25 találat a(z) hulladék cimkére

Kétszázezer forintos rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói Cikk

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, közölte az MTI.

Bérelt ingatlanon végzett beruházások Cikk

Helyes megoldás-e a lejárt ingatlanbérleti szerződést követően megmaradó már nem hasznosítható beépített eszközök leselejtezése? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Mihez kezdjen a vállalkozás a selejtezett eszközökkel? Cikk

A mérlegkészítés időszakában előtérbe kerülő probléma, hogyan kell szabályosan megszabadulni a kiselejtezett eszközöktől. Nem elég csak a számviteli törvényben keresgélni a megoldást.

Egyenes vagy fordított adózás? Kérdés

Mi a teendő a pénztárgéppel, ha már nem kell? Cikk

A kft. megszüntette pénztárgépköteles tevékenységét. Mi a teendő a pénztárgépekkel? Eladni lehetetlen. Meddig kell őrizni, hogyan lehet megszabadulni tőlük? Mi a teendő, ha a gép megsemmisül? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Önkormányzatiból állami lehet a víziközmű-szolgáltatás Cikk

A víziközmű-szolgáltatás önkormányzati kézből államiba adásának lehetősége érdekében fogadott el változtatásokat a parlament törvényalkotási bizottsága az energetikai és közszolgáltatást érintő törvénycsomagon, csütörtökön.

Sokezer tonna szemét borítja a magyar közutak környékét Cikk

Jelenleg mintegy 6 ezer köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemét található a magyar közutak mentén, az illegális szemétlerakások száma évről évre növekszik, idén már 1420 tonna szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze, és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Magyar Közút munkatársai – közölte a nonprofit társaság.

Visszaválthatók lesznek a műanyagpalackok, fémdobozok, üvegek Cikk

A múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint 2021 nyarától kezdődően vezetnék ki az egyszer használatos műanyagtermékeket – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca mai sajtótájékoztatóján. A klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva megkezdték a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges intézkedések kidolgozását.

Tízezer tonnánál is több műanyagot kell jövőre helyettesíteni Cikk

Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma. A környezetvédelmi szervezetek által üdvözölt döntés több iparágat is sürgős lépéskényszerbe hoz. A csomagolószakma érdekképviselete úgy látja, a száműzendő anyagok egy részének van megfelelő alternatívája. A szükséges technológiaváltást a kormány is támogatná.

Szigorúbb környezetvédelmi szabályokat várnának el a magyarok Cikk

Szigorúbb közös európai környezetvédelmi jogszabályokat tart szükségesnek az európaiak jelentős többsége ( 83 százaléka), Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka nyilatkozott így – derült ki az Európai Bizottság ma közzétett, környezetvédelemmel összefüggésben készített felméréséből.

Bicikliút műanyaghulladékból – a hollandoknál már ilyenen is lehet tekerni Cikk

Először tekerhettek végig holland kerékpárosok a héten a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek.

Bérmunkából keletkezett hulladék kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bérmunkában gyárt acélszerkezetet. A gyártás során keletkezett hulladékot a megrendelő eladhatja a kft.-nek (aki aztán továbbértékesíti hulladéknak)? A bérmunka miatt az alapanyag, így a hulladék sem a kft. tulajdona, a megrendelőnek való visszaszállítás pedig nem gazdaságos. Mi lehet a szabályos kezelése ebben az esetben a acélhulladéknak? Válaszát előre is köszönöm!

Tao. – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1996. évi LXXXI. törvény 2. sz. melléklete rendelkezik a társasági adó törvény szerint elszámolható értékcsökkenés kulcsairól. A tv. 2. sz. mellékletének IV.d. pontja 10 %-os kulcs alá rendeli a hulladék ágazat gépeit, berendezéseit, felszereléseit, járműveit. Nem ad a törvény meghatározást a hulladékágazat fogalmára. Erre vonatkozóan hol találok pontos meghatározást? Problémát jelent megbízómnál, hogy a hulladékbegyűjtés és -feldolgozás mellett eszközeit részben más tevékenységre is használja. Ebben az esetben is köteles-e alkalmazni a 10%-os leírási kulcsot minden eszközére ? Amennyiben nem, akkor megbontható-e az eszközök értékcsökkenésének kulcsa olyan arányban, amelyen arányban azok ténylegesen részt vesznek a hulladék begyűjtési és feldolgozási illetve az egyéb tevékenységek végzésében? Nagy eltérés lehet az értékcsökkenés összegében a vegyes használat miatt. Ezért lenne fontos, hogy a járművek esetén 20%-os a leírási kulcs, a számítástechnikai eszközöknél 33% arányosan érvényesíthetővé váljon. Munkámhoz adott segítségét köszönöm. Borsosné Pál Ildikó

Viszlát, műanyag poharak, tányérok, szívószálak, evőeszközök! Cikk

Betiltaná az Európai Bizottság azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Fémhulladék-értékesítés szabályai cégnek, magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni. A kft. áruértékesítéssel foglalkozik, ez a főtevékenysége. Az értékesített árukat (fütőkészülékek) az ügyfelekhez szállítja, viszont a leszerelt használt roncsokat elszállítja tőlük. A roncsokat összegyűjti, és havonta egyszer eladja fémhulladékként. Szeretném megkérdezni, hogy mi a szabályos eljárás? A fémhulladék-felvásárló cégnek az odaszállító munkavállaló vagy az eladni kívánó cég nevére kell a számlát kiállítani? A kft. éves szinten kb. 200 000 forint értékű roncsot értékesít. Jól gondolom, hogy ebben az esetben nem érvényes, hogy magánszemély nevére állíthatnak ki számlát, mert ez az összeg meghaladja a háztartási hulladék kategóriát? Az eladó cégnek szükséges lenne ehhez bármilyen engedély is, ha havi szinten csak egyszer értékesíti az összegyűjtött roncsokat? Magánszemély szabályosan hogyan és mekkora összegért, milyen feltételek mellett értékesíthet fémhulladékot? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs