141 találat a(z) házastárs cimkére

Közös tulajdonú lakás bérbeadása Kérdés

A házastársak 50-50 százalékos tuladoni hányaduk alapján megállapodhatnak-e abban, hogy a férj adja bérbe a lakást teljes egészében? Csak a férj kér adószámot, adózik a teljes bérleti díj után, figyelembe véve a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, a teljes vételár utáni amortizációt? Amennyiben lehetséges, kérem sürgős válaszukat, előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A vállalkozás: "A" magánszemély 50 %-os tulajdoni hányad, "B" magánszemély 50 %-os tulajdoni hányad. Az ügyvezetést "A" magánszemély látja el. B vállalkozás: "C" magánszemély 100 %-ban tulajdonos. Az ügyvezetést "B" magánszemély látja el. "C" magánszemély és "B" magánszemély házastársak. Kapcsolt vállalkozásnak számít?

Ingatlan-bérbeadás – tulajdonos, haszonélvező Kérdés

Ingatlan tulajdonosa a feleség, haszonélvezője a férj. Kizárólag a feleség nevén folyik a bérbeadás, tételes költségelszámolással. A közüzemi órák viszont a férj nevén vannak, technikai okokból ezen nem lehet változtatni. Szabályos-e, ha csak a feleség szja-bevallásában számolják el bevételként és kiadásként is a közüzemi számlákat, mivel azok a bérlethez kapcsolódnak, de a haszonélvező nevére szólnak? Vagy a bérleti szerződésben úgy rendelkeznek, hogy csak a feleség kapja a bérleti díjat, s adózza azt le, a férj pedig a közüzemi díjakat bevételként és kiadásként is elszámolva, nulla szja-alapot vall be? Ha berendezve adják ki a bérletet, hogyan lehet elszámolni költségként a 200 ezer forint feletti berendezések értéket? Például a 400 ezer forintos televíziót kizárólag a bérlethez hasznosítva?

Ingatlan-bérbeadás házastársak Kérdés

Házastársakról van szó (nincs vagyonszerződési megosztás köztük), ahol az ingatlanokra tulajdonosként a feleség van bejegyezve, és a férj a haszonélvező. Az ingatlanokat magánszemélyként adják bérbe, méghozzá a feleség, mint tulajdonos nevében. A közüzemi számlák technikai okok miatt a férj, mint haszonélvező nevére szólnak. A bérlők a bérleti díjat plusz a rezsiköltséget fizetik. Tételes költségelszámolást alkalmaz a feleség. Kérdés: bevételként és természetesen költségként is elszámolhatja a férj a nevére szóló, bérlettel kapcsolatos közüzemi számlákat? Az órák átírása sem a bérlőkre, sem a tulajdonosra nem kivitelezhető. Kifogásolható, ha csak a feleség, aki a szerződés szerint is a bérbeadó, állítja be ezeket az szja-bevallásába? A haszonélvező férj bérbeadását nem szeretnénk alkalmazni, sem az amortizáció, mint költség kizárása miatt, másrészt a 450 ezer forint/év ehoplafon miatt sem. Ha a fenti eljárás nem helyes, akkor lehet-e olyan bérleti szerződést kötni a bérlőkkel, ahol a feleség, mint kizárólagos tulajdonos kapja a havi bérleti díjakat, és a férj, mint haszonélvező csak a közüzemi költségeket kapja, mellyel szemben a számlákat elszámolja, így nulla forint jövedelemre tesz szert? Még egy kérdés merült fel a bérlethez vásárolt, nagyobb értékű tárgyi eszközök elszámolásáról. Ha 100 ezer forint alatti eszközt vesz a bérleménybe, az azonnal költség. Ha 200 ezer forint alatti eszközt vesz a bérleménybe, az két év alatt lehet költség. Mi van, ha például a bérlő kérésére 400 ezer forint értékű tévét állít be a bérleménybe, hogyan számolható el a költség?

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknál két gyermek van, egy közös, a másik a feleségé, együtt nevelik őket. Meg szeretnék osztani a családi adókedvezményt (2016-ban), a férj mennyit vehet igénybe havonta 66 670 egy eltartott vagy 83 330 kettő eltartott után adóban 10 000 vagy 12 500 forintot? Felesége kapja a családi pótlékot két gyermek után. Köszönettel.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló év közben (2015.) rosszul nyilatkozott, élettársi kapcsolatban élt születendő gyermekének édesanyjával és év közben a gyermek megszületése előtt várandósságra hivatkozva családi adókedvezményt vett igénybe egy gyermek után. Ez nem járt volna neki, és csak a 2015. évre vonatkozó adóbevallásában igényelhette volna adókedvezmény-megosztással. 2016. januárjában derült ki, hogy nem házasok, csak élettársi kapcsolatban élnek, 2016. januárban megszületett a gyermek. Lehet-e valamilyen módon javítani ezt a tévedést? Köszönöm segítségét.

Közös lakcím, házastársak, családi adókedvezmény Kérdés

Már elkészített 1553-as bevallásokat kell megváltoztatni. A szülők körülbelül 200 ezret keresnek havonta fejenként, s az anyának van még 810 ezer forint jövedelme bérleti díjból. A közös keretük 6 187 500 (a 22. sor adata ennyi mindkettőnél). Apa kapja a családi pótlékot. S erről a háromgyermekes házaspárról, illetve a feleségről kiderült, hogy 2015 augusztusától az addig közös családi fészek helyett egy másik település átjelentkezett állandó lakosa lett, ideiglenes lakcíme nincs, tehát papírforma szerint négy hónapon át külön élt a családjától. Eddig nem tudtam erről. Eredetileg a házastársak körülbelül fele-fele arányban megosztoztak a családi adó- és járulékkedvezményen. . Most változtatnom kell mindkét szülő 1553-03. lapján a C mezőben a közös érvényesítés hónapjainál, s még hol másutt? Próbáltam, hogy ikszelem az első 8 hónap rubrikáját, és üresen hagyom az utolsó négy hónapét. S úgy tűnt, ha ezt teszem, az nem változtat az adatokon. A választ előre is köszönöm.

Családi kedvezmény: én gyerekem, mi gyerekünk, élettárs, házastárs? Cikk

Naponta tapasztaljuk olvasóink kérdéseiből, hogy sokak számára nagy fejtörést okoz a családi kedvezményre vonatkozó előírások közötti eligazodás. Cikkünk a 2015. évi adóbevallás, munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez egy konkrét példán mutatja be, hogy az érintettek családi helyzetében bekövetkezett változások esetén mi mindenre kell figyelni a szabályok helyes alkalmazásához.

Csok használt lakásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy amennyiben használt ingatlanra szeretné valaki a csok-ot igénybe venni, akkor hogyan kell értelmezni a lakástulajdonra vonatkozó korlátozást? Számomra nem egyértelmű, hogy amennyiben a férj és a feleség a jelenleg tulajdonukat képező ingatlanban 50-50 százalékban tulajdonosok, akkor, amennyiben minden egyéb feltételt teljesítenek, jogosultak-e igénybevenni a használt lakásra vonatkozó csok-ot akkor is, ha nem szeretnék eladni a jelenleg tulajdonukat képező ingatlant. Az ingatlan tehermentes, nem örökölték és haszonélvezet sincs rajta. Válaszukat előre is köszönöm!

Ajándékba kapott ingatlan eladása – szja-vonzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2007-ben vettünk új építésű lakást teremgarázs-beállóval 25,3 millió forintért a barátommal, 30-70 százalék arányban. 2011-ben összeházasodtunk. 2014-ben a férjem illetékmentesen nekem ajándékozott 20 százalékpontot a részéből, így 50-50 százalékban lettünk tulajdonosok. 2016-ban értékesítettük az ingatlant 28,5 millió forintért. Építkezünk, a bontandó ingatlant 2015-ben vettük meg, lebontottuk, az építkezés 2015-ben elindult. Az eladott lakás árát beforgatjuk az építkezésbe. Az szja-törvény 62. §-a alapján az ajándékba kapott részre szja-t kell fizetnem? A 62. § a) vagy ga) alapján? Az ajándékozási szerződésben szerepelt érték, az a) változat kedvezőbb lenne. Továbbá a 63. § (7) alapján kérelmezhetem (gyeden vagyok, 2 gyermekünk van, építkezünk, hitelt veszünk fel stb.), hogy mérsékeljék vagy engedjék el az szja-t? Köszönöm.

Közös őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem főállású őstermelő bevonhatja-e közös őstermelői tevékenységbe a nem biztosított házastársát anélkül, hogy ő főállású őstermelő lenne (vagyis fizetnie kellene kezdőként a minimálbér után)? A házastárs piacon szeretne árusítani, ezt őstermelői igazolvány hiányában milyen formában teheti meg? Egyszerűsített foglalkoztatás, esetleg megbízásos jogviszony díjazás nélkül szóba jöhet?

Kapcsolt vállalkozás – családtagok Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. tulajdonosai 50-50 százalékban a férj és a feleség (az ügyvezető a férj). "B" Kft. tulajdonosai 50-50 százalékban a fent említett férj és feleség két gyermeke (az ügyvezető az egyik gyermek). A két kft. egymással gazdasági kapcsolatot létesít. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Köszönöm válaszát.

Magyar cég, külföldi cég, családtag: kapcsolt vállalkozás vagy sem? Cikk

Magyarországi kft.-ben a férj 60, a feleség pedig 40 százalékban tulajdonos, mindketten ügyvezetők is. Ausztriában a házaspár két gyermeke céget alapít 50-50 százalékos tulajdoni hányadban. Kapcsoltnak minősül-e a két vállalkozás, ha igen, milyen teendők vannak ezzel kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Ráteheti-e a NAV a kezét a beltag házastársának a bankszámlájára? Cikk

Jelentős summával tartozik a NAV-nak a bt. Inkasszálhatja-e az adóhatóság a beltag házastársának a bankszámláját is? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy kell-e illetéket fizetni lakás, tároló, garázs után, ha 9 éve férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonos volt, majd válás után, 2011-től(vagyonközösség felosztása után) a feleség nevére került 100 százalékban, felmerül itt az illetékfizetés? Illetve tároló és garázs esetében hány éve kell az ingatlannak valaki tulajdonában lennie, hogy ne legyen illetékfizetési kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3