119 találat a(z) gépjárműadó cimkére

Gépjárműadó Kérdés

Adócsomag: várható változások a gépjárműadóban Cikk

Az országgyűlés hamarosan elfogadja a T/4243. számú törvényjavaslatot, amely többek között a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) adómentességre vonatkozó rendelkezéseinek módosítását indítványozza. A javaslat kedvező: kibővíti azok körét, akik mentesülnek a „súlyadó” néven ismert kötelezettség alól. Egyúttal módosul az adófizetési határidő is.

A nap kérdése: rossz számlaszámra ment a gépjárműadó, levonható-e a cégautóadóból? Cikk

Az első félévi gépjárműadót véletlenül a cégautóadó-számlaszámra utalta az adózó. Az összegből és dátumból (kiküldött NAV-értesítés után) látható, hogy a gépjárműadó utalása volt a cél. Az összeg megegyezik a I. félévi gépjárműadóval. Ebben az esetben le lehet-e vonni a cégautóadóból? – kérdezte olvasónk, hangsúlyozva, hogy nem általában van túlfizetés az adófolyószámlán, hanem konkrétan a gépjárműadót utalta rossz számlaszámra. Dr. Juhász Péter, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. adószakértője válaszolt.

Téves utalás gépjárműadóban Kérdés

Gépjárműadó: legkésőbb március 16-án kell az első részletet befizetni! Cikk

A NAV már minden gépjárműadóra kötelezettnek megküldi a fizetendő adóra vonatkozó határozatokat, értesítéseket. A gépjárművek tulajdonosai, üzemeltetői figyeljenek arra, hogy hamarosan lejár az első részlet befizetésének határideje.

Hamarosan itt a gépjárműadó első részletének fizetési határideje: így teljesítheti a kötelezettséget Cikk

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akinek nincs ügyfélkapuja, az postán kapja meg az iratokat. Emellett a NAV applikációjában, a NAV-Mobilban, bárki megnézheti az aktuálisan fizetendő összeget, ha van elektronikus azonosítása, olvasható a NAV honlapján.

Gépjárműadó Kérdés

Hamarosan érkeznek a gépjárműadó-értesítések Cikk

Hamarosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárműadó-értesítéseket, -határozatokat. Az első részletet 2023. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni – hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán az MTI-nek küldött közleményében.

NAV: a gépjárműadó mobilappon is fizethető már Cikk

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről, illetve korábbi elmaradásukról. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről, olvasható a NAV honlapján.

NAV: a gépjárműadó bankkártyás felületén ne kattintsunk többször a fizetés gombra! Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gépjárműadóról szóló tájékoztató levelében szereplő, bankkártyás fizetéshez navigáló „FIZETÉS” elnevezésű link használatánál fontos, hogy a befizető újrakattintás nélkül várja meg a fizetés utáni visszajelzést, írja honlapján a NAV.

NAV gépjárműadó: hibák lehetnek az internetes fizetési szolgáltatás működésében Cikk

A tárhelyre kiküldött gépjárműadó-fizetési kötelezettségről szóló levelekben szereplő befizetési linkek mögötti internetes fizetési szolgáltatás (VPOS) működésében hibák tapasztalhatók, hívja fel a figyelmet a szolgáltatás akadozására honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nap kérdése: hogyan kell könyvelni a cégautóadót, arra is figyelemmel, hogy a megfizetett gépjárműadót le lehet vonni a fizetendő cégautóadóból? Cikk

Megfelelő feltételek fennállása esetén a fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére megállapított gépjárműadó. Az adóhatósághoz ezer forintra kerekített összegben kell az adókat befizetni, viszont a gépjárműadót forintban vetik ki. A cégautóadót melyik összeggel kell csökkenteni, illetve hogyan kell azt könyvelni? A kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó adott választ a „Gépjárművek adózása és számvitele” című kiadvány oldalain.

Zöld rendszám Kérdés

Csaknem kétszeresére nő a cégautóadó. Kinek kell fizetnie, kinek nem? Cikk

A kormány extraprofit adókról szóló rendelete zsebbevágó meglepetéssel szolgál a céges személygépkocsi tulajdonosoknak: a második félévben csaknem kétszeresére emelkedik a cégautóadó.

Gépjármű bérbeadása cégnek Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink