14 találat a(z) fuvarozók cimkére

Megállapodást kötött a Mol a fuvarozókkal Cikk

Stratégiai megállapodást kötött a Mol Magyarország és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a magyar közúti fuvarozók versenyképességének további erősítése érdekében.

Az NFM a közúti fuvarozásra vonatkozó brüsszeli tervekről Cikk

Az Európai Bizottság friss javaslatai a közúti fuvarozás területén a protekcionista piacvédelmi intézkedéseknek kedveznek, jelentős többletköltségekkel és adminisztratív terhekkel járhatnak az ágazat közép-kelet-európai vállalatai számára – mondta az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Közlekedési Tanács ülésén Luxembourgban, ahol a bizottság a május 31-én közzétett Mobilitási csomagjavaslatáról tájékoztatta a tagállami minisztériumi vezetőket.

Osztrák minimálbér: Magyarország szerint a közúti fuvarozókat nem sújthatja Cikk

Magyarország kitart amellett, hogy nem terjed ki a közúti szektorra – annak speciális jellege miatt – a magyar vállalkozásokat különösen hátrányosan érintő osztrák kiküldetési irányelv hatálya – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően, amelyen az osztrák bér- és szociális dömping szabályozás idei módosításáról is tárgyaltak.

Fuvarozók beruházási adóalap-kedvezménye . Kérdés

Fuvarozó társaság vagyunk, amelynek az adózás előtti eredménye 58 millió forint. Beuházásunk volt új teherszállitó gépjárműre 80 millió forint. A társaság tulajdonosai magánszemélyek és a társaság (visszavásárolt saját üzletrész) volt 2015.ben. Támogatást nem kaptunk az eszközvásárlásra. Kérdésem az, hogy mennyi maximum adóalap-kedvezményt vehetünk igénybe a taotörvény 7. paragrafusának (1) zs) pontja (kis- és középvállalat beruházási adóalap-kedvezmény) szerint?

Gépkocsivezetők napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk belföldi és nemzetközi árufuvarozással foglalkozik. Két kérdésben várom állásfoglalásukat: 1. Fuvarfeladataink egy része nemzetközi fuvarozás, amit a határtól nem nagy távolságra végzünk, így naponta akár 3-5 alkalommal is elhagyják a járművek (gépkocsivezetők) az országot. Mivel a külföldön tartózkodás nem éri el a 8 órát, ezért külföldi napidíjat nem számolunk el. Kérdésem, hogy az ilyen munkát végző gépkocsivezető részére elszámolható-e a belföldi napidíj? 2. Belföldi fuvarfeladataink egy része olyan, hogy a lerakodás cégünk székhelyének városában van (természetesen nem cégünk székhelyén), így 6 órán belül akár többször is rakodnak a járművek a székhely városában. Kérdésem, hogy ilyen esetben elszámolható-e a gépkocsivezetők részére a belföldi napidíj? Előre is köszönöm válaszukat! Pintér Csaba

Napidíj Kérdés

Üdvözlöm! Mint munkáltató, adhatok-e eltérő napidíjat (20, 30, 40 euró/nap) a sofőröknek? Vagy nem tehetek különbséget a sofőrök között? A munkaszerződésben kell-e rögzíteni a napidíj mértékét? E logika mentén a gázolaj-megtakarítást (100 ezer forint/hó) is lehet-e eltérően kifizetni (50 ezer, 70 ezer, 100 ezer forint/hó) a sofőrök között? (Amennyiben persze a költségeik elérték a maximálisan, adómentesen kifizethető 100 000 forintot.)

Fuvarozók adóalap-kedvezménye: így lehet igénybe venni? Cikk

Hogyan vehetik igénybe a fuvarozók az őket is megillető adóalap-kedvezményt? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. adószakértője válaszolt.

EKÁER-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Fuvarlevél újság áprilisi számában találkoztunk egy cikkel melyben azt javasolják, hogy a fuvarozónak is célszerű EKÁER-nyilvántartást vezetni az EKÁER-számokról mert a NAV ezt is kérheti. Aki csak fuvarozóként találkozik az EKÁER-számmal (nem ő igényli), annak a vállalkozásnak is javasoljuk egy saját, hasonló adatokat tartalmazó nyilvántartás elkészítését. Vezesse fel egy táblázatba:a megrendelőtől kapott EKÁER-számot, a számhoz tartozó megrendelésn azonosítóit (CMR, fuvarlevél száma, honnan-hova viszi az árut), a jármű rendszámát. Mindezekre azért is szükség lehet, mert egy ellenőrzés esetén a NAV bármelyik számlát vagy fuvarlevelet kiemelve kérheti, hogy mutassák be annak a szállítmánynak az EKÁER-dokumentációját, igazolják, hogy a bejelentés a jogszabály szerinti módon megtörtént. Nekünk ezzel annyiban van problémánk, hogy sok esetben mi, mint fuvarozók, nem is tudjuk, hogy egyáltalán az a fuvar EKÁER-köteles-e, és, hogy kell-e EKÁER-számot igényelnie az adott megbízónak. Ön szakértőként mit gondol erről, hogy a fuvarozót is kötelezik ilyen nyilvántartás vezetésére? Köszönöm előre is a válaszát.

Német minimálbér kiterjesztése: továbbra sem egyértelmű a helyzet Cikk

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban, a szervezet egyelőre arra sem tud válaszolni, hogyan számfejtik majd a cégek az érintett fuvarozók januári bérét, miközben az Európai Bizottság már egyeztet Németországgal az ügyben - tudta meg az MTI kedden az MKFE-től.

Itt van a nyomtatvány a németországi minimálbérhez Cikk

Hol található a nyomtatvány, amelyen a magyarországi illetőségű fuvarozó cégeknek is be kell jelenteniük egyebek között a Németországon keresztülhaladó gépkocsivezetőkre, valamint a foglalkoztatásukra vonatkozó adatokat? – tudakolta kérdésében egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Külföldi sofőrökre is kötelező a 8,5 eurós német minimálbér? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Fuvarlevél cimű szaklap 2014. novemberi számában volt olvasható egy cikk arról, hogy a német értelmezés szerint a német minimálbér mindenkire vonatkozik, aki munkát végez az ország területén. Így arra a sofőrre is, aki nem német cégnél dolgozik, de Németországból indul, németországi lerakó a célja, vagy csak áthalad az ország területén. Azokra az órákra, amelyeket a sofőr Németországban tölt, meg kell adni számára a német minimálbért. Egy német törvény a fuvarozókat feketemunka miatt a kiemelten kockázatos kategóriába sorolja. Ez azzal jár, hogy a munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetni a pontos munkaidőről. A teherfuvarozóknak is be kell majd jelentkezniük a helyi adóhivatalnál, vagy valamilyen más hatóságnál. A törvény megszegése 500 ezer eurós birsággal járhat. A német törvény jogi értelmezése a www.juris.de német honlapon jelent meg. Magyar forditása az MKFE honlapján érhető el az aktuális hírek között. Kérdésem, hogy mi az álláspontja a fentiekkel kapcsolatban, ugyanis magyar hatósági tájékoztatás ezidáig semmilyen formában nem jelent meg ez ügyben. Tisztelettel várom válaszát.

Amnesztiában részesülnek a fuvarozók Cikk

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetési időszakában még gyakorlatlan fuvarozókra téves bevallás miatt róttak ki.

Durva bírságokra számíthatnak a fuvarozók Cikk

Hétfőtől a közúti fuvarozó cégek akár maximum 2,2 millió, járművezetőik 800 ezer forint bírságot is fizethetnek, ha egyszerre több szabálysértést is elkövetnek.

Napi Gazdaság: útdíjért adócsökkentést várnak a fuvarozók Cikk

Az eddiginél keményebb álláspontot alakítottak ki a kabinet e-útdíj-tervei kapcsán a fuvarozók: miután az eddigi információk alapján a maximális tarifával indul a rendszer, az általuk szorgalmazott versenyképességi csomag minden elemének egyidejű bevezetését kérik a kormánytól, egyebek mellett adócsökkentést szorgalmaznak - mondta a Napi Gazdaságnak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének MKFE) főtitkára a szervezet rendkívüli elnökségi ülését követően.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bérmunka

Bunna Erika

adótanácsadó

Kéményellenőrzés költsége

Nagy Norbert

adószakértő

Osztrák biztosítás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs