21 találat a(z) felújítási költség cimkére

Költségek elszámolásához ingatlan bejelentése telephelyként Kérdés

Ingatlanfelújítás – áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

Bérelt épület felújítása Kérdés

Ingatlan-bérbeadás közös költséggel szembeni költségelszámolás Kérdés

Áfa, a törvény VI. fejezete, adó alóli mentesség Kérdés

Iroda felújítási költségének áfalevonási joga Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti adó alapjának pontos meghatározásában kérem segítségét! Cégünk használt autókat (személyautókat) szerez be jellemzően Németországból. Ezek az autók többnyire kisebb-nagyobb hibával kerülnek az országba, így értékesítés előtt jelentős a felújítási költség. Kérdésünk, hogy a különbözeti adó alapjánál az értékesítésből levonható-e ezeknek a javításoknak, felújításoknak a költsége vagy csak a beszerzés értékét vonhatjuk le. Köszönettel: Mátrai-Ignácz Éva

Lakásfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kifizető a használatában levő lakást egyik dolgozójának adja bérbe kedvezményes áron. A kifizető a lakás bérbeadására áfakört választott, tehát a bérleti díjat áfásan számlázza le dolgozójának. A lakást a bérbeadás előtt felújította a kifizető, a felújítás költségeit részben aktiválta, részben anyagjellegű ráfordításként elszámolta. A kérdés az, hogy alkalmazható-e az áfatörvény 125. § (1) e) pontjában említett adólevonási jog korlátozása alóli kivétel, vagyis hogy levonhatja-e a kifizető a felújítás áfáját. Köszönöm!

Bérleti díjban elszámolt felújítási költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely egy magánszemélytől bérel ingatlant. A 2017. 07. 01-én aláírt – határozott időre, 2022. 07. 31-ig szóló – bérleti szerződésben ez áll: "A felek megállapodnak abban, hogy a bérlő – a felújítási és átalakítási munkálatokra tekintettel – bérleti díjat 2018.02.01-től fizet." "A bérlő az általa végzett átalakítási munkálatok ellenértékére semmilyen jogcímen nem tarthat igényt. A bérlő a kiköltözéskor az általa beépített berendezések közül azt jogosult a bérleményből elvinni, amely a bérlemény állagsérelme nélkül elmozdítható" A beruházás/átalakítás értéke kb. 10 millió forint. A kiköltözéskor el nem vihető berendezés értéke kb. a fele enne. A bérleti díj pedig kb. 800 eFt/hó. Mi a helyes eljárás a fenti esetben? 1-es verzió: A bérleti díjat kiszámlázza a bérbeadó 2017.07.01-2018.01.31-e közötti időszakra a bérlőnek. A bérlő pedig kiszámlázza azt a felújítási munkát a bérbe adónak amit nem tud magával vinni a kiköltözéskor (pl. festés, csempézés, villanyszerelési munka). És ezt a két ügyletet egymással szemben akár kompenzálásként is összevezetik? 2-es verzió: A bérlő a bérelt ingatlanon végzett beruházást elszámolja az 1-es számlaosztályban, és terv szerinti értékcsökkenésként leírja 5 év alatt (2017. 07. 01.-2022. 07. 31.)? Továbbá figyelmen kívül hagyja, hogy nem kapott bérleti díjról számlát a 2017. 07. 01-2018. 01. 31. közötti időszakra. Válaszát előre is köszönöm.

Kft. tulajdonában lévő társasház felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelynek székhelye, egyben irodája egy társasház egyik lakása. Az épület öreg, komoly felújításra szorul. A társasház rendelkezik némi pénzzel, de természetesen korántsem elegendő a felmért felújítási költségek fedezésére. A társasház tulajdonosai, közöttük a kft. is úgy döntött, hogy a kivitelezést oly módon kívánják rendezni, hogy tulajdoni hányaduk arányában egyszeri célbefizetést tesznek a költségekhez fedezésére. A költségek felbontását a tulajdonostársak a jegyzőkönyvvel együtt megkapják. Amiben a segítségüket kérném, hogy a felújítási, karbantartási, kivitelezési munkálatokról a kivitelező cég a számlát a társasház nevére fogja kiállítani, amiről a társasház csupán egy bizonylatot fog adni (nem számlázza tovább, tehát nem számla, nem nyugta) a pénzbeszedésről. Ilyen esetben, amikor a lakás tulajdonosa a kft., a pénzkiadás a kft. számlájáról fog történni, hogyan tudja elszámolni ezt a kft.? A társasháztól kapott bizonylat alapján egyértelmű áfát nem tudunk visszaigényelni, de csökkenti ez a kiadás a kft. pénzkészletét, vagyis elszámolhatja-e így a kft. a kiadást? Ha igen, akkor növelnem kell-e ezzel a felújítással az ingatlan értékét? Vagy esetleg egyből költségelhető? A munkálatok elvégzése nélkül az ingatlan további hosszú távú használata is megkérdőjelezhető. Köszönöm válaszát! Cséva .

Személygépkocsi-felújítás áfája Kérdés

Mi a teendő az áfával kapcsolatban egy személygépkocsi felújítása kapcsán? A felújításról több, anyagbeszerzésről és igénybe vett szolgáltatásról szóló költségszámla is keletkezett. Kérdés egyrészt a költségszámlák áfájának kezelése, másrészt az aktiváláskori áfával kapcsolatos feladatok.

Számla kiállítása felújítási költségről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet esetén a tulajdonos által (ez esetben gazdasági társaság) megfizetett felújítási költségről lehetséges-e a számla kiállítása? Ha igen, mindenki részére ki kell-e állítani a számlát, vagy csak aki kéri? Előre is köszönöm válaszát!

Bérleti jog eladása költségelszámolással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a saját tulajdonában lévő ingatlan bérleti jogát értékesíti egy cégnek, mely összegből teljeskörűen felújítja az ingatlant. Ezen vagyoniértékűjog-bevétellel szemben van-e költségelszámolási lehetőség, levonhatja-e egy összegben a felújítási költséget? Kifizetői oldalról: a cég nem köteles adóelőleget levonni a vagyoniértékűjog-ellenértékből? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Rezsitámogatás kkv-k számára

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs