123 találat a(z) gépjármű cimkére

Külföldi gépjármű vásárlása saját felújítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás személyautót vásárolt saját célra. A gépjármű javításra szorul ahhoz hogy le tudják vizsgáztatni. Alkatrészeket vásároltak az autóhoz, amelyeket maguk építenek be, mert autószereléssel is foglalkoznak. Az autó csak le vizsgáztatás, vámolás után kerül aktiválásra. Azt szeretném tudni, hogy az alkatrészek a gépjármű bekerülési értékét növelik? A javításra kell elszámolnom bármilyen tételt, és ha igen, számvitelileg hova kell könyvelnem? A cégautóadót az első alkatrész számlájától kell figyelembe vennem vagy az aktiválástól? Én úgy értelmezem, hogy az első költség számlától. Ebben az esetben az abból levonható gépjárműadót milyen időpontól vehetem figyelembe, hiszen azt csak a forgalmi megkapásától számolják? Köszönettel

Áfacsalókat fogott a NAV Cikk

Gépjármű-kereskedelemre szakosodott bűnszervezetet működtetett az a tatabányai férfi, akit társaival együtt elfogtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, az eddigi adatok szerint összesen 98 millió forint áfát csaltak el – tájékoztatott az adóhatóság szerdán.

Pénztárgép használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.01.01.-től bevezetésre kerül a pénztárgép kötelező használata számos tevékenységnél. A kft.-nek gépjárműszerelő műhelye van, ahol nemcsak gépjárműjavítást, hanem műszaki vizsgáztatás és eredetiségvizsgálatot is végeznek. A műszaki vizsgáról és műszaki vizsga bevétele adómentes a gépjármű javítás adóköteles. Hogyan kell január 1-jétől a pénztárgépet használni? Minden bevételt be kell ütni a pénztárgépbe vagy ami a gépjárműjavítás bevételéből származik? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Nemes Istvánné

Záródó kiskapuk és könnyítések az illetéktörvény módosításában Cikk

A kormány által beterjesztett adócsomag több javaslatot tartalmaz az adminisztráció csökkentése érdekében, valamint bezár néhány kiskaput a törvények által biztosított jogokkal visszaélők előtt. Ezek a törekvések megmutatkoznak az illetéktörvény módosításában is.

Visszatekert kilométerórákkal, hamis dokumentumokkal adták el a használt autókat Cikk

Szlovák cégen keresztül „tolta be” Magyarországra a német autókat egy nyíregyházi gépjármű-kereskedő. Visszatekert kilométer-számlálóval, áfacsalással, hamisított dokumentumokkal kínált piaci ár alatt autókat. A gyanúsítottak bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények miatt felelnek.

Készpénzkorlátozás Kérdés

Egy társaság ügyvezetője készpénzben vette át egy gépjármű vételárát. A vételár meghaladta az 1,5 millió forintot. Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a társasságnak, hogy elkerülje a bírságot?

Ekáer: figyeljen, lehet, hogy Önre is érvényesek az új szabályok! Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalata, valamint a tisztességes piaci szereplők jelzése alapján finomított az Országgyűlés az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályain. A cél az, hogy minden adóelkerülő és adócsaló fennakadjon az ekáer-rostán – hívja fel a figyelmet az NGM.

Számla Kérdés

Az alapítvány bérli a magánszemélytől a gépjárművet, akkor ebben az esetben a biztosítási díj számlázható-e az alapítvány nevére? Rendelkezünk bérleti szerződéssel. A biztosítási szerződés a magánszemély nevére van kiállítva a díjfizetőnek pedig az alapítvány van megjelölve. Várom válaszát.

Használtgépjármű-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy belföldi székhelyű használtgépjármű-forgalmazással foglalkozó kft. az Európai Unió területéről vásárol gépjárműveket. Hogyan alakul az adózás és a bevallás az alábbi esetekben a gépjármű-beszerzésekor valamint a gépjármű belföldön történő értékesítésekor: Német magánszemélytől vásárol személygépkocsit: 1. A gépjármű több mint 6000 km-t futott a vásárláskor és több mint 6 hónapja történt az első üzembehelyezés. 2. A személygépkocsi a vásárláskor 12 000 km-t futott és 2 hónapja volt az első üzembehelyezése. A kft. kötelező jelleggel alkalmazza a különbözet szerinti adózást. Egyik esetben sem rendelkezik a külföldi magánszemély által kiállított számlával. Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Gépjármű illetékmentessége nem teljesülés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjármű-értékesítéssel foglalkozó vállalkozás 2015-ben nem teljesítette a nettó árbevétel 50 százalékára vonatkozó feltételt, ezért vissza kell fizetnie a 2015. évben keletkezett illetéket 50 százalékkal növelt összegben. A GJFORGNYIL nevezetű nyomtatványon ezt be lehet jelenteni. Amit sehol nem találok leírva: az összeget nekem kell kiszámolni, és 15 napon belül befizetni, vagy a NAV küld róla valamilyen dokumentumot? Válaszát köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő de minimis támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a mezőgazdasági őstermelők méhészeti gépjárműre kapott (biztosítási díjra) de minimis támogatása az adórendszeren kívüli de minimis támogatásnak minősül?

Autókkal üzletelő bűnbandát füleltek le Cikk

Nagy értékű gépjárművekre szakosodott bűnszövetséget számolt fel a rendőrség, a banda tagjai nagy értékű gépkocsikat kölcsönöztek jellemzően külföldön, majd azok többségét hamis papírokkal itthon értékesítették. A csalással okozott kár a szakértői vélemények szerint megközelíti az egymilliárd forintot – közölte Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Gépjármű költsége közös őstermelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Közös őstermelés, illetve családi gazdálkodás esetén a gépkocsi költségeket hogyan kell megosztani? Mit takar az alábbi szöveg a személyi jövedelemadó kitöltési útmutatójában? A közös gazdálkodás időszakában átalányadózás választása esetén a bevételekről, tételes költségelszámolás alkalmazásakor a bevételekről és a költségekről elegendő egy nyilvántartást vezetni. A bevételeket és a költségeket a közösen gazdálkodó családtagok között egyenlő arányban (beleértve a támogatás címén bevételként figyelembe vett összegeket is) kell felosztani, függetlenül attól, hogy a mezőgazdasági terméket melyik családtag értékesítette, vagy a kiadást igazoló számla melyik családtagnak a nevére szól. Ez alól kivétel a gépjárműhasználattal összefüggő, számlák alapján elszámolt kiadás, és az esetlegesen keletkező szociális hozzájárulási adó. Az ilyen kiadást csak a gépjárműhasználattal összefüggő költségek elszámolására jogosult családtag nevére és a gépjármű rendszámára kiállított számla és a járműről vezetett útnyilvántartás alapján lehet elszámolni. Útnyilvántartás vezetése nélkül, a közös őstermelői igazolványban feltüntetett személyek a saját tulajdonú vagy az általuk zárt végű lízingbe vett (ideértve a házastárs tulajdonát képező és a házastárs által zárt végű lízingbe vett személygépkocsit is) személygépkocsijuk üzemi célú használata címén külön-külön havi 500 kilométer utat számolhatnak el az üzemeltetett személygépkocsik számától függetlenül. Ez a költség osztható vagy nem?

Idegen tulajdonú személygépkocsi bérbeadás, cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjármű-bérbeadással foglalkozó kezdő egyéni vállalkozó az édesapja tulajdonában lévő személygépjárművet is bérbe adná. Kölcsönadási szerződéssel megteheti-e? S ha elszámolna utána költséget is, akkor kell-e cégautóadót fizetni? Segítő válaszát előre is köszönöm! PGabriella

Gépjármű-kereskedelem Kérdés

Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó cég: 1. a készletre vásárolt autókhoz vásárolhat-e alkatrészt a felújításokhoz? Kell-e valamilyen külön nyilvántartást vezetni etekintetben? 2. a cég tevékenységei között a gépjármű-kereskedelmen kívül e tevékenységére (felújítás, gépkocsi javítás) tekintettel kell-e például autószerelést szerepeltetni? 3. ha nem "változatlan" formában értékesíti az autókat, áru- vagy termékértékesítésről beszélhetünk az értékesítéskor? 4. az autók megvásárlásakor áru- vagy termékbeszerzés? 5. számolhat-e el üzemanyag költséget ezen autók tekintetében? Milyen nyilvántartást kell vezetni? (például menetlevél) 5 a személygépkocsi és hozzá tartozó beszerzések esetében milyen feltételek mellett vonható le az áfa (ha levonható)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Civilszervezet társasági adója

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs