60 találat a(z) idegenforgalmi adó cimkére

Idegenforgalmi adó számlázása Kérdés

Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is Cikk

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Idegenforgalmi adó Kérdés

Idegenforgalmi adó könyvelése Kérdés

Tévesen beszedett ifa Kérdés

Idegenforgalmi adó felfüggesztése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az idegenforgalmi adó év végéig történő felfüggesztésével kapcsolatban merült fel kérdés: Palkovics László miniszter úr elmondta, de rendeletben nem találtam kihirdetve az idegenforgalmi adó felfüggesztését év végéig, ezért bizonytalan, hogyan járjunk el helyesen az alábbi esetben: külföldi vendég szállt meg magyar panzióban március elején. A vendég a koronavírus miatt Magyarországon ragadt, ugyanis április 29-ei dátummal kapott repülőjegyet. A vendég eddig a panzió lakója. Kérdés, hogy erre az időszakra kell-e számlázni és fizetni az idegenforgalmi adót? Segítségüket előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kórház saját üdülővel és nővérszállóval rendelkezik. A lakóingatlanok bérbeadására nem választott áfakötelezettséget és nem alanyi adómentes az intézmény. Az üdülőt az intézmény dolgozói és külsős magánszemélyek is igénybe vehetik. A 173/2003. (XII. 28) kormányrendelet szerint hatósági igazolvány került kiállításra a nem üzleti célú szálláshely-szolgáltatáshoz. A kórház az üdülőt 2020. évtől 5 százalékos áfával számlázza ki az igénybevevőknek, IFA-t fizet és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is bevallja és fizeti. Véleményem szerint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kerültek a fizetési kötelezettségek megállapításra. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendszerébe regisztrálni kell az információs oldalon az intézmény üdülőjét ? A nővérszállón elhelyezésre kerülő dolgozók által fizetett térítési díj után nem kerül áfa, IFA felszámításra, és nincs ezen szolgáltatás után turizmusfejlesztési hozzájárulás sem. Ugyanígy jár el az intézmény a kórháztól független külsős munkavégzés céljából bérbevevők esetében is. Helyes ez a gyakorlat ? Az orvos-nővérszállón pár vendégszoba került kialakításra, amelyet meghatározott vendégkör tud igénybe venni. Erre a tevékenységre köteles-e regisztrálni az MTÜ rendszerbe a kórház? Kell-e engedélyt kérnie a 173/2003. (XI.28) kormányrendelet szerint? Jól értelmezem-e hogy 5 százalék áfa, IFA és 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezett az intézmény? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Szállásadás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény változása kapcsán merült fel a kérdés: amennyiben szállásadás során a vendég nem fizet idegenforgalmi adót (munkavégzés, vagy sportolói tevékenység kapcsán foglal a vendég szállást), ez esetben a számlát a vendég részére milyen áfával kell kiállítani. Egyáltalán az ifa-mentesség befolyásolhatja az áfát? Segítségét előre is köszönöm!

Szállásadó személye, vendéglátás, áfa Kérdés

Magyar kft. (V) vendégeket fogad, kempingtől bérelt területen felállított bungalóiban. V csak a vendégeket fogadja a bungalóiban. A vendégeket egy külföldi utazásszervező (U) küldi. A vendég U-nak fizet, előre. A vendég U-tól kapott utalvánnyal megy a kempingbe. A vendégek fogadását és a távozás utáni ellenőrzést alvállalkozó(A) végzi. Ki lesz a „vendéglátó” a szállásadó, azaz kinek kell bejelentenie vendégeket, ki rendezi az ifát? Kit terhel a turizmusfejlesztési hozzájárulás? U utólag küld havi elszámolást V-nek a vendégekről és a díjakról. A kemping a bérleti díjat negyedévente előre számlázza. Az alvállalkozó havonta utólag számláz. Probléma: V gyakorlatilag nem is találkozik a vendégekkel, és csak havonta utólag látja a már lezajlott forgalmat. A vendégeket fogadó A meg „csak „ alvállalkozó”, azaz nem ő a vendéglátó – a jelen felállásban. Feltételezzük, hogy U-nak magyar áfás számlát kell kiállítania a vendégeknek. Ehhez bejelentkezik a magyar adóhatóságnál – csak áfaszámért. Feltételezzük, hogy telephelye nem keletkezik, azaz csak áfaadószámos lesz, más kötelezettsége nem lesz. Helyes a megállapításunk? V a teljes, U által beszedett szállásdíjakról állít ki neki számlát. U a jutalékáról V felé – ugyancsak magyar áfás számlát? Helytálló a megállapítás? Feltételezzük, hogy V lesz a „szállásadó”. A vendégeket fogadó alvállalkozó eljárhat helyette a bejelentések és az idegenforgalmi adó beszedése ügyében? Ő milyen áfakulccsal számlázza a szolgáltatását?

Idegenforgalmi adó számlán feltüntetve Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Segítségét szeretném abban kérni, hogy szállásadás során a szállásdíjba egyes szállásadói oldalakon az ingatlanforgalmi adót is bele kell foglalni. Ez esetben jó eljárás-e, ha a szobaár és az ifa a számlán külön sorba nkerül feltüntetésre és a számlára felvezetésre kerül az ingatlanforgalmi adó szöveg az összeg mellé?

Szállodai foglalások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kédésem az, hogy helyesen jár-e el az a szálloda, amely a foglalásokról előlegszámlát állít ki, és a szolgáltatás igénybevételekor készít végszámlát, amelyben már az idegenforgalmi adó is szerepel? Az áfát megfizeti az előlegszámla alapján, de az árbevételben csak a tényleges teljesítéskor jelenik meg az összeg. Mi történik abban az esetben, ha ezt a szolgáltatást csak a következő évben veszik igénybe? Válaszukat előre is köszönöm.

Az előírtnál több idegenforgalmi adó beszedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szíves segítségét kérni azzal kapcsolatban, hol találok pontos előírást/jogszabályt arról, hogy csak annyi ifát lehet beszedni, amennyi befizetésre is kerül? Adott egy szálláshelyszolgáltató, aki a például 400 Ft/éj/fő ifa helyett 480 Ft/éj/fő-ről állít ki számlát, és az így keletkezett "többletet" könyveiben árfolyamnyereségként számolja el, feltételezvén azt, hogy 1,75 euró forintösszege fixen az ifa. Az ügyletekről forintszámlát állít ki az 1,75-öt szorozva egy átlagárfolyammal. Segítségét előre is köszönöm!

IFA számlázása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. fizető-vendéglátással foglalkozik. Booking szolgáltatáson keresztül foglalnak a vendégek az ott megjelenített összegért. Az árat a kft.-nek euróban kell közölni a Booking-gal. A kft. a vendégnek számlázza a szállásszolgáltatást, a pénzt a Booking szedi be és továbbítja a kft.-nek aktuális forint árfolyamon. Ez az összeg - a kft. döntése alapján - tartalmazza az IFA-t is, mivel közvetlen a vendégekkel nem akar pénzforgalmat lebonyolítani, külön tőlük az IFÁ-t beszedni. Kérdés: hogyan kell a számlát kiállítani a vendégeknek? Megfelelő, ha a szállásdíj euróban van feltüntetve a számlán, mellette ráírva, hogy a számla összege X Ft IFÁ-t tartalmaz? A kft. alanyi mentes számlát állít ki, az IFÁ-val csökkentett összeg lesz a bevétel a könyvelésben. Köszönettel, Királyné Anikó

Munkásszállás idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság idényjellegű tevékenységéhez ingatlant bérel, ahol dolgozói részére biztosít szállást. Az ingatlan frekventált üdülőhelyen helyezkedik el, így a bérbeadót megkereste az önkormányzat a személyforgalom láttán, ezért bérbeadó benyújtotta a bérleti szerződést. A bérbevevő társaságot levélben kereste meg az önkormányzat azzal, hogy jelentkezzen be szálláshely-szolgáltatásra és fizessen idegenforgalmi adót. A bérbevevő társaság ezen a településen telephellyel nem rendelkezik, iparűzési adót nem fizet. A társaság válasz levélben nyilatkozatot tett, amely szerint 1.) kereskedelmi szálláshely szolgáltatást nem végez, 2.) a bérelt ingatlant munkásszállásként használja, 3.) a szállásért munkavállalóitól szállásdíjat nem szed, mindezek miatt fizető-vendéglátási tevékenység nem valósul meg az ingatlanban, ezért nem kötelezett idegenforgalmi adó bevallására és megfizetésére. Az önkormányzat újabb levélben fordult a társasághoz, a tevékenység NAV felé történő bejelentését firtatja és felhívja a társaságot adóbevallás benyújtására. Kérem Önöket a fenti eset véleményezésére, Önök szerint helyesen járt-e el a társaság? Üdvözlettel: Pintér László

Lakókocsi-kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakókocsi kiadással szeretnék foglalkozni Kaposváron. Telepített lenne, vagyis szállásként szeretném kiadni. Kérdésem az, hogy gépjármű-bérbeadásnak számít-e ez a tevékenység akkor is, ha nem húzzák el, ugye? Mert úgy tájékoztattak, hogy mivel ez nem ingatlan, ezért szállásként nem is üzemelhet. Akkor idegenforgalmi adót sem kell fizetni? Katásként végezhető ez a tevékenység? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close