66 találat a(z) házipénztár cimkére

Törzstőke Kérdés

Készpénzes számla Kérdés

Házipénztár vezetése Kérdés

Mennyi lehet a házipénztár maximuma? Cikk

Mennyi lehet a házipénztár maximuma? Van-e erre valamilyen jogszabályi kötelezettség? Ha igen, miként szankcionálható az, aki nem ezt nem tartja be? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Házipénztár-egyenleg Kérdés

Bt. áttérése kata alá Kérdés

Üdvözlöm! Ha a tételes költségelszámolású bt. áttér a kata alá, ez esetben a házipénztár után kell-e valamit fizetni? Köszönettel.

Törzsbetét készpénz részének utólagos befizetése Kérdés

Kft.-ben két tag van, 50-50 százalékos üzletrésszel. A 21/2006. IM-rendelet 6. számú melléklete szerinti társasági szerződés szerint mindkét tag esetén a törzsbetét: 1 millió 500 ezer forint (készpénz 900 ezer, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás: 600 ezer forint). 1. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 540 ezer forint, a tag pénzbetétjének 60 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. 2. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 90 ezer forint, a tag pénzbetétjének 10 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. A cégbejegyzéshez csatolva lett az ügyvezető nyilatkozata az összesen 630 ezer forint befizetéséről, valamint a könyvelésben is bevételezésre került a házipénztárba az összeg. Mindkét tag esetén a pénzbetétjéből még fennmaradó összeg befizetéséről a társasági szerződés akként rendelkezik, hogy azt "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be". A cégbíróságtól végzést kaptunk, mely szerint "felhívja a céget, hogy 30 napon belül csatolja a pénzforgalmi szolgáltató igazolását a pénzbeli vagyoni hozzájárulás befizetéséről – a létesítő okirat 6. pontjának megfelelően". Kérdés: 1.) Teljesíthetik-e a tagok az összesen 1 millió 170 ezer forint utólagos befizetését házipénztárba annak ellenére, hogy az alapító okiratban az lett megadva, hogy "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be"? Esetleg oly módon, hogy a közgyűlés határozatot hoz az ügyben, hogy az utólagos befizetés házipénztárba is teljesíthető. 2.) Lehetséges-e a társaság adózott eredményéből kifizetni?

Iratmegőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. házipénztárt üzemeltet. Kérdésem, hogy a bevételi és a kiadási tömböket nyilvántartásba kell-e helyezni, illetve a tőpéldányokat mennyi ideig kell megőrizni?

Házipénztár és pénzkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, melyben dolgozom, 1,5 hónapja nyitotta meg a boltját. A boltban történő értékesítésről gépi számlát állítunk ki. A programban található a házipénztár-kezelő modul is. A pénzkezelési szabályzatot jelenleg is készíti a könyvelő... Ezért még zárás és pénztárjelentés-nyomtatás sem készült. Jelenleg kb. 1 millió forint van a házipénztárprogram összesítése szerint. Vásárlás, bankba befizetés történt már ebből az összegből, tehát fizikailag nincs jelen ez a pénzmennyiség a kasszában. Ebbéli aggodalmunk miatt fordulunk Önhoz egy átfogó válaszért, hogyan is kellene történnie legegyszerűbben a pénzkezelésnek, ami szerint a könyvelő alakítaná a szabályzatot. Zárásnak már kellett volna történnie? Pénztárjelentést milyen időközönként nyomtassunk? Hogyan csökkenthető a házipénztárprogramban látható összeg, mivel a banki befizetésekről már a könyvelőnél vannak a bizonylatok? A könyvelőnk nagyon idős, és mielőtt újat találnánk, szeretnénk a törvény szerint eljárni. Köszönjük előre is.

Pénzeszköz-átvezetési számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik házipénztárral rendelkező telephelyünk év végén csekken fizette be a bankszámlánkra a bevételeit. Ez az összeg azonban már csak a következő év eleji kivonaton szerepel. Így a pénzeszköz-átvezetési számlának december 31-én egyenlege maradt. Mi ilyenkor a helyes eljárás?

Házipénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvelendő cég excel táblázatban adja meg a pénztárát, és nem használ kiadási és bevételi pénztárbizonylatot és pénztárnaplót. A könyvelőprogram szintén nem állít elő házipénztári nyomtatványt, így elfogadható-e a házipénztár? Segítségét köszönöm, Ildi

Katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás bt. A bt. beltagja megfizeti a 25 ezer forint katát havonta. A bankból felveszi a pénzt, betesszük a pénztárba. Év végén azonban egy nagy összeg szerepel a pénzeszközök között, holott ő azt leadózta. A következő év elejét ezzel a pénzeszközzel nyitja? Hogyan kezeljük a pénzeszközöket ebben az esetben? A több éve felgyülemlett házipénztárban szereplő összeget 2018. évben kifizethetjük-e a tagok személyes közreműködéséért? Köszönöm a válaszát.

Kiva elszámolás Kérdés

2017. január 1-jétől beléptünk a kiva hatálya alá. Az elszámoláskor levonhatom-e a 2017. évi nyitó házipénztárkészletet, mely 1 millió 954 ezer forint, vagy csak egy részét?

Tőkeemelés igazolása Kérdés

Egy kft. 2016. 01. 28-án a törvényi előírásoknak megfelelően határozott jegyzett tőkéje 500 ezer forintról 3 millió forintra emeléséről. A jegyzett tőke egy részét azonnal befizették, 2 millió forint befizetését azonban csak 2018.01.28-ig vállalták. Ez a határidő nemsokára lejár, a pénzt több részletben, készpénzben fizették be a házi kasszába. Szabályos-e ez így, és kell-e erről valamiféle igazolást küldeni a cégbíróságnak vagy a NAV-nak, vagy bármely más helyre?

Házipénztár Kérdés

Intézményünk gazdasági ellátó szervezet, ahol a gazdálkodási feladatkörben hozzánk tartozó intézmények házipénztára működik, intézményünk hétfőtől-péntekig van nyitva, ebből eredően a házipénztár is ezen időszakban üzemel. A hozzánk tartozó intézményeknél úgynevezett pénzbeszedő, pénzkezelő helyek működnek hétfőtől-vasárnapig (mozi, színházi jegyiroda stb.) Kérdés az lenne, hogy a házipénztárat minden egyes napra meg kell-e nyitni, ha a pénzbeszedő, pénzkezelő hely nyitva van, de a házipénztárnak helyet adó intézmény nem. Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjas munkavállaló tovább foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close