228 találat a(z) harmadik ország cimkére

„Saját piacainkon veretnek agyon bennünket” – a Magosz elnökének véleménye az EU új Közös Agrárpolitikájáról Cikk

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Brüsszel felszámolná a külföldi cégek támogatással szerzett versenyelőnyét az EU-ban Cikk

Az EU a körmére fog nézni azoknak a külföldi cégeknek, amelyek állami szubvenciók révén torzítják a tisztességes versenyt az Unió belső piacán és helyzeti előnyükkel visszaélve vásárolnak fel európai cégeket. Az Európai Bizottság által szerdán bemutatott Fehér Könyv azt üzeni a külföldi befektetőknek, hogy továbbra is szívesen látják őket az EU-ban, ha betartják az európai cégekre is kötelező játékszabályokat.

Közösségen kívüli vétel és eladás, az áru nem lép EU területre Kérdés

Vám és importáfa Kérdés

Fuvarköltség áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértők, Az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz: Közösségen kívüli országból származó áruhoz kapcsolódó fuvarköltség adómentességet élvez-e az áfatörvény szerint, ha belföldi adóalany szolgáltató nyújtja azt közvetített szolgáltatásként az árut – egy közösségi adóalanytól beszerző, azt egy másik közösségi adóalanynak tovább értékesítő – belföldi adóilletőségű adóalanynak, úgy, hogy az áru csak a közvetített fuvart igénybevevő belföldi adóalany másik tagállami vevőjénél lép be a közösség területére? Mi lenne az ügylet megítélése adómentesség szempontjából a 2007. évi CXXVII. tv. szerint, ha a belföldi adóalany szolgáltató a közvetített fuvarszolgáltatást közvetlenül az árut a közösség területére ténylegesen beléptető másik tagállamban adóilletőséggel bíró végső vevőnek (importáló) teljesítené és nem az értékesítési lánc belföldi tagjának? Köszönettel, Szentesi Péter

Áfa harmadik országnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áru Kft. harmadik országban (Ukrajnában) megveszi az árut, amit el is ad egy közösségi adóalany részére Olaszországban (nem magyar adóalany részére), az árut Fuvar Kft. fogja elszállítani közvetlenül Ukrajnából Olaszországba, az áru Magyarországot nem érinti. Fuvarozó és a megrendelő is magyar adóalany, az útvonal ukrán-olasz viszonylat. Ebben az esetben a Fuvar Kft. mint fuvarozó milyen áfakulccsal kell hogy kiállítsa a számlát a fuvaroztató Áru Kft. felé? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s bérmunka partner rendel tőlünk szállítási szolgáltatást, harmadik országba. Mi ezt továbbszámlázzuk a partner felé mint szállítási díj, alkalmazva a letelepedés helye alapján az áfamentességet. A speditőr cég (belföldi) viszont áfával állítja ki a számlát felénk. (2019-től csak az utolsó fuvarozó (szállítmányozó vagy speditőr) számlázhat adómentesen, az alvállalkozók belföldön letelepedett speditőr felé kiállított számlája 27 százalékos áfát kell hogy tartalmazzon). Helyesen járunk-e el? Köszönönjük!

EU-n kívüli digitális szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Az EU-n belüli magánszemélyek részére a magánszemély lakhelye szerinti áfa kerül felszámításra, melyet a MOSS rendszeren keresztül vallunk be és fizetünk meg. Az EU-n kívül letelepedett magánszemélyek esetében viszont felmerült a kérdés, hogy mi a helyes eljárás? Milyen áfatartalommal kell részükre a számlát kiállítani a digitális szolgáltatásról? Köszönöm válaszát!

Csomagolóanyag beszerzése hamradik országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás harmadik országból rendel logózott termékeket (vászon válltáskákat), melyeket csomagolóanyagként szeretne felhasználni az általa forgalmazott egyéb, kisebb termékhez. Ebben az esetben, ha erre a célra használják a terméket, milyen adózási vonzata van a beszerzésnek (áfa, vámon kívül)? Számít-e, hogy a beszerzett termék logózott?

Áfa: közösségi vagy harmadik országbeli-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem internetes szolgáltatást nyújt (IP-címet ad bérbe) egy Belize-i letelepedésű partnerének. Belize Közép-Amerikában található, azonban personal unióban van Nagy-Britanniával. A számlaadatai a következők: számla kelte és teljesítési időpontja: 2020.01.06., esedékessége 2020.02.05. A számlán a tételnél szerepel a valós teljesítés 18/09/2019-18/11/2019. Eltekintve attól, hogy a számlát igencsak késve állították ki (eltelt a 15 nap a teljesítéstől számítva), helyes-e, hogy a számlán az áfatörvény 37. paragrafusának (1) bekezdésére hivatkozva a nettó összeg került feltüntetésre? Vevőnk ebben az esetben amerikainak vagy britnek minősül-e áfaszempontból? Ha brit, és nem ismerjük az EU-s adószámát, áfát kellett volna feltüntetnünk? Köszönöm a válaszát!

Uniós partnerek közötti értékesítés, harmadik országbeli indulási hellyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” ukrán adóalany fát értékesít „B” román adóalanynak, aki tovább értékesíti „C” magyar adóalanynak. A szállítás közvetlenül „A”-tól történik „C”-nek. A fuvarozást vagy „A” ukrán eladó, vagy „B” román adóalany mint közbenső szereplő végzi, vagy rendeli meg. Az első magyarországi importáló is a „B” román cég lesz, a „C” magyar adóalany nem minősül importálónak. Helyesen gondolom, hogy ebben az esetben a „B” román adóalany minősül importálónak, be kell jelentkeznie Magyarországon és adóköteles számlát kell kibocsátania a magyar vevő felé?

Kata – fordított adózás, áfabevallás gyakorisága Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ha egy alanyi mentes katás harmadik országba számláz, miért kell havonta beküldenie áfabevallást? Hisz az áfa mindig 0, miért nem elég egyszer megadnia, az adóbevallásakor? Ha valaki elfelejtette ezt megtenni, és utólag pótolja az adott évre mind a 12-t, mire számíthat ellenőrzéskor?

Iráni export Kérdés

Ügyfelem egyszemélyes kft., Iránba szeretne kukoricát exportálni. Magyarországon megveszi a terményt, az eladótól indul a fuvar kamionon, majd EU-n belül hajóra rakodják, majd újra kamionnal fuvarozzák. A fuvart a cégem szervezi, s a szállítási költséget továbbszámlázza. Kérdésem a teljesítési hely és az áfa megállapítására irányulna, mind a kukorica, mind a fuvar szempontjából. További kérdésem, hogy amennyiben előleget számlázunk Irán felé, az áfa szempontból hogyan alakul?

Harmadik országba, magánszemély részére történő export áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Svájcba tervezünk bútort szállítani magánszemély részére, aki nem végez gazdasági tevékenységet. Milyen árat kell a számlán alkalmazni: itthoni áfával növelt vagy áfamentes exportnak számít-e? Köszönöm, tisztelettel: Zsuzsa

Láncügylet Kanári-szigetekre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás olasz cégtől szerez be terméket, amelyet közvetlenül egy kanári-szigeteki céghez fuvaroztat vevői minőségében. A Kanári-szigetek harmadik országnak számít, mert az áfatörvény területi hatálya nem terjed rá ki? Helyes-e ebben az esetben, hogy a magyar vállalkozásnak regisztrálnia kell a Kanári-szigeteken, és az ottani adószámával számlázni belföldinek számító értékesítést, ottani áfával, az olasz értékesítő pedig a magyar cég kanári-szigeteki adószámára hivatkozással adómentes exportértékesítésről állít ki számlát a magyar fél felé? Amennyiben a magyar vállalkozás nem szeretne regisztrálni más országban, és először Magyarországra szállítja a terméket, innen pedig a Kanári-szigetekre, akkor maradna egy olasz-magyar közösségen belüli beszerzés, és egy magyar harmadik országbeli adómentes exportértékesítés? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

EU-n belüli egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close