10 találat a(z) hagyatéki végzés cimkére

Öröklés (fel nem vett bér és osztalék öröklése) Kérdés

Hitellel terhelt, örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Háziorvos halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos néhány napja elhalálozott. A háziorvosi praxist bt.-ben működtette, kültag a feleség. Két gyermeke van, tudomásom szerint végrendelete nincs. Szeretném megkérdezni, hogy milyen teendőink vannak most közvetlenül, illetve a későbbiekben, amikor a praxisjogot értékesítik? Jelenleg helyettesítés történik. A bt. működésképtelenné vált, az elhalálozott háziorvos volt a beltag, a kültagnak nem volt semmilyen jogosítványa. A bankszámlán is csak neki volt aláírási joga. A bevallások az orvos ügyfélkapuján mentek be. Én csak könyvelem a bt.-t. Nem tudunk adókat, szállítókat, munkabért fizetni. Jelen pillanatban ez a legsürgősebb dolog. A hagyatéki eljárás később lesz. Segítsen, legyen szíves, a bankszámlához való jogosultságot a kültag hogyan szerezheti meg? Amennyiben a bt.-be nem lép be még egy tag, akkor mi a teendő, és mikor? Köszönöm.

Áfa-visszaigénylés határozat alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági egyéni vállalkozó haláleset miatt megörökölte egyenes ági rokona (édesapja) egyéni vállalkozását, akinek szintén hasonló tevékenységi volt. Folytatni azonban nem tudta, a kettő vállalkozást mégsem lehetett egybevonni. Így a megszűnésre vonatkozó szabályok alapján kerültek megállapításra a fizetendő adók (szja, áfa, eho) az édesapa vállalkozásának megszűnését illetően a haláleset miatt. A hagyatéki végzés alapján a meglévő egyéni vállalkozásba kerültek nyilvántartásba vételre a végzésben megfogalmazott értékben a tárgyi eszközök, anyagok. A NAV megküldte Rendelkező Határozatát a fizetendő adókról az örökösnek. A Rendelkező Határozatban az egyéni vállalkozó neve mellett adóazonosítónak a vállalkozás adószámát tüntették fel. Kérdésem arra irányul, hogy az édesapa egyéni vállalkozását lezáró határozatban megállapított adók megfizetése után a meglévő egyéni vállalkozásba bevitt vagyontárgyak áfája visszaigényelhető-e? A visszaigénylés alapjának tekinthetem-e a NAV Rendelkező Határozatát, Számlával egy tekintet alá okirat-e? Várom szíves válaszukat. Tisztelettel Irodavezető

Ingatlan értékesítése öröklés után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy fiú az édesapja után 1991-ben örökölt egy ingatlant. Ez az örökös 2016-ban elhunyt és leánya örökölte. A hagyatéki végzésben nem szerepel az ingatlan értéke, nem határozták meg. Felértékelve sem lett, mert egyenesági leszármazottként nem kellett illetéket fizetni. Most az örökös el akarja adni 9,5 millióért. A 28 év alatt semmiféle anyagi ráfordítás nem történt, az állaga nagy mértékben megromlott. Köszönöm a válaszukat.

Örökölt ingatlan értéke eladásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi lakás eladásánál szeretném megtudni az adó összegét: A tulajdonszerzés: – a lakás 50 százalékát 2014-ben örökléssel szereztem, a hagyatéki okiratban "beköltözhetően X1 Ft" és "lakottan Y1 Ft" szövegezéssel is szerepel lakásár. – ugyanezen lakás 50 százalékát 2017-ben örökléssel szereztem, a hagyatéki okiratban "forgalmi értéke X2 Ft" és "lakottan Y2 Ft" szövegezéssel is szerepel lakásár. A lakást 2018-ban eladnám, kérdéseim: – A hagyatéki okiratokból melyik lakásárakkal kell számolnom, és hogyan? – A hagyatéki eljárás közjegyzői díja csökkentheti-e a számítandó adóalapot? – Érdekes-e az, hogy a 2017-es hagyatékiban a lakás értéke körülbelül a duplája a 2014-es hagyatékiban szereplőnek (emelkedtek a lakásárak, de azért nem a duplájára)? Köszönöm, üdvözlettel: Miklós Attila

