16 találat a(z) gépkocsijavítás cimkére

Gépkocsijavítás fél áfa Kérdés

EU-s adóalanynak számlázás Kérdés

Egyéni vállalkozó - személygépkocsi-javítás áfája, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónál 2017-ben elszámolásra került egy nyílt végű lízingkonstrukció keretében egy személygépkocsi. A személygépkocsiban 2019-ben jelentős mértékű kár keletkezett (a számla áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot). A javítást a szerviz elvégezte, a biztosító pedig a javítási számla alapján a kárt megtérítette. Az egyéni vállalkozónak a javítást végző szerviz felé a számla áfatartalmát kellett pénzügyileg rendezni, a fennmaradó összeget pedig a biztosító utalja a szerviz felé. A számlában szerepel külön tételben munkadíj és alkatrészköltség (karoszériaelemek) cseréje is. Kérdésem: milyen mértékben számolható el, illetve helyezhető levonásba a javítási számla előzetesen felszámított áfatartalma, illetve szja vonatkozásában mi a helyes elszámolási mód? Köszönettel és tisztelettel!

Személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózónán 2018.01.01 dátummal megjelent "Költségelszámolás és áfa" személygépkocsi-javításhoz kapcsolódó áfakérdést (https://adozona.hu/kerdesek/2017_12_29_koltsegelszamolas_es_AFA_dfh) kiegészítve kérném válaszát arra, mi a helyes áfaelszámolás akkor, ha a személygépkocsi-javításhoz az alkatrészt a szerviz szerzi be, szereli be. Ebben az esetben én a gépjármű komplett javítását rendelem meg, mely tartalmazza majd a szerviz által beszerzett anyag költségét és a szerviz által teljesített szolgáltatási díjat is. Ebben az esetben az áfatörvény 124. §-ának (4) bekezdését kizárólag a számla szolgáltatási részére lehet alkalmazni, vagy a számla teljes végösszegére? A főszolgáltatás (50%-a levonható) áfabeli sorsát osztja a mellékkötelem áfamegítélése (anyag javításhoz)? Válaszát, segítségét megköszönve.

Gépkocsijavítás – könyvelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem egy cég tulajdonában lévő gépkocsin kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján történt javítással kapcsolatos. A javító cég a számlát kiállította a javítás teljes összegéről a kft. részére, azonban a kft.-nek fizetési kötelezettsége a számlával kapcsolatban az avulás összegében van, mely a számla teljes összegének a 10 százaléka. Ebben az esetben a számla teljes összege könyvelendő karbantartási költségre és szállítói kötelezettségre, valamint a kft. által térítendő összeg és a számla teljes összege közötti különbség pedig egyéb bevételre? Várom válaszukat, köszönettel.

Teherautó-szervizelés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy tehergépkocsi javításának áfája teljes egészében levonható, vagy csak 50 százalékban? Köszönettel!

Személygépkocsi-alkatrész áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésként merült fel, hogy a céges személygépkocsi cserélendő alkatrészeiről kiállított számla összege 50 százalékos részének az áfatartalma visszaigényelhető-e abban az esetben, ha otthoni javítás történik, és nem viszik szervizbe az autót, viszont az alkatrészeket a vállalkozó külön megvásárolta autóalkatrész-kereskedőtől? Köszönettel.

Pénztárgép-használati kötelezettség Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, alanyi adómentes. Tevékenységem személygépkocsi, motorkerékpár karbantartása, javítása. 2016.szeptember 30-ától ezekre a tevékenységekre is vonatkozik a pénztárgép kötelező használata. Én ezidáig minden esetben számlát állítottam ki, nyugtát nem alkalmaztam. Kérdéseim: vonatkozik rám a pénztárgép kötelező használata, ha nem vagyok áfaalany? Ha igen, mely esetekben kell adnom nyugtát, mikor adhatok számlát, és arról kell-e adatszolgáltatást teljesítenem a NAV részére? Segítségét előre is köszönöm.

Gépkocsi káresemény utáni javítási költségeinek áfalevonása Kérdés

A cég tulajdonában lévő személygépkocsi káresemény következtében jelentős kárt szenvedett, az autó értékének a 60 százalékát meghaladó összegű a szerviz számlája. A kérdésem két részből áll, az első: a számlán alkatrészköltség és szerelési díj is szerepel, az áfatartalom milyen részben vonható le, ha levonható? A második kérdésem inkább számviteli: a kapott számlát, a káreseményt, valamint a biztosító kártérítését hogyan kell könyvelni, hogy minden a helyére kerüljön? Az autó a nyilvántartásban maradványértéken szerepel, a káresemény utáni értéket nem meghaladó nyilvántartási összeggel. Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi közösségen belüli javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonában van egy személygépkocsi, ami után megfizeti a cégautóadót. Ausztriában javíttatta, és kapott róla számlát. A külföldi partner feltüntette a közösségi adószámokat, és nem számolt fel áfát. Ebben az esetben a kft.-nek meg kell fizetnie Magyarországon a szolgáltatás áfarészét, tehát fel kell azt tüntetni a bevallásban a fizetendő sorban, és a visszaigénylést nem teheti bele az áfabevallásba?

Használt gépjárművekhez kapcsolódó levonható áfa Kérdés

Egy kft. az általános forgalmi adó hatálya alá tartozik, és bejelentkezett a XVI. fejezet, azaz a használt ingóságokra vonatkozó különös szabályok hatálya alá. Használt gépjárművek felvásárlásával és ezen gépjárművek javítása után a gépjárművek értékesítésével foglalkozik. Nem áfával terhelten szerzi be a gépjárműveket magánszemélyektől. A kérdésem az, hogy a javításra fordított költségek áfája milyen arányban igényelhető vissza egyedi nyilvántartás mellett? A gépjárműre fordított költségeket külön-külön tartja nyilván a cég. Hogyan lehet visszaigényelni az általános költségek áfáját, mint például a könyvelési díj, tárgyieszköz-beszerzés, ügyvédi munkadíj, tisztítószerek, irodaszerek értékéből? Mi tekintendő árrésnek ebben az esetben? Figyelembe lehet-e venni a gépjárművek eladási árából a ráfordított költségeket is beszerzési áron felül?

Javítási számla áfájának elszámolása személygépkocsinál Kérdés

Kft. személygépkocsija utazás során meghibásodott. A szerviz olyan hibát állapított meg, melynek következtében a motort cserélni kellett. A számla 80 százalékát a motor ára teszi ki. Az ügyfél kérné az áfa 50 százalékának az elszámolását, ami szerintünk nem jogos. Igaza van-e irodánknak?

Személygépkocsi-javítás, anyagfelhasználás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges személygépkocsi-javítás esetén a számlán tételesen felsorolt, beépített anyagokra is vonatkozik-e az áfatörvény 124. § (4), ami alapján az áthárított áfa 50 százaléka levonható? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Személygépkocsi-beszerzés továbbértékesítési céllal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gépkocsijavítással és -karbantartással foglalkozó cég személygépkocsit szerez be, amit felújít, és továbbértékesíti. A tevékenységi körében szerepel a gépkocsi-értékesítés. Ebben az esetben úgy gondolom, hogy a beszerzést terhelő áfa és a felújításra fordított költségek áfája is levonható. De a használt gépjármű értékesítésénél kötelező-e alkalmazni a különbözet szerinti áfát? Köszönettel: Buriánné

Javítás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy magyar rendszámú tehergépkocsi egy magyar cég (X cég) tulajdonában van, amely átalánydíjas szerződést köt egy német céggel a tehergépkocsi javítására. A német cég ennek egy részét részjavításra (például légkondi) kiadja egy másik magyar cégnek (Y cég), ők is kötnek egy átalánydíjas szerződést. Kérdés, hogy mivel az autó tényleges javítása Magyarország területén történik, és magyar rendszámú az autó (ami nem hagyja el az ország területét), a számlázás az átalánydíjas javításról Y magyar cég és a német cég között történhet-e áfa nélkül, mint területi hatályon kivüli szolgáltatás, vagy a 27 százalékos áfa felszámításával lehetséges-e? Köszönettel: Horváth Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs