20 találat a(z) gépvásárlás cimkére

Értékcsökkenés-módosítás Kérdés

Tárgyi eszköz előleg áfája Kérdés

Gépbeszerzés támogatásból Kérdés

Gépvásárlás Kérdés

Családi gazdálkodó és a bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó a gazdaság tevékenységéhez vásárolni szeretne egy kombájnt. Saját gazdaságában fogja használni, de szeretne bérmunkát is végezni annak érdekében, hogy a lízing törlesztéseket biztosan ki tudja gazdálkodni. Felmerült a kérdés, hogy ha ő bérmunkát végez, vagy ha a kombájnt bérbe adja abban az időszakban, amikor neki nincs rá szüksége, akkor ez a bevétel a családi gazdaság bevétele lesz-e vagy saját magánember külön adózó bevétele lesz-e. Mit tehet ebben az esetben a családi gazdálkodó, hogy a vásárolni kívánt kombájnt a lehető leghatékonyabban ki tudja használni? Milyen lehetőségei lehetnek adózási szempontból?

Kiva tárgyi eszköz Kérdés

T. Szakértő! A kiva törvény értelmében a tárgyévi beruházásokkal csökkenteni lehet a fizetendő adót. Egy cukrászda 1 millió forintért vásárolt egy fagylaltgépet, tehát nála ez új beszerzés. Ezt a gépet korábban Svájcban használták mint bemutató gépet. Ebben az esetben igénybe lehet-e venni a kedvezményt, vagy ez csak vadonatúj készülékre érvényes? A választ köszönöm

Vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk iparfejlesztési beruházások ösztönzésére kiírt pályázaton vissza nem térítendő támogatást kapott, mely alapján új ipari csarnokot és gépeket vásárolt. A használatbavételi engedélyt ez év februárjában kapta meg, a támogatási összeg ezután fog befolyni, de a költségek mindegyike a 2018-as évben merült fel. El kell-e, el lehet-e számolni aktív időbeli elhatárolással szemben az egyéb bevételt? Válaszát előre is köszönöm!

Gépfinanszírozási programot indít az MFB Cikk

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) gépfinanszírozási programja; a kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni – közölte a fejlesztési bank.

Értékcsökkenés elszámolása egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint egyéni vállalkozó gépet vásároltam 20 millió Ft-ért. Előre kapott támogatás 5 millió Ft volt, amelyet nem számoltam el adóköteles bevételnek. Fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeg 7 millió Ft. Az értékcsökkenés kulcsa 33% (CNC gép). Az üzembehelyezés 2017. 11. 25-én megtörtént. Helyesen járok-e el, ha az értékcsökkenést a következőképen számolom el, a 8 millió Ft nettó nyilvántartási értékkel? 2017. év 669 041 Ft 2018. év 6 600 000 Ft 2019. év. 730 000 Ft Köszönettel: Fülöp Csabáné

Olasz cég magyarországi áfavisszaigénylése Kérdés

Olasz cégnek 100 százalék tulajdonú kft. van Magyarországon a tulajdonában. Nagy értékű gépet vásárolt Magyarországon a saját nevére, de a magyar cég részére áfásan és itt szeretné visszakérni a számla áfatartalmát. Mi a teendő? Köszönettel: Sólyomné

Kkv beruházási adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állategészségügyi (állatorvosi) ellátást végző kft. 2016. évben VTSZ 9018 908 alatt vásárolt állatgyógyászati műszert. Besorolható-e a műszaki gépek közzé, és igénybe vehető-e a Tao tv. 7. § (1) bekezdésének zs) pontja szerinti kedvezmény? A számvitelben műszaki gépként szerepeltetésénél gondot okoz-e, hogy korábbi években vásárolt hasonló gépeket nem a 13-as, hanem a 14-es, egyéb berendezések, felszerelések, gépek főkönyvi számlán tartja nyilván? Egyszerűsített éves beszámolót készítő, tehát külön mérlegsoron nem jelennek meg a műszaki gépek és egyéb gépek a könyvelésében. Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016-ban új gépet vásárolt EU-s támogatással. Kérdésem az lenne: ha igénybe veszi a kisvállalkozói adókedvezményt, elszámolhatja-e a gép teljes összegét kedvezményként, vagy csak a támogatással csökkentett összeget? Itt a gép ára 10 000 000 Ft volt, a támogatás 7 000 000 Ft. A másik kérdésem, hogy az adózás utáni vállalkozói jövedelmet is tovább csökkentheti a gép nettó értékével?

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó, kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó új mezőgazdasági gépet vásárolt.Milyen feltételek teljesülése esetén veheti igénybe a kisvállalkozói kedvezményt az szja bevallásában? Korlátozza-e valamilyen uniós jogszabály a kedvezmény igénybevételét 2016. évre? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldön történő gépvásárlás készpénzért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Németországban szeretne gépet vásárolni (mintegy 5 millió forint) készpénzért. Van-e akadálya ennek, illetve itthon milyen kötelezettsége van ezzel? Gondolok itt a hazai 1,5 millió forintos korlátra. Előre is köszönöm a válaszát.

Kapott támogatás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Egyéni vállalkozó pályázaton gépvásárláshoz támogatást kapott. Hogyan kell könyvelni a kapott támogatást? Adóköteles-e? A gépre az értékcsökkenést hogyan lehet elszámolni? (Fejlesztési tartalékot is igénybe vett.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs