15 találat a(z) időarányos cimkére

Család gazdálkodó zártvégű pénzügyi lízing értékcsökkenése Kérdés

Gyermek után járó szabadság Kérdés

Időarányos katabevétel Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 2019.02.01-től áfaalany katás vállalkozó nettó bevétele meghaladja a 11 millió forintot. Ebben az esetben a 11 millió forint feletti rész után kell 40% adót fizetnie, ha beérkezik a bevétel december 31-éig? Köszönöm.

Gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a dolgozónak 2018. év közben gyermeke születik (közös háztartásban nevelt), a gyerek utáni pótszabadságot arányosítani kell-e? Például december hónapban született első gyermek után jár-e a két teljes nap vagy csak időarányos része?

Egyéni vállalkozó – alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes katás egyéni vállalkozás 2018-ban 07.31-ével bezárólag 6,9 millió forint bevételt szerzett, innentől a tevékenységét 1-2 évig szüneteltetni szeretné. Jól tudjuk, hogy majd a szünetelés feloldásával áfakörössé válik, hiszen a korábbi időszakban arányosan meghaladta az éves 8 millió forintos alanyi mentesség határát? Köszönettel, Szentesi Péter

Időarányos szabadság megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődik, hogyan kell kiszámolni az időarányos szabadságát? Van-e szabályozás az arányosításra? 1. Az alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság összesítése után kell arányosítani, vagy 2. külön-külön kell arányosítani az alap- illetve a pótszabadságokat, és a kerekített részeredményeket kell összesíteni? Példánk: Születési év: 1981 Munkaviszony kezdete: 2018.02.03. 1. (20+6)/365x332 = 24 nap 2. (20/365x332) + (6/365x332) = 23 nap Az Mt. 121. §-a szerint az éves szabadságot kell arányosítani. Nem találtam arra vonatkozó leírást, hogy az arányosítást külön alapszabadságra és külön pótszabadságra kell elvégezni. A helyes alkalmazáshoz kérem szíves tájékoztatásukat. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Ildikó Szepi Sped Kft.

Iparűzési adó megosztása, ha két székhely volt egy évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak a 2016-os év folyamán 1-8. hónapig Dunaújvárosban volt a székhelye, kiköltözött vidékre, amíg saját ingatlant nem vett. Vidéken a székhelyét befogadó igazolással átjelentkezett új címre, a 9-12. hónap tehát a másik székhelyére jut. A kérdés az, hogy mi alapján ossza meg az adóját (telephelye nem volt)? Ha a személyi kiadásai szerint, akkor a jövedelemkivét az alap. De szeptembertől nem fizetett járulékot, mert nappali tagozaton főiskolára jár. Akkor mi a hivatalos megosztás? 1-8. hóban volt kivét, mindent fizessünk az első székhelyére, a szeptemberre (tanévkezdés 18-a) van egy tört hónap, azt pedig a másik székhelyére? Vagy az összes kivétet osszuk el 12 hónappal? És így kezdjük 1-8., 9-12 arányban a megosztást? 2017-ben márciusban lakást vásárolt Veszprémben. Januárban az általános módon adózott, de február 1-jétől belépett a katába. A vidéki székhelyén egy hónap általános adózás, két hónap katás. A harmadik, már végső székhely 03. 24-től bejelentve. Most ezek alapján mi a teendő? Csak székhely van (biztosítás), csak az változik év közben, és a tanulói jogviszony fennállása 2016.09.18-tól folyamatos. Katában fizeti a havi 50 ezer forintot. Mit kell bevallania helyesen 2016-ra és 2017-re, azaz mennyi előleget és kinek fizet? A végén hogyan számol el a székhelye szerinti önkormányzatokkal? Válaszát előre is köszönöm, sem a NAV, sem az ügyintézők nem tudtak segíteni, azaz, mindenki a magasabb összeget kérte.

Ügyvezető járulékfizetése nyugdíjazás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője 2017. október 21-étől nyugdíjas. Kérdésem, hogy október hónapra a járulékok (szociális hozzájárulási adó, egészségbiztosítási, nyugdíjjárulék) teljes összegét meg kell fizetni a szakmai bérminimum után, vagy csak időarányosan, október 20-áig? (Jogviszonya a nyugdíjazás előtt társas vállalkozó főállású tagja volt.) Köszönöm válaszát.

Szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó munkaviszonya év közben megszűnt. A kiadott szabadság az időarányosan járót 5 nappal meghaladta. November 1-jétől ismét alkalmazott, kérdésem, hogy levonható-e az 5 nap szabadság az új munkaviszonyra esőből? Köszönettel: Szabó Zoltánné

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katatörvény hatálya alá tartozó vállalkozó, aki az egyéni vállalkozását 2017.11.14-ével kezdődően szünetelti. A szüneteltetés megkezdéséig több vevő nem egyenlítette ki az egyéni vállalkozó által kibocsátott számlát. A szüneteltetés idején befolyt bevétel a 2017. évi bevétel része? Jelenleg alanyi mentes tevékenységet folytat a vállalkozó. A szüneteltetés megkezdéséig befolyt bevétel alapján 2018. évtől nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a vállalkozó, de a kibocsátott számlák alapján a bevétel időarányosan meghaladja a 8 millió forintot. Ez alapján az egyéni vállalkozó 2018. évben áfásan kell, hogy számlázzon? Köszönöm a válaszát.

Rehabilitációs kártyás kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rehabilitációs kártya kiállításának/keltezésének napja 2017.10.15-e. A munkáltató érvényesítheti az egész hónapra a rehabilitációs kártya nyújtotta kedvezményt, vagy csak a 15-ei időszak után, időarányosan? Válaszát előre is köszönöm!

Szabadság Kérdés

Kilépett dolgozó augusztusig kivette az egész éves szabadságát. Szeptemberben kilépett; visszavonhatom-e az időarányos szabadságon felülit?

Munkáltatói jogutódlás - szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató személyében történő változáskor, munkáltatói jogutódláskor az átadó társaságnak ki kell-e adni az időarányosan járó szabadságot, illetve ha a jogutód cégnél kell kiadni a jogelődre időarányosan jutó szabadságot, hogyan kell elszámolni azon dolgozók szabadságát, akik a jogelődnél "túlvették" az arra az időszakra járó szabadságot? Vagy ennek figyelésére nincs szükség, a jogutód az átvételkor még meglévő szabadságos napokat viszi tovább? Köszönettel: Juhász Katalin

Szülés előtt időarányos szabadság jár? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérek segítséget. A munkavállaló 2016/08/14-re van kiírva. Szülési szabadságát 28 nappal a szülés várható ideje előtt ki szeretné venni. Éves szabadsága 21 nap, amelyből eddig 10 napot vett ki. A szülési szabadsága előtt a fennmaradó 11 nap "rendes" (alap- és pót-) szabadságait is ki szeretné venni. Kérdés: A munkáltató köteles-e kiadni a munkavállalónak a teljes, évi szabadság napjaiból a még ki nem vett részt, vagy csak időarányosan adhatja ki? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm Szekeres Zsolt

Munka nyugdíj mellett. Kérdés

Így növelhető a nyugdíj cikkhez kérdés. technológia 2015. 02 11., 14:07 A cikk 3. bekezdése szerint a saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását a nyugdíjasként történt foglalkoztatása naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelem egy tizenketted részének 0.5 %-ával kapcsolatban a kérdésem, hogy időarányosan számítandó-e az 1/12-ed rész, például, ha nyugdíjas munkavállalónak havi 16 óra munkaidőre 20 000 forintos munkabérre vonatkozik a szerződése, akkor időarányosan a 20 000 forintot 16 órára számítják-e? Kérnénk válaszát a feltett kérdésre. lensan

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close