67 találat a(z) idegenforgalmi adó cimkére

Idegenforgalmi adó Kérdés

Erre figyeljen, amikor az idegenforgalmi adóval számol! Cikk

Az idegenforgalmi adó sajátos helyet foglal el a helyi adók között, hiszen ezt az adót nem az a személy fizeti meg az önkormányzati adóhatóság felé, akit az ténylegesen terhel. Az összeget ugyan a szolgáltatást igénybe vevő, így végső soron a fogyasztó fizeti, de az adó beszedése és elszámolása a szállást szolgáltató feladata.

Átalányadó magánszálláshely-szolgáltatás Kérdés

Ifa külföldi gyakornok után Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás számlázása Kérdés

Idegenforgalmi adó fizetése székhellyel nem rendelkező cég munkavállalója után Kérdés

Átvételi elismervény Kérdés

Idegenforgalmi adó számlázása Kérdés

Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is Cikk

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Idegenforgalmi adó Kérdés

Idegenforgalmi adó könyvelése Kérdés

Tévesen beszedett ifa Kérdés

Idegenforgalmi adó felfüggesztése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az idegenforgalmi adó év végéig történő felfüggesztésével kapcsolatban merült fel kérdés: Palkovics László miniszter úr elmondta, de rendeletben nem találtam kihirdetve az idegenforgalmi adó felfüggesztését év végéig, ezért bizonytalan, hogyan járjunk el helyesen az alábbi esetben: külföldi vendég szállt meg magyar panzióban március elején. A vendég a koronavírus miatt Magyarországon ragadt, ugyanis április 29-ei dátummal kapott repülőjegyet. A vendég eddig a panzió lakója. Kérdés, hogy erre az időszakra kell-e számlázni és fizetni az idegenforgalmi adót? Segítségüket előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kórház saját üdülővel és nővérszállóval rendelkezik. A lakóingatlanok bérbeadására nem választott áfakötelezettséget és nem alanyi adómentes az intézmény. Az üdülőt az intézmény dolgozói és külsős magánszemélyek is igénybe vehetik. A 173/2003. (XII. 28) kormányrendelet szerint hatósági igazolvány került kiállításra a nem üzleti célú szálláshely-szolgáltatáshoz. A kórház az üdülőt 2020. évtől 5 százalékos áfával számlázza ki az igénybevevőknek, IFA-t fizet és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is bevallja és fizeti. Véleményem szerint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kerültek a fizetési kötelezettségek megállapításra. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendszerébe regisztrálni kell az információs oldalon az intézmény üdülőjét ? A nővérszállón elhelyezésre kerülő dolgozók által fizetett térítési díj után nem kerül áfa, IFA felszámításra, és nincs ezen szolgáltatás után turizmusfejlesztési hozzájárulás sem. Ugyanígy jár el az intézmény a kórháztól független külsős munkavégzés céljából bérbevevők esetében is. Helyes ez a gyakorlat ? Az orvos-nővérszállón pár vendégszoba került kialakításra, amelyet meghatározott vendégkör tud igénybe venni. Erre a tevékenységre köteles-e regisztrálni az MTÜ rendszerbe a kórház? Kell-e engedélyt kérnie a 173/2003. (XI.28) kormányrendelet szerint? Jól értelmezem-e hogy 5 százalék áfa, IFA és 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezett az intézmény? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Szállásadás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény változása kapcsán merült fel a kérdés: amennyiben szállásadás során a vendég nem fizet idegenforgalmi adót (munkavégzés, vagy sportolói tevékenység kapcsán foglal a vendég szállást), ez esetben a számlát a vendég részére milyen áfával kell kiállítani. Egyáltalán az ifa-mentesség befolyásolhatja az áfát? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kéményellenőrzés költsége

Nagy Norbert

adószakértő

Osztrák biztosítás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs