültek a fizetési kötelezettségek megállapításra. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendszerébe regisztrálni kell az információs oldalon az intézmény üdülőjét ? A nővérszállón elhelyezésre kerülő dolgozók által fizetett térítési díj után nem kerül áfa, IFA felszámításra, és nincs ezen szolgáltatás után turizmusfejlesztési hozzájárulás sem. Ugyanígy jár el az intézmény a kórháztól független külsős munkavégzés céljából bérbevevők esetében is. Helyes ez a gyakorlat ? Az orvos-nővérszállón pár vendégszoba került kialakításra, amelyet meghatározott vendégkör tud igénybe venni. Erre a tevékenységre köteles-e regisztrálni az MTÜ rendszerbe a kórház? Kell-e engedélyt kérnie a 173/2003. (XI.28) kormányrendelet szerint? Jól értelmezem-e hogy 5 százalék áfa, IFA és 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezett az intézmény? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Szállásadás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény változása kapcsán merült fel a kérdés: amennyiben szállásadás során a vendég nem fizet idegenforgalmi adót (munkavégzés, vagy sportolói tevékenység kapcsán foglal a vendég szállást), ez esetben a számlát a vendég részére milyen áfával kell kiállítani. Egyáltalán az ifa-mentesség befolyásolhatja az áfát? Segítségét előre is köszönöm!

Szállásadó személye, vendéglátás, áfa Kérdés

Magyar kft. (V) vendégeket fogad, kempingtől bérelt területen felállított bungalóiban. V csak a vendégeket fogadja a bungalóiban. A vendégeket egy külföldi utazásszervező (U) küldi. A vendég U-nak fizet, előre. A vendég U-tól kapott utalvánnyal megy a kempingbe. A vendégek fogadását és a távozás utáni ellenőrzést alvállalkozó(A) végzi. Ki lesz a „vendéglátó” a szállásadó, azaz kinek kell bejelentenie vendégeket, ki rendezi az ifát? Kit terhel a turizmusfejlesztési hozzájárulás? U utólag küld havi elszámolást V-nek a vendégekről és a díjakról. A kemping a bérleti díjat negyedévente előre számlázza. Az alvállalkozó havonta utólag számláz. Probléma: V gyakorlatilag nem is találkozik a vendégekkel, és csak havonta utólag látja a már lezajlott forgalmat. A vendégeket fogadó A meg „csak „ alvállalkozó”, azaz nem ő a vendéglátó – a jelen felállásban. Feltételezzük, hogy U-nak magyar áfás számlát kell kiállítania a vendégeknek. Ehhez bejelentkezik a magyar adóhatóságnál – csak áfaszámért. Feltételezzük, hogy telephelye nem keletkezik, azaz csak áfaadószámos lesz, más kötelezettsége nem lesz. Helyes a megállapításunk? V a teljes, U által beszedett szállásdíjakról állít ki neki számlát. U a jutalékáról V felé – ugyancsak magyar áfás számlát? Helytálló a megállapítás? Feltételezzük, hogy V lesz a „szállásadó”. A vendégeket fogadó alvállalkozó eljárhat helyette a bejelentések és az idegenforgalmi adó beszedése ügyében? Ő milyen áfakulccsal számlázza a szolgáltatását?

Idegenforgalmi adó számlán feltüntetve Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Segítségét szeretném abban kérni, hogy szállásadás során a szállásdíjba egyes szállásadói oldalakon az ingatlanforgalmi adót is bele kell foglalni. Ez esetben jó eljárás-e, ha a szobaár és az ifa a számlán külön sorba nkerül feltüntetésre és a számlára felvezetésre kerül az ingatlanforgalmi adó szöveg az összeg mellé?

Szállodai foglalások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kédésem az, hogy helyesen jár-e el az a szálloda, amely a foglalásokról előlegszámlát állít ki, és a szolgáltatás igénybevételekor készít végszámlát, amelyben már az idegenforgalmi adó is szerepel? Az áfát megfizeti az előlegszámla alapján, de az árbevételben csak a tényleges teljesítéskor jelenik meg az összeg. Mi történik abban az esetben, ha ezt a szolgáltatást csak a következő évben veszik igénybe? Válaszukat előre is köszönöm.

Az előírtnál több idegenforgalmi adó beszedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szíves segítségét kérni azzal kapcsolatban, hol találok pontos előírást/jogszabályt arról, hogy csak annyi ifát lehet beszedni, amennyi befizetésre is kerül? Adott egy szálláshelyszolgáltató, aki a például 400 Ft/éj/fő ifa helyett 480 Ft/éj/fő-ről állít ki számlát, és az így keletkezett "többletet" könyveiben árfolyamnyereségként számolja el, feltételezvén azt, hogy 1,75 euró forintösszege fixen az ifa. Az ügyletekről forintszámlát állít ki az 1,75-öt szorozva egy átlagárfolyammal. Segítségét előre is köszönöm!

IFA számlázása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. fizető-vendéglátással foglalkozik. Booking szolgáltatáson keresztül foglalnak a vendégek az ott megjelenített összegért. Az árat a kft.-nek euróban kell közölni a Booking-gal. A kft. a vendégnek számlázza a szállásszolgáltatást, a pénzt a Booking szedi be és továbbítja a kft.-nek aktuális forint árfolyamon. Ez az összeg - a kft. döntése alapján - tartalmazza az IFA-t is, mivel közvetlen a vendégekkel nem akar pénzforgalmat lebonyolítani, külön tőlük az IFÁ-t beszedni. Kérdés: hogyan kell a számlát kiállítani a vendégeknek? Megfelelő, ha a szállásdíj euróban van feltüntetve a számlán, mellette ráírva, hogy a számla összege X Ft IFÁ-t tartalmaz? A kft. alanyi mentes számlát állít ki, az IFÁ-val csökkentett összeg lesz a bevétel a könyvelésben. Köszönettel, Királyné Anikó

Munkásszállás idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság idényjellegű tevékenységéhez ingatlant bérel, ahol dolgozói részére biztosít szállást. Az ingatlan frekventált üdülőhelyen helyezkedik el, így a bérbeadót megkereste az önkormányzat a személyforgalom láttán, ezért bérbeadó benyújtotta a bérleti szerződést. A bérbevevő társaságot levélben kereste meg az önkormányzat azzal, hogy jelentkezzen be szálláshely-szolgáltatásra és fizessen idegenforgalmi adót. A bérbevevő társaság ezen a településen telephellyel nem rendelkezik, iparűzési adót nem fizet. A társaság válasz levélben nyilatkozatot tett, amely szerint 1.) kereskedelmi szálláshely szolgáltatást nem végez, 2.) a bérelt ingatlant munkásszállásként használja, 3.) a szállásért munkavállalóitól szállásdíjat nem szed, mindezek miatt fizető-vendéglátási tevékenység nem valósul meg az ingatlanban, ezért nem kötelezett idegenforgalmi adó bevallására és megfizetésére. Az önkormányzat újabb levélben fordult a társasághoz, a tevékenység NAV felé történő bejelentését firtatja és felhívja a társaságot adóbevallás benyújtására. Kérem Önöket a fenti eset véleményezésére, Önök szerint helyesen járt-e el a társaság? Üdvözlettel: Pintér László

Lakókocsi-kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakókocsi kiadással szeretnék foglalkozni Kaposváron. Telepített lenne, vagyis szállásként szeretném kiadni. Kérdésem az, hogy gépjármű-bérbeadásnak számít-e ez a tevékenység akkor is, ha nem húzzák el, ugye? Mert úgy tájékoztattak, hogy mivel ez nem ingatlan, ezért szállásként nem is üzemelhet. Akkor idegenforgalmi adót sem kell fizetni? Katásként végezhető ez a tevékenység? Köszönöm!

Ifa, bejelentkezési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném állásfoglalását kérni: 559001 - Nem üdülési, nem turisztikai egyéb szálláshely-szolgáltatás 552006 - Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s. tevékenységi körök esetében az ifa alá be kell-e jelentkezni és havonta, a tárgyhónapot követő 15. napjáig kell-e adatot szolgáltatni és a 4 százalék adót megfizetni? Kérdésem indokolásául felhozom: az ifatörvény vendégéjszakát nevesít a bejelentkezés és megfizetés tárgyának, de nálunk jellemzően nappal veszik ki a szállást 2-6 óra időtartamra, akár többször is naponta. Éjszakát nem töltenek ott a vendégek, valamint nem is feltétlenül mondják meg a valós adataikat. Segítő válaszukat megköszönöm!

Idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ingatlanforgalmi Adóval kapcsolatosan merült fel az alábbi kérdés: Van egy ingatlan, amit nyaranta egy-egy visszatérő családnak adnak ki nyaralni, tehát nem rendszeresen. A ház a fiú nevén van, ő a tulajdonos, de az édesanyja a haszonélvező. Az IFA-t a hölgy nevén fizetik be, a vendégkönyv is a hölgy nevén van. Felmerült benn a kérdés, hogy jól csinálják-e? Van-e annak NAV és IFA szempontjából jelentősége, hogy a kiadott ingatlanban ki a tulaj és ki a haszonélvező? A hölgy magánszemélyként adja ki az ingatlant, míg fia vállalkozó, de nem szállásadó tevékenységgel.

Airbnb ifa különbözet, jutalék, Kérdés

Egy cég airbnb-n keresztül ad ki lakásokat. A számlákat átutalással fizetik ki a vendégek, illetve az airbnb jutalékról számlát állít ki. 1) Az idegenforgalmi adót a vendégek a helyszínen készpénzben fizetik ki. Erről elég nyugtát kiállítani? (Pénztárgépköteles tevékenység.) Az idegenforgalmi adó összege 350 forint, de a vendég csak 1 eurót fizet. A különbözetet a cég fizeti meg az önkormányzatnak. Ez a taóban elismert költség? 2) Az airbnb a foglalással egyidőben kiállítja jutalék számláját, de a vendég lehet, hogy csak egy évvel később érkezik. Elszámolható azonnal költségként? Előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close