8 találat a(z) határon átnyúló szolgáltatás cimkére

Az MNB elfogadta a CIG EMABIT biztosító helyreállítási tervét Cikk

MNB elfogadta a CIG EMABIT biztosító szavatolótőke-helyzetének rendezésére benyújtott helyreállítási tervét. A biztosítónak a jelenlegihez képest további ötszázmillió forintnyi többlettőkét kell biztosítania működéséhez. A tőkemegfelelés helyreállításához – más intézkedések mellett – szükséges kiegészítő szavatolótőke-elem bevonását ugyanakkor a CIG EMABIT kérelmére egy másik határozatában már jóvá is hagyta a jegybank, olvasható az Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán.

Áfás kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó határon átnyúló szolgáltatást kiván végezni. Közösségi adószámmal rendelkezik. Áfa szempontjából (milyen áfa kulccsal) hogyan kell kiállitania a számlát, ha magánszemélynek, illetve ha cégnek számláz? Köszönöm szépen!

Határon átnyúló szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. klíma, hőszivattyú szerelésével, karbantartásával, javításával foglalkozik. Lehetőségünk nyílt, hogy Ausztriában is telepítsünk készülékeket. Tartósan nem dolgoznánk kint, csak egy-egy napot mennénk ki, amikor éppen lesz kint szerelési munkánk. A kft.-ben az ügyvezetőn kívül más nem dolgozik jelenleg. Több eset is felmerülhet, ezek a következők: a) A készüléket tőlünk veszik és mi is visszük ki, és szereljük fel. Ez lenne a fővonal, mert ehhez, ha jól tudom nem kell kint telephelyet létesíteni. b) A készüléket tőlünk veszik, de egyből vevőhöz lesz szállíttatva például Szlovákiából. c) A készüléket maguk veszik meg, mi csak a szerelést végezzük. Ilyen nagy valószínűséggel nem lesz, ez nem gazdaságos nekünk, de előfordulhat. Természetesen mindhárom fenti esetben a készüléken kívüli csöveket, szerelési anyagokat mi visszük. Előre is köszönöm válaszukat!

Határon átnyúló szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfa-adóalanyok (mint megbízó és mint kivitelező) engedélyköteles építési ingatlan felújítására kötöttek eseti vállalkozói megbízási szerződést. Mindkét adóalany rendelkeznek közösségi adószámmal. A kivitelező az építményhez közvetlenül kapcsolódó, villanyszerelési munkák elvégzését vállalta. A munkavégzés helye Románia (Kolozsvár, Cluj-Napoca). A kivitelező nem rendelkezik a munkavégzés helye szerinti országban telephellyel. A munkavégzés ideje körülbelül 3 hét. A kérdésem: milyen áfakulccsal kell a számlát kiállítani? Ha nem tartalmaz áfát a szolgáltatás, akkor a 2007. évi CXXVII. törvény 142. § szerint kell adózni, vagy az Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatáskén kell a számlát kiállítani?

Pórul járt befektetésével? Itt kérhet kártérítést Cikk

Ha a ciprusi székhelyű, itthon határon átnyúló befektetési szolgáltatást nyújtó IronFX Global Ltd. az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg azok követeléseit, az érintetteknek kártérítési igényüket a ciprusi pénzügyi ombudsmannak kell bejelenteniük, közölte az MNB.

Határon átnyúló személyszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy személyszállító vállalkozás – belföldi székhellyel, telephellyel –, és adott egy belföldi adóalany megrendelő. A megrendelő megrendel egy buszos kirándulást belföldi indulással, belföldi és külföldi útszakasszal is (szlovák útszakasz) és még aznapi visszaérkezéssel belföldre. Kérdésem, hogy helyesen számlázott-e a szállító, ha a számlájában a belföldi útszakaszt áfa hatályán kívüliként, míg a külföldi útszakaszt 0 százalékkal tüntette fel? Az áfatörvény 105. paragrafusa itt értelmezhető? Hiszen van ugyan érintve külföldi EU-s érkezési hely, ahol megtekintenek egy várat, de még aznapi visszatérés van Magyarországra. Köszönettel!

Nemzetközi személyszállítás Kérdés

A nemzetközi személyszállítás áfatörvénybeli értelmezésében kérnénk segítséget. A személyszállítás teljesítési helye a megtett útvonal, amelynek következtében csak a belföldön megtett szakasz tartozik az áfatörvény hatálya alá. A belföldi szakasz azonban mentes a 105. § szerint, ha az indulási vagy érkezési hely, esetleg mindkettő külföldön van. A kérdés, hogy egy olyan ügylet esetén, amikor egy Magyarországból indult és Németországba érkezett járat esetében, amely ugyanazzal a csoporttal jön vissza Németország-Magyaroszág útvonalon, érvényesíthető-e a belföldi szakasz vonatkozásában a 105. § szerinti mentesség, vagy komplexen együtt kell kezelni az ügyletet, amely alapján a 2 belföldi szakaszt 27 % áfa terheli? Az említett útvonal vonatkozásban Ausztria és Németország területén utólag meg kell fizetnünk a megtett útszakaszra az adott országban érvényes áfát. Ennek megtérítése a megrendelő részéről helyes-e olyan formában, hogy a számla 3 sort tartalmaz: 1. sor belföldi szakasz (27% áfa vagymentes?), 2. sor osztrák szakasz alap + osztrák áfamérték, 3. sor német szakasz alap + német áfamérték. A külföldi áfaösszegek nem képeznék természetesen az árbevétel részét. Fel kell-e tüntetni ezen külföldi áfákhoz kapcsolódóan a kizárólag ezen tevékenységünk végzéséhez kapott külföldi adószámot? Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Határon átnyúló szolgáltatás? Kérdés

Kedves Szakértő!Az alábbi kérdésben várom a válaszát: Adott egy magyarországi cég, amely egy másik magyar cég alvállalkozójaként Lengyelországban végez telefontornyokon elektronikai szerelést. 2013-ban még a bevételének nagy része hazai lesz, de a továbbiakban elképzelhető, hogy a Lengyelországban teljesített munkák után kapott bevétele lesz a meghatározó. Hogy kell ilyen esetben számlázni, illetve kell-e Lengyelországban regisztrálnia, telephelyet nyitnia? Mind az áfa, mind a tao vonatkozásában várom válaszát.Üdvözlettel:Katona Edina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close