65 találat a(z) házipénztár cimkére

Készpénzes számla Kérdés

Házipénztár vezetése Kérdés

Mennyi lehet a házipénztár maximuma? Cikk

Mennyi lehet a házipénztár maximuma? Van-e erre valamilyen jogszabályi kötelezettség? Ha igen, miként szankcionálható az, aki nem ezt nem tartja be? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Házipénztár-egyenleg Kérdés

Bt. áttérése kata alá Kérdés

Üdvözlöm! Ha a tételes költségelszámolású bt. áttér a kata alá, ez esetben a házipénztár után kell-e valamit fizetni? Köszönettel.

Törzsbetét készpénz részének utólagos befizetése Kérdés

Kft.-ben két tag van, 50-50 százalékos üzletrésszel. A 21/2006. IM-rendelet 6. számú melléklete szerinti társasági szerződés szerint mindkét tag esetén a törzsbetét: 1 millió 500 ezer forint (készpénz 900 ezer, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás: 600 ezer forint). 1. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 540 ezer forint, a tag pénzbetétjének 60 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. 2. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 90 ezer forint, a tag pénzbetétjének 10 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. A cégbejegyzéshez csatolva lett az ügyvezető nyilatkozata az összesen 630 ezer forint befizetéséről, valamint a könyvelésben is bevételezésre került a házipénztárba az összeg. Mindkét tag esetén a pénzbetétjéből még fennmaradó összeg befizetéséről a társasági szerződés akként rendelkezik, hogy azt "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be". A cégbíróságtól végzést kaptunk, mely szerint "felhívja a céget, hogy 30 napon belül csatolja a pénzforgalmi szolgáltató igazolását a pénzbeli vagyoni hozzájárulás befizetéséről – a létesítő okirat 6. pontjának megfelelően". Kérdés: 1.) Teljesíthetik-e a tagok az összesen 1 millió 170 ezer forint utólagos befizetését házipénztárba annak ellenére, hogy az alapító okiratban az lett megadva, hogy "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be"? Esetleg oly módon, hogy a közgyűlés határozatot hoz az ügyben, hogy az utólagos befizetés házipénztárba is teljesíthető. 2.) Lehetséges-e a társaság adózott eredményéből kifizetni?

Iratmegőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. házipénztárt üzemeltet. Kérdésem, hogy a bevételi és a kiadási tömböket nyilvántartásba kell-e helyezni, illetve a tőpéldányokat mennyi ideig kell megőrizni?

Házipénztár és pénzkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, melyben dolgozom, 1,5 hónapja nyitotta meg a boltját. A boltban történő értékesítésről gépi számlát állítunk ki. A programban található a házipénztár-kezelő modul is. A pénzkezelési szabályzatot jelenleg is készíti a könyvelő... Ezért még zárás és pénztárjelentés-nyomtatás sem készült. Jelenleg kb. 1 millió forint van a házipénztárprogram összesítése szerint. Vásárlás, bankba befizetés történt már ebből az összegből, tehát fizikailag nincs jelen ez a pénzmennyiség a kasszában. Ebbéli aggodalmunk miatt fordulunk Önhoz egy átfogó válaszért, hogyan is kellene történnie legegyszerűbben a pénzkezelésnek, ami szerint a könyvelő alakítaná a szabályzatot. Zárásnak már kellett volna történnie? Pénztárjelentést milyen időközönként nyomtassunk? Hogyan csökkenthető a házipénztárprogramban látható összeg, mivel a banki befizetésekről már a könyvelőnél vannak a bizonylatok? A könyvelőnk nagyon idős, és mielőtt újat találnánk, szeretnénk a törvény szerint eljárni. Köszönjük előre is.

Pénzeszköz-átvezetési számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik házipénztárral rendelkező telephelyünk év végén csekken fizette be a bankszámlánkra a bevételeit. Ez az összeg azonban már csak a következő év eleji kivonaton szerepel. Így a pénzeszköz-átvezetési számlának december 31-én egyenlege maradt. Mi ilyenkor a helyes eljárás?

Házipénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvelendő cég excel táblázatban adja meg a pénztárát, és nem használ kiadási és bevételi pénztárbizonylatot és pénztárnaplót. A könyvelőprogram szintén nem állít elő házipénztári nyomtatványt, így elfogadható-e a házipénztár? Segítségét köszönöm, Ildi

Katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás bt. A bt. beltagja megfizeti a 25 ezer forint katát havonta. A bankból felveszi a pénzt, betesszük a pénztárba. Év végén azonban egy nagy összeg szerepel a pénzeszközök között, holott ő azt leadózta. A következő év elejét ezzel a pénzeszközzel nyitja? Hogyan kezeljük a pénzeszközöket ebben az esetben? A több éve felgyülemlett házipénztárban szereplő összeget 2018. évben kifizethetjük-e a tagok személyes közreműködéséért? Köszönöm a válaszát.

Kiva elszámolás Kérdés

2017. január 1-jétől beléptünk a kiva hatálya alá. Az elszámoláskor levonhatom-e a 2017. évi nyitó házipénztárkészletet, mely 1 millió 954 ezer forint, vagy csak egy részét?

Tőkeemelés igazolása Kérdés

Egy kft. 2016. 01. 28-án a törvényi előírásoknak megfelelően határozott jegyzett tőkéje 500 ezer forintról 3 millió forintra emeléséről. A jegyzett tőke egy részét azonnal befizették, 2 millió forint befizetését azonban csak 2018.01.28-ig vállalták. Ez a határidő nemsokára lejár, a pénzt több részletben, készpénzben fizették be a házi kasszába. Szabályos-e ez így, és kell-e erről valamiféle igazolást küldeni a cégbíróságnak vagy a NAV-nak, vagy bármely más helyre?

Házipénztár Kérdés

Intézményünk gazdasági ellátó szervezet, ahol a gazdálkodási feladatkörben hozzánk tartozó intézmények házipénztára működik, intézményünk hétfőtől-péntekig van nyitva, ebből eredően a házipénztár is ezen időszakban üzemel. A hozzánk tartozó intézményeknél úgynevezett pénzbeszedő, pénzkezelő helyek működnek hétfőtől-vasárnapig (mozi, színházi jegyiroda stb.) Kérdés az lenne, hogy a házipénztárat minden egyes napra meg kell-e nyitni, ha a pénzbeszedő, pénzkezelő hely nyitva van, de a házipénztárnak helyet adó intézmény nem. Köszönöm válaszukat.

Katás cég végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 15 éve működő kkt. három éve kisadózó (egyszeres könyvvitelt vezet) ezt megelőző időszakban öt éven keresztül szintén egyszeres könyvvitelt vezető evás kkt. volt. Ez év június végén szeretnék végelszámolás alapján megszüntetni a céget. Nincs semmilyen tartozásuk. Nincsenek eszközök, csak 100 ezer forint alapítói vagyon (jegyzett tőke), illetve 50 ezer forint bankban lévő pénzeszköz. Kisadózóként házipénztárat nem vezetett, és nem tud kimutatni pontos készpénzösszeget, illetve szintén a kisadózásra tekintettel a kettő kkt.-tagnak jövedelmet sem számfejtettek. Alkalmazott nem volt. Vissza kell-e térniük a számviteli törvény hatálya alá, a kettős könyvvitelbe, szükséges-e mérleget készíteni? Kb. 8-9 évvel ezelőtt adták le az utolsó számvitel szerinti mérleget. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close