14 találat a(z) használt gépjármű cimkére

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége Kérdés

Különbözeti áfás számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti áfás használtgépjármű-kereskedő különbözeti áfás gépjármű értékesítéséről kiállított számlájával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Külön-külön sorban fel kell-e tüntetni a mentes tételt, illetve az árrésadózással adózó tételt a számlában, vagy helyes számlakiállítási mód az is, ha egy tételben tünteti fel az eladó az értékesített gépjármű értékét, áfamentesen, és majd a könyvelő a nyilvántartásból kiszámolja a fizetendő áfát? A NAV telefonos ügyfélszolgálatának válasza az volt, hogy az áfatörvény 169-es paragrafusa szerint külön sorban kell feltüntetni a számlán ezen tételeket. Köszönöm válaszát.

Áfa – használt gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam a https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve link alatti cikküket, amiben azt írják, hogy a különbözeti adózás alá tartozó értékesítés esetén a kisebb javítások áfatartalma levonható, adóköteles termékértékesítés okán. Szeretném megkérdezni: az áfatörvény mely része alapján gondolja, hogy a különbözet szerinti adózás az adóköteles értékesítés? Adóellenőrzések kapcsán azzal találkozunk, hogy a különbözet szerinti adózást nem tekintik adóköteles termékértékesítésnek az áfatörvény 222. § alapján (kibocsájtott értékesítési számlának nincs áfatartalma) és megtagadják minden olyan számla áfatartalmának a levonásba helyezését, ami ehhez a különbözet szerinti adózásba tartozik (például a gépjármű szállítása, árverezési díjak, javítások, javításhoz használt alkatrészek stb.). Sőt, az áfatörvény XVI. fejezete alapján, amikor a különbözeti adót megállapítják, akkor az értékesítési árat csak a használ gépjárműért fizetett beszerzési árral korrigálhatják és ez alapján fizetik az áfát. Tehát a pótbeszerzések után nem igényelhetik vissza, az értékesítésnél pedig ezek után a javítás, alkatrész, egyéb költségekkel nem csökkenthetik a különbözet alapján megállapított adó alapját sem. Visszaigényelhető-e a gépjárműre fordított javítás, alkatrész, szállítás stb. áfája? A különbözet szerinti adózás mint értékesítés adóköteles értékesítésnek minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban a bt. használtgépjármű-értékesítéssel foglalkozott. Több évvel ezelőtt, 2016-tól profilt váltott. A vállalkozásnál maradt egy személygépjármű, amit korábban egy magánszemélytől vásárolt a vállalkozás, de mivel nem került értékesítésre, átsorolták a tárgyi eszközök közé és az ügyvezetés használta. Most szeretnék értékesíteni ezt a gépjárművet. Közben 2017. januártól alanyi mentességet is választott a vállalkozás. A kérdésem, hogy a mostani értékesítéskor hogyan jár el helyesen a vállalkozás a számla kiállítása során – mivel már tárgyi eszközt fog értékesíteni? Alkalmazhatja a különbözeti áfa szabályait, vagy áfával növelten kell kiállítania a számlát, vagy pedig a tárgyieszköz-értékesítés szabályai miatt mentesen állítja ki a számlát, de be kell fizetni utána az áfa összeget? Előre is köszönöm!

Használt gépjármű különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértők, Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XVI. fejezete 2. alfejezetének alkalmazásával kapcsolatosan kérjük szíves állásfoglalásukat az alábbiakban részletezett esetre vonatkozóan: Társaságunk főtevékenysége használt gépjárművekkel történő kereskedelem. Közösségi adószámmal rendelkezünk és bejelentettük, hogy viszonteladói tevékenységünkre az áfatörvény XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit alkalmazzuk. Társaságunk 2018 májusában közösségi adószámmal rendelkező németországi adóalanyoktól használt személygépjárműveket szerzett be azzal a céllal, hogy azokat Magyarországon értékesítse. A számlákon a partnereink a következő áfára vonatkozó megjegyzést tüntették fel: „Steuerfreie Innergemeinschaftliche Lieferung gemas § 6a UDTG” „Innergemeinschaftliche Lieferung nach § 6a des UStG” A fentiekben elmondottak alapján társaságunk a következőben kéri állásfoglalásukat: A beszerzett használt gépjárművek értékesítésére alkalmazható-e az áfatörvény XVI/2. alfejezete, azaz a társaságunk által fizetendő áfa alapja a viszonteladói árrés lesz? Amennyiben nem alkalmazható a különbözet szerinti szabályozás, akkor 27 százalék felszámított áfával kell értékesítenünk a gépjárműveket? Válaszukat előre is köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Használt gépjárműveket forgalmazunk. Az értékesítésükre a különbözet szerinti adózási módot választottuk. A megvásárolt gépjárművekre a társaságunk költ, azaz javíttatjuk (kis értékű javítások, mosatás, akkumulátorcsere, vizsgáztatás, fékbetétcsere, téli vagy nyári gumi és felni, üzemanyag stb.) az autókat, alkatrészeket vásárolunk. Értékesítéskor a különbözeti áfa számítása során az eladási árat csökkentjük a jármű beszerzési árával (és a 2015.01.01-ről új szabályként nem vonjuk le a járműre "ráköltött" igénybe vett szolgáltatások, alkatrészek beszerzési értékét). Ezen igénybe vett szolgáltatások és termékbeszerzések áfáját a cégünk minden esetben levonhatja? Függetlenül attól, hogy személygépkocsi-javítás, alkatrész vagy gázolaj/benzin? Vagy van valamilyen levonási tilalom? Válaszát előre is köszönöm.

Használt gépjármű közösségen belüli beszerzése Kérdés

Alanyi adómentes betéti társaság EU-n belülről vásárolna használt személygépjárművet cégautónak. A vételár 10 ezer euró fölötti, az eladó a társaság papírjait bekérve az ottani áfa nélküli összeg kifizetését kéri. Ebben az esetben az áfát Magyarországon belül kell megfizetni? Később, a jármű értékesítésekor kell-e áfás számlát kiállítani a cégnek, hogyan kell adóznia az értékesítés után? Köszönöm.

Közösségen belüli használtgépjármű-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kikérni abban az ügyben, hogy, ha egy magyar autókereskedelmi cég, kft. esetében használt személygépjárművek beszerzése történik az EU-ból – fél évnél idősebb és 6000 kilométernél többet futott tehát nem minősül újnak –, abban az esetben, ha kereskedőtől, cégtől, nem magánszemélytől történik a beszerzés, akkor Magyarországon ugyanúgy kell kezelni az értékesítésnél (választható a különbözeti adózás az áfában), mintha magánszemélytől vásárolta volna? Tehát nincsen jelentősége annak hogy például Németországban cégtől vagy magánszemélytől szerzi azt be? Németországban például eredetileg áfás volt, de mivel nem belföldön adják el, így a magyar cégre nem vonatkozik például a német áfa. Abban az esetben az eladáskor különbözet szerinti az adózás vagy áfás? A beszerzést, mint importot akkor a magyar cég nettóban kezeli, tehát itthon a különbözeti áfát választhatja vagy nem? Az eladás esetén belföldön különbözeti áfa szerint lehet-e számlázni? Mivel nem teherautó, és nem a magyar cég nevén történik a regisztráció (mint meghatalmazott jár el a cég), így nem kell a műanyagra és akkumulátorra környezetvédelmi díjat fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi különbözeti termékbeszerzés bevallása Kérdés

"Bajba kerülhetnek a használtcikk-kereskedők, ha erre nem figyelnek" címmel 2015. 12. 16-án megjelent cikkhez kapcsolódóan kérdeznék. A közösségi tagországból árrésadózást alkalmazó adóalanytól magyarországi adóalany által beszerzett használt gépjármű értékét, mint közösségi termékbeszerzést az A60 összesítő nyilatkozaton be kell-e vallani? Ha igen, akkor ezzel egyezően az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni a termék beszerzési értékét?

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük szíves segítségét a 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1.sz. mellékletében az alábbi pontokban szereplő „az alkatrészek kivételével” kifejezés jelentésének a meghatározásához. 1. Nagygépek, az alkatrészek kivételével 20. Kisgépek, az alkatrészek kivételével 57. Szórakoztató elektronikai cikkek és fotovoltaikus panelek, az alkatrészek kivételével Társas vállakozás használt gépjárművek forgalmazásával foglalkozik. Árukészlete egy részét főként Németországból szerzi be. A vámhatóság részéről a 2014. évi anyagot környezetvédelmi termékdíj vizsgálat céljából bekérték. A külföldről behozott autókhoz kapcsolódóan környezetvédelmi termékdíjat a gumiabroncsok, akkumulátorok és kenőolajok után vallottunk és fizettünk. Az anyag átvételekor az ellenőrzésre kijelőlt ügyintéző már közölte, hogy fizetési kötelezettség van még a rádióra, illetve cd-lejátszóra, műszerfalba épített órára, légkondicionálóra. Ezek az eszközök a fentiekben felsorolt pontok alatt szerepelnek és a mi értelmezésünk szerint „az alkatrészek kivételével” azt jelenti, hogy ha alkatrészként vannak beépítve jelen esetben egy autóba, akkor arra nem vonatkozik a termékdíj-fizetési kötelezettség. Azt a választ kaptuk, hogy valamit biztos akart ezzel a kifejezéssel a törvényalkotó, de egyébként más társaságok a sorolt termékekhez kapcsolódóan is fizetnek termékdíjat. Jelenleg még tart a vizsgálat, várjuk segítségét a tövényi előírás értelmezéséhez, melyet köszönünk.

Használt tehergépjármű-értékesítés – áfa felszámítása Kérdés

Egy kft. adóalanya az áfatörvénynek. Öt évvel ezelőtt magánszemélytől vásárolt kisteherautót (áfa nélkül). Most szeretné eladni. Kérdésem, hogy áfát fel kell számolni az eladási árra, vagy áfa nélkül kell értékesíteni? Köszönettel: raczildi

Regisztrációs adó elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a tájékoztatását kérni: ügyfelem használtgépjármű-forgalmazással foglalkozik. Van olyan gépjármű, melyet közösségen belülről, magánszemélyektől szerez be. Ezeket a gépjárműveket belföldi magánszemélyek vásárolják meg. A forgalomba helyezést ügyfelem intézi, így ő fizeti meg a regisztrációs adót. A regisztrációs adó kivetéséről szóló határozat ügyfelem nevére szól, a bankszámlájáról történik az utalás. Kérdésem ennek elszámolásával és továbbhárításával kapcsolatos. Mikor járok el helyesen: ha beépítem az áru értékébe, és így a gépjármű kiszámlázott értéke már a regisztrációs adót is tartalmazza (ezek jellemzően különbözeti adózás alá vont gépjárművek, így a különbözeti adó alapját csökkentem a regisztrációs adó értékével), vagy teljesen külön kezelem a regisztrációs adót, és külön számlán vagy számviteli bizonylaton történik az elszámolása (követelésként tartom nyilván, és a számviteli bizonylat alapján vezetem ki). Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Cselyuszka Antalné

Ekáer használt gépjármű szállításánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépjárműszerelő vállalkozás lerobbant gépjárművek szállításával is foglalkozik. hH jól értelmezem, nem kell ekáerszámot kérniük a tevékenységükre? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tislérné

Különbözeti áfa levonási jog 2015-től Kérdés

Tisztelt Szakértők! Használt gépjárművek beszerzésével és értékesítésével, valamint gépjármű bérbeadásával foglalkozó kft. különbözeti áfa alá bejelentkezett. A beszerzett gépkocsikat időnként javítani, vagy felújítani szükséges. A beszerzéssel kapcsolatos áfát, illetve a beszerzett gépjárművek javítási, alkatrész költségének áfáját eddig nem helyeztük levonásba. A kérdésem, hogy ez 2015-től változott-e? Tehát levonhatóak lettek-e ezen tételeknek az áfája? Köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close