• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Előleg számlázása és áfa elszámolása

Tisztelt Szakértő! Egy internetes kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás számlázási szabályaival kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni. A vevők (többnyire) magánszemélyek és a teljes vételárat előre kell megfizetniük. A termék ezt követően kb. két hét múlva kerül postázásra, futárszolgálattal kézbesítésre részükre. Az adóhivatal tájékoztatója szerint mentesül az adóalany a számlaadási kötelezettség alól, ha a nem adóalany személy 900 ezer forintot el nem érő előleget fizet és a számla kibocsátását nem kéri. Amennyiben az adóalany ilyen indokkal mentesül a számlaadási kötelezettség alól, a kapott előlegről nem kell nyugtát kibocsátania. Ez esetben a banki bizonylatok dokumentálják a pénzmozgást. Az áfafizetési kötelezettség ez esetben is a jóváírás napján fennáll, vagyis az áfatörvény szerint előlegként funkcionál és könyvelése is ez alapján történik? A tényleges teljesítés – postára adás napja vagy a futárszolgálatnak történő átadás napja, foxpost küldés – napjával mint teljesítési időponttal kell számlát kiállítani? Ez a számla tartalmazza a tényleges értékesítés adatait és összegét, levonva belőle a fizetett előleget, így a számla nulla végösszeggel kerül kiállításra és ebben az időpontban már áfafizetési kötelezettség sem merül fel? Köszönettel:


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close