• Egyensúlyért Könyvelőiroda
Hozzászólások 0

Árkülönbség helyben fogyasztott és elvitelre kért ételek esetében?

Tisztelt Szakértő! Idén január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Vagyis ha egy vendég helyben fogyaszt el egy helyben készített levest, akkor számára a szolgáltatást 18 százalékos áfával számlázzák, azonban ha elvitelre kéri, akkor már termékértékesítés valósul meg és így a számla végösszege 27 százalékos áfát foglal magában. Egy kolléganőm volt egy továbbképzésen, ahol úgy hallotta, hogy az elviteles leves és a helyben fogyasztott leves ára az eltérő áfatartalom miatt nem lehet egyforma. Vagyis két különböző árral kellene dolgoznia az éttermeknek. Véleményünk szerint egy cég maga szabja meg az árpolitikáját és árképzését, tehát nem köteles az eltérő áfakulcsok miatt eltérő árakat alkalmazni. Nem tudunk olyan törvényi előírást, ami ezt elrendelné. Létezik erre vonatkozóan törvényi előírás? Amennyiben mégis létezik ilyen előírás, az éttermeknek az étlapjukon kétféle árat kellene feltüntetniük, egy helyben fogyasztás esetén fizetendő árat és egy elviteles árat? Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel: Lívia


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1