9 találat a(z) futárszolgálat cimkére

Áfamentes termékexport: így igazolható, hogy az áru kilépett az EU területéről Cikk

Hogyan igazolható export termékértékesítés esetén, hogy az eladott áru elhagyta az Európai Unió területét? Olvasónk futárszolgálattal küldené termékét Marokkóba, de nem tudja miként lehet hitelt érdemlően bizonyítani a tényt, hogy az áru valóban kilépett az EU területéről. A kérdésre Gombás Otilia szakértő válaszolt.

Áfás utánvét Kérdés

Egyéni vállalkozó futárszolgálatot vesz igénybe a megrendelt áru kiszállítására. A futár beszedi a csomagok árát, és hetenként elszámol a vállalkozóval. Kiálltja a saját számláját, és a különbözetet átutalja a megrendelőnek. A vállalkozó az utolsó hónapban átlépi az alanyi mentes áfahatárt, és pénzforgalmi szemléletü áfakörös lesz, azonban ha az adótörvényeket elfogadják ismét lehetősége lesz alanyi mentesnek lenni. Kérdés, hogy a december utolsó dekádjában átadott áfás értékesítéseket be kell-e rakni a 2018-as áfabevallásba, mivel a futárszolgálat csak januárban tudja utalni a különbözetet, a vállalkozó számára a kiegyenlítés csak ekkor történik, de már él az alanyi mentesség?

Előleg számlázása és áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás számlázási szabályaival kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni. A vevők (többnyire) magánszemélyek és a teljes vételárat előre kell megfizetniük. A termék ezt követően kb. két hét múlva kerül postázásra, futárszolgálattal kézbesítésre részükre. Az adóhivatal tájékoztatója szerint mentesül az adóalany a számlaadási kötelezettség alól, ha a nem adóalany személy 900 ezer forintot el nem érő előleget fizet és a számla kibocsátását nem kéri. Amennyiben az adóalany ilyen indokkal mentesül a számlaadási kötelezettség alól, a kapott előlegről nem kell nyugtát kibocsátania. Ez esetben a banki bizonylatok dokumentálják a pénzmozgást. Az áfafizetési kötelezettség ez esetben is a jóváírás napján fennáll, vagyis az áfatörvény szerint előlegként funkcionál és könyvelése is ez alapján történik? A tényleges teljesítés – postára adás napja vagy a futárszolgálatnak történő átadás napja, foxpost küldés – napjával mint teljesítési időponttal kell számlát kiállítani? Ez a számla tartalmazza a tényleges értékesítés adatait és összegét, levonva belőle a fizetett előleget, így a számla nulla végösszeggel kerül kiállításra és ebben az időpontban már áfafizetési kötelezettség sem merül fel? Köszönettel:

Utánvét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét. Egy futárszolgálat vállalkozásunk megbízásából átveszi a leszállított csomagokért az utánvétek összegét a vevőinktől. Hónap végén a futárcég elszámol a feladóval. A futárcég maga vezet nyilvántartást a beszedett utánvétek összegéről. 1.) Hogyan kell könyvelni a futárok által összeszedett utánvét-befizetéseket? 2.) Vállalkozásunk pénztárgéphasználatra kötelezett, készpénzfizetési vagy utánvétes számlát kell kiállítanunk vevőink felé? 3.) A pénztárgépbe a számlák ellenértékét a futárcéggel való elszámolás napján szükséges beütnünk? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Utánvét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem utánvéttel vásárolt alkatrészeket, de sajnos a futárszolgálattól kapott papírt, amin a kifizetés tényét igazolni tudja, elveszett. A tétel, amit az ügyfelemtől követelnek, 2016. évi. Érdeklődni szeretnék, hogy az utánvétes számla nem úgy müködik mint a készpénzes számla, hogy az utánvét után már nem lehet reklamálni, főleg fél évre, hogy nem kapta meg a pénzt? Köszönettel: Anita

Csomagszállítás Kérdés

Egy webértékesítéssel foglalkozó cég eddig futárszolgálatot vett igénybe a szállításhoz. Mit kell tennie, ha ő maga szeretné a (boríték méretű) szállítást végezni akár BKK-val vagy saját személyautóval? Van-e ezzel kapcsolatosan bármilyen engedélyezési, adatszolgáltatási kötelezettség vagy előírás?

Ekáer, gyűjtőfuvar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Futárszolgálatnál a csomagok kiszállítását nappal 3,5 tonnás, illetve annál kisebb autók végzik. Az éjszakai gerincjáraton 12 tonnás autóval ugyanazon az útvonalon a budapesti központi depóból szállítja a feladók csomagjait. Az lenne a kérdésem, hogy az új ekáerszabályok közül bármelyik érvényes lehet-e ezen tevékenységre, illetve, ha igen, milyen formában? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Csabainé

EU-s számlázás Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdést szeretném feltenni, illetve álláspontom megerősítését kérni. Van egy kft. (áfa az általános szabályok szerint), mely névjegyet, bilétát, szórólapot készít. Most tervezik az EU felé terjeszkedést. A külföldi megrendelő a cég honlapján tudja megrendelni a terméket, és a magyar cég futárszolgálatot bíz meg a csomag teljesítésével, szállításával. Az alábbi eljáráshoz szeretnék megerősítést kérni: 1) EU-s magánszemély a megrendelő, futárszolgálattal elhagyja Magyarországot a termék, akkor a magyar cég 27 százalékos áfakulccsal számláz felé. 2) EU-s cég (közösségi adószáma van) a megrendelő, futárszolgálattal elhagyja a termék Magyarországot, ekkor áfa nélkül számláz. 3) EU-s cég (közösségi adószáma van) a megrendelő, viszont nem hagyja el a termék Magyarország területét, ide kéri a szállítást futárszolgálattal, ekkor 27 százalékos áfával számláz. 4) EU-s cég a megrendelő, de nincs EU-adószáma, elhagyja a termék Magyarország területét, ekkor 27 százalékos áfával számláz. 5) EU-s cég (közösségi adószáma van) a megrendelő, a termék futárszolgálattal elhagyja Magyarország területét, de egy másik EU-tagállamba kérik a szállítást, ekkor áfa nélkül számláz (háromszögügylet). A szállítási költség felveszi a termék áfakulcsát, az külön sorban szerepel a számlában. Az áfamentes számlában megfelelő, ha erre hivatkozik: „vevő az adófizetésre kötelezett”? Köszönöm előre is a segítséget. Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Utánvét – idegen pénzeszköz nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét: egy futárszolgálat a csomag feladója (=a szállítási költség fizetője) megbízásából átveszi a leszállított csomagokért az utánvétek összegét a (feladó) vevőitől. A futárok befizetik ezeket a házipénztárba (aztán a pénztáros ezeket időközönként befizeti a bankba). Hónap végén a futárcég elszámol a feladóval. A könyvelésnek nem kell külön nyilvántartani, hogy ki az utánvétösszeg kifizetője, mert arról a futárcég maga vezet nyilvántartást. A beszedett utánvétek összegéből (kompenzációs megállapodás alapján) levonják a szállítási díjért nekik járó, feladónak kiszámlázott összeget és a különbözetet utalják tovább a csomag feladójának. Az utánvétes befizetésekre külön pénztárat és külön bankszámlát vezetnek január közepétől, de előtte egy pénztárat és egy bankszámlát vezettek. A kérdéseink: 1.) Hova kell könyvelni a futárok által összeszedett utánvét-befizetéseket? (T38 elkül.pt K46?) 2.) A feladónak történő utánvétösszeg átutalását (a fenti fordítva, csak bankkal szemben)? 3.) A fuvardíjutánvét-kompenzálásokat a vevő, illetve az előző rövid kötelezettség összevezetésével rendezhetnénk a vegyes naplóban? 4.) Év végén hol kell kimutatni a mérlegben ezt a pénztárat/bankot – hiszen tulajdonképpen ez nem az ő pénzeszközük? 5.) A fenti elvek szerint szétválaszthatjuk annak az időszaknak az elszámolásait, amikor még nem volt külön bank/pénztár? Vagy esetleg más rendszer szerint kellene eljárnunk? Segítségét köszönöm. Bozsik István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close