64 találat a(z) háziorvos cimkére

Fókuszban a számlaadat-szolgáltatás Cikk

A gyakorlati élet továbbra is számtalan problémát vet fel a számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől alkalmazandó szabályokkal összefüggésben. Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Háziorvos tárgyi áfamentes bevételének számlázása Kérdés

500 000 forint NEAK-támogatás a háziorvosoknak Kérdés

Egyszeri juttatás háziorvosnak Kérdés

Háziorvos NEAK-támogatása Kérdés

Egyéni vállalkozó háziorvos kötelező NAV regisztrációja Kérdés

Háziorvos online számlázása 2020. 07. 01-jétől Kérdés

Karantén: kinek, mikor jár táppénz? Cikk

Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

Bérkiegészítés (háziorvosi szakdolgozó) II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát a hasonló címmel feltett kérdésemre. Engedje meg, hogy visszakérdezzek, mert nem volt egyértelmű a válasza. Kérdésem a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóra és szakképzési hozzájárulásra vonatkozott, és nem a munkavállalótól (bruttó bérből) levont adókra, járulékokra. Helyes-e tehát az a gyakorlat, hogy a szakdolgozó bérlapján a bruttó 20 000 forint helyett bruttó 16 807 forint bérkiegészítés van feltüntetve, és ebből kerülnek levonásra az adók és az egyéni járulékok? (16 807 forint számítása: 20 000 forintból levonva a 16 807 forint után 17,5%, azaz 2941 forint szociális hozzájárulási adót és az 1,5%, azaz 252 forint szakképzési hozzájárulást) Másként fogalmazva: tartalmazza-e a 20 000 forint a munkáltató adóterheit is? Előre is megköszönöm kielégítő válaszát!

Háziorvos – számlaadás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Háziorvos humán egészségügyi tevékenységet végez, betegeket lát el. Az új szabályok alapján 2020. július 1-jétől nem mentesül a számlaadási kötelezettség alól. Teljesítheti-e kézi nyugtával kötelezettségét? Adnia kell minden egyes ellátásról számlát/nyugtát, vagy csak azon szolgáltatásairól, amelyek nem tartoznak a közszolgáltatásba, például gépjárműalkalmassági vizsgálat? Válaszukat köszönöm!

Rezsitámogatás háziorvosi szolgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! NEAK-kal finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltató betéti társaság minden hónapban rezsitámogatás címen fix összegű díjazásban részesül. Az egészségügyi ellátást folytató vállalkozás részére a társadalombiztosítás (NEAK) által történő finanszírozás szolgáltatás ellenértéke, ezért azt a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint árbevételként kell elszámolni. A rezsitámogatás hasonlóan a finanszírozás elemeihez a számviteli törvény szerint szintén árbevételnek minősül (így az iparűzési adó alapját képezi)? Köszönöm!

Gépjármű-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Adott egy háziorvos, aki nyugdíjas, de mint egyéni vállalkozó praktizál. Ezen kívül egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaság kültagja. Szeretne vásárolni egy használt, dízel üzemanyagú gépjárművet, melyet szeretne bérbe adni az említett bt.-nek, melyben a beltag céges autóként használna. A kérdés az, hogy adózás szempontjából melyik esetben jár jobban, ha mint magánszemély vagy mint egyéni vállalkozó vásárolja meg, illetve adja bérbe a gépjárművet? (Az egyéni vállalkozásában már van egy gépjármű, melyet ő használ az orvosi tevékenységéhez.) Milyen adó megfizetésére és milyen mértékben kötelezett az egyik, valamint a másik esetben a bérbeadás után? Cégautóadót kell-e fizetnie? A bérleti díj kiszámlázása áfamentes-e, ha igen, mindkét esetben? A bérbeadással automatikusan együtt jár-e, hogy a bérbevevő mint üzembentartó szerepeljen a forgalmi engedélyben, vagy szabadon választott, és elegendő, hogy a bérleti szerződés alapján használja a gépjárművet? Valamilyen költség elszámolható-e a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadó részéről, értem ezalatt például az amortizációt? Amennyiben igen, milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Sipos Erika

Egészségügyi dolgozó – túlmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi dolgozóknál a munkáltató által igazolt 48 órát meghaladó túlmunka – úgy tudom – növeli nyugdíjazásnál a szolgálati időt. Szeretném megkérdezni, hogy ki minősül egészségügyi dolgozónak? A munkáltató egészségügyi szolgáltató társaság, OEP-pel szerződésben lévő háziorvosi kft. Azt szeretném tudni, hogy például egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező adminisztrátor túlmunkáját a munkáltató elismerheti-e, és a 08-as bevallás 543. sorában szerepeltetheti-e? Köszönöm: Hegedűsné

Üzleti útnak minősítés szja-törvény alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos egyéni vállalkozó minden rendelési nap a székhelyéről egy 30 kilométerrre fekvő másik településen lévő telephelyére (ahol a rendelő található) utazik saját tulajdonú személygépkocsijával. Kérdésem: az szja-törvény 11. számú melléklet III. pontja alapján ez a megtett út (rendelési naponta oda-vissza távolság egyszer számítva) üzemi használatnak minősül-e, az szja-törvény 5. számú melléklet II.7. pontja szerinti útnyilvántartásban üzleti célú futásként szerepeltethető-e? Válaszát előre is köszönöm!

5,8 milliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok Cikk

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok, illetve fenntartó önkormányzatok 5,8 milliárd forintra pályázhatnak népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close