Jelzáloggal örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély édesapja 2013-ban elhalálozott. A hagyatéki végzés 2014. januárjában született. A végzésben az ingatlan adó- és értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke 25 millió forint, lakott értéke 17 millió 500 ezer forint volt. Az ingatlant jelzálog terhelte, ezt a hagyatéki végzés nem tartalmazta. Az ingatlant a tulajdonos 2017 júniusában értékesítette 48 millió forintért. Az adásvételi szerződés rögzíti a jelzálog összegét, 39 millió forint értékben. Ez utóbbit a vevő közvetlenül az eladó kölcsönt folyósító bankjának fizette meg, így a magánszemély az eladótól csak 9 millió forintot kapott. Hogyan kell megállapítani ebben az esetben az ingatlanátruházásból származó jövedelmet, keletkezik-e egyáltalán jövedelem, melyik összeget kell számításba venni megszerzésre fordított összegként, figyelembe vehető-e a kölcsön összege kiadásként? Válaszát köszönöm!

Elhunyt tag törlése a tagyjegyzékből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Soktagú kft.-nknek több tulajdonosa is van, akik már elmúltak 70 évesek. Sajnos az utóbbi időben többen is elhunytak. Ennek kapcsán már kétszer is előfordult, hogy a cégbíróság felhívta a cég figyelmét (jelentős bírság kiszabhatóságának figyelmeztetésével), hogy nem kértük az elhunyt tag törlését a tagjegyzékből. Ugyanakkor ügyvédünk szerint csak akkor törölhető egy tag, ha a hagyatéki végzés megszületett. Ez azonban a jelenlegi ügyben is már 7. hónapja tart, de még mindig nincs vége. Kérdésem, hogy ezt az "ördögi kört" hogyan lehet feloldani? Hogyan kérjük a cégbíróságtól az elhunyt tag törlését a tagjegyzékből, ha még nincs meg a hagyatéki végzés? Köszönettel: Lőrinczné Krisztina

Örökölt, ajándékozott ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2015. évben megörököltem testvéremmel (50-50 százalékban) édesapám ingatlanát. A hagyatéki végzésben az ingatlant 2,3 millió forintban állapították meg. Még ugyanebben a hagyatéki végzésben a testvérem a saját megörökölt részét ajándékozással átadta nekem. Így 100 százalékban én lettem a tulajdonos (50 százalékát örököltem, 50 százalékát ajándékozással kaptam meg). 2015-ben el is adtam az ingatlant 2 millió forintért. Úgy tudom, hogy örökség esetében a hagyatéki végzésben megállapított érték a szerzés értéke, ajándékozás esetében pedig a 75 százalékos szabály lép életbe. Azaz az ajándékozással kapott rész utáni bevétel (1 millió forint) 25 százaléka után meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t. A kérdésem az lenne, hogy az esetemben így kell eljárnom? Bár az ingatlan kevesebbért lett értékesítve, mint a hagyatéki végzésben megállapított érték, de csak az 50 százalékot örököltem. Köszönettel.

Öröklés-pereskedés Kérdés

Ingatlan értékesítéssel kapcsolatban érdeklődöm: 2006-ban meghalt az édesapa, akinek egyetlen örököse a lánya volt. Az öröklés tárgyát egy fél lakóingatlan képezte. Sajnos a hagyatéki végzést megtámadták, s egy hosszú pereskedés kezdődött. A jogerős bírósági ítélet 2012-ben mondta ki, hogy a tulajdonjogot a lány javára kell bejegyezni. A földhivatal a tulajdonjogot 2013-ban jegyezte be. Ezt az ingatlan 2014-ben értékesítette a lány. Kérdés: Tekinthető-e a tulajdonjog szerzési évének a 2006-os év, amikor az édesapja meghalt? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasági szerződés módosítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs