22 találat a(z) helyben fogyasztás cimkére
Pizzéria áfakulcsai
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.
Mekkora az áfa?
Kérdés
Egyéb vendéglátóipari egységben helyben készített melegszendvics, hamburger, gyros, zöldségsaláta stb. helyben, asztalnál történő fogyasztás esetén értékesíthető-e 18 százalékos áfakulccsal?
Áfakulcs cukrászati tevékenységnél
Kérdés
Tisztelt Adózóna! Szeretném állásfoglalásukat kérni a 2018. évi áfatörvény változásával kapcsolatban. Cégünk cukrászda-fagylaltozó egységet üzemeltet. Saját elõállító mûhellyel rendelkezünk, amelyben fõzési eljárással készült fagylaltokat állítunk elõ cukrász vezetésével, illetve az üzlettérben értékesítjük azt. Az üzlettérben leülõkkel rendelkezünk, van helyben fogyasztásra alkalmas hely, illetve nem alkoholtartalmú ital, kávé és tea elkészítése és fogyasztása is történik. Szeretném megtudni, hogy 2018. évtõl milyen áfakulcs alkalmazását kell figyelembe vennünk az értékesítés során? Segítségüket köszönettel:
Árkülönbség helyben fogyasztott és elvitelre kért ételek esetében?
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Idén január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Vagyis ha egy vendég helyben fogyaszt el egy helyben készített levest, akkor számára a szolgáltatást 18 százalékos áfával számlázzák, azonban ha elvitelre kéri, akkor már termékértékesítés valósul meg és így a számla végösszege 27 százalékos áfát foglal magában. Egy kolléganőm volt egy továbbképzésen, ahol úgy hallotta, hogy az elviteles leves és a helyben fogyasztott leves ára az eltérő áfatartalom miatt nem lehet egyforma. Vagyis két különböző árral kellene dolgoznia az éttermeknek. Véleményünk szerint egy cég maga szabja meg az árpolitikáját és árképzését, tehát nem köteles az eltérő áfakulcsok miatt eltérő árakat alkalmazni. Nem tudunk olyan törvényi előírást, ami ezt elrendelné. Létezik erre vonatkozóan törvényi előírás? Amennyiben mégis létezik ilyen előírás, az éttermeknek az étlapjukon kétféle árat kellene feltüntetniük, egy helyben fogyasztás esetén fizetendő árat és egy elviteles árat? Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel: Lívia
Nettó ár
Kérdés
Tisztelt Szakértő! A vendéglátásban alkalmazott nettó árnak meg kell-e egyeznie az azonos ételeknél? Itt a kiszállított és a helyben fogyasztott áfakülönbségre gondolok. Például a helyben fogyasztott cigánypecsenye és a kiszállított pecsenye nettó árának kötelező-e megegyeznie? Ki jogosult és milyen feltételek megléte esetén a helyben fogyasztott ételekre szervizdíjat felszámítani? Köszönöm a válaszát. Zsuzsa
Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok
Cikk
Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.
Vendéglátás áfája
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit