429 találat a(z) harmadik ország cimkére

Megbízási jogviszony 08INT Kérdés

Harmadik ország áfás számla Kérdés

Webshopos értékesítés EU-n kívülre Kérdés

Harmadik országból érkező vendégmunkások részére adott juttatások adóvonzata Cikk

Az adózással foglalkozók közül sokan várakozó állásponton voltak a vendégmunkások adózását, járulékfizetését illetően, pedig a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvény szinte alig bír hatással az adókötelezettségre. Egy kivétel említhető, az adóügyi illetőség kérdése, amely 2024. január 1-jétől változott. Egyébiránt az adókötelezettséget a továbbiakban is a már korábban is érvényes összefüggések alapján kell megállapítani. Cikkünkben a harmadik országból érkező vendégmunkások részére leggyakrabban adott juttatások utáni szja-kötelezettséget járjuk körbe.

Fuvarozás számlázása Kérdés

Harmadik országbeli befektetőkre, önfoglalkoztatókra és szezonális vendégmunkásokra vonatkozó új szabályok Cikk

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvény preambuluma szerint az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség, szabályozni szükséges, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. A törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. Külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha annak elvégzésére magyar munkavállaló nem vállalkozik. Ezért minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot.

Még változnak az adózási szabályok Cikk

Decemberben, az őszi adócsomag elfogadását követően még több olyan törvényjavaslat került az Országgyűlés elé, amely többek között 2024-es adózási szabályokat is módosít. Ennek következtében jövőre bevezetik az ESG kötelezettséggel kapcsolatos adatszolgáltatást, módosulnak egyes illetékszabályok és az új bevándorlási törvény által használt terminológiát, a módosított tartózkodási és munkavállalási engedélytípusokra való utalásokat átvezetik az érintett adótörvényeken. Új társasági adókedvezmény válik elérhetővé a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházásokkal kapcsolatosan, azonban a tervezettel ellentétben a veszélyes üzemekre végül nem vetik ki az ún. iparbiztonsági hozzájárulást.

Harmadik ország szolgáltatás Kérdés

Számlázás, áfa Kérdés

Harmadik országbeli termékimport áfa levonása Kérdés

Csendes bor, importvám EU-n kívüli európai országból Kérdés

NAV: harmadik országban feldolgozott vas- és acéltermékek származására vonatkozó bizonyíték Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a harmadik országban feldolgozott vas- és acéltermékek származására vonatkozó bizonyítékról szóló tájékoztatót tett közzé honlapján, alábbiakban a tájékoztató tartalmát ismertetjük.

EU-n kívüli harmadik ország áfa Kérdés

Harmadik országbeli állampolgár munkaerő-közvetítése Kérdés

Külföldön végzett munka adó- és járulékvonzata Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék feloldása

Nagy Norbert

adószakértő

Tao – Jogdíjból származó nyereség

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3