266 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2018. évi bevallásban fejlesztési tartalékot szeretne képezni későbbi években tervezezett telephelyvásárlásra, majd annak a felújítására. Kerestem az szja-törvényben, de nem találtam nevesítve, hogy mire lehet képezni fejlesztési tartalékot. 30 millió forintos tartalékról lenne szó. Köszönettel.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben alakult kft. nyereséget produkált. Az ügyvezető tulajdonos már most tudja, hogy tárgyi eszközöket, járművet, szerszámokat fog vásárolni 2019-ben. A kérdésem arra vonatkozik, hogy képezhet-e tartalékot az eredményből? Ha igen, akkor hogyan fogom kontírozni? Válaszát előre is köszönöm.

Telephely és adóalap-megosztás az iparűzési adóban - kérdés Kérdés

Tisztelt Antretter Erzsébet! "Telephely és adóalap-megosztás az iparűzési adóban" című cikkében az alábbiakat írja: "Az eszközérték arányos megosztás esetében érdekes kérdés lehet azon eszközök kezelése, melyekre tekintettel a vállalkozás fejlesztési tartalékot használt fel." Ezt ki tudná fejteni bővebben? Fejlesztési tartalékos ingatlan esetén hogyan kell figyelembe venni az ingatlan értékcsökkenését; tekintve, hogy ilyen esetben nincs amortizáció? Jó eséllyel egy ingatlan esetén 50 évig sem feltétlen van Tao törvény szerinti értékcsökkenés. Ez esetben nem veszünk figyelembe semmilyen értéket? Eredeti cikk URL: https://adozona.hu/helyi_ado/Telephely_es_adoalapmegosztas_az_iparuzesi__DH7Q6K Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Nyílt végű lízing és fejlesztési tartalék Kérdés

Fel lehet-e használni korábban képzett fejlesztési tartalékot nyílt végű pénzügyi lízing formájában bérelt személygépkocsinál? Ugyan a tulajdon nem a cégnél van, de jogszabály alapján a nyilvántartása a cégen belül történik.

Fejlesztési tartalék – szociális szövetkezet Kérdés

Szociális szövetkezetnek társaságiadóalap-csökkentő tételként lehet fejlesztési tartalékot képezni? Előre is köszönöm segítségét!

fejlesztési tartalék Kérdés

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fejlesztesi_tartalek_cel_szerinti_felhaszna_IQ7YZ2 Tisztelt Szakértő! A fenti linken szereplő fejlesztési tartalékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. A fejlesztési tartalékot bankszámlán el kell különíteni, vagy elég a nyilvántartás? Köszönettel, Bujdosó Gyula

Kiva, fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. kérdés: egy kft. 2018.01.01-jétől kiva adózási módot választotta a tao helyett, 2017-ben fejlesztési tartalékot képzett, holott nem lehetett volna, mert a Tao 16. § (1.c.) bekezdése jogutód nélküli megszűnés esetén tiltja. Ilyen esetben mi a teendő? Társaságiadó-bevallást kell önellenőriznem? És késedelmi pótlékkal növelt összegben megfizetnem vagy kiva-bevallásban van-e rá lehetőség? 2. kérdés: ha fejlesztési tartalékot képeztem a Tao tv. hatálya alatt és a kiva időszakában 4 éven belül beruházásokat hajtok végre, feloldom a fejlesztési tartalékot, elszámolom a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, viszont hogyan fizetem meg a fejlesztési tartalék utáni adót (késleltetett értékcsökkenést)? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel Novákné Gaál Mónika

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék kontra adózás utáni vállalkozói jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2018-as évben kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközt szerzett be, mellyel megvalósította a korábban képzett fejlesztési tartalék "elköltését" törvényi határidőn belül. Az osztalékalap számításánál csökkentő tételként lehet figyelembe venni a tárgyévben beszerzett, kizárólag üzemi célt szolgáló eszközök nettó értékét, amennyiben annak értékcsökkentése megkezdődött. Vajon a 2018-as évben ezen eszköz nettó értéke, vagyis az elszámolt értékcsökkenést meghaladó összeg beállítható-e az szja bevallásba mint osztalékalapot csökkentő tétel? Egyrészt van egy olyan érzésem, hogy ez valamiféle "kedvezményduplázódás", hiszen amikor a tartalékot képeztük, annak az összege szintén nem jelent meg – abban az adóévben – az osztalékalapban. Ugyanakkor az osztalékalap-kedvezménynek épp az a célja, hogy az egyéni vállalkozó olyan összeget ne adózzon le osztalékként, amelyet egyébként fizikailag elköltött az adóévben. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2015-ben a korábbi évben képzett fejlesztési tartalékot tehergépjármű-vásárlás alkalmával elszámolta. A gépjármű annyira meghibásodott, hogy gazdaságosan nem javítható. Értékesíteni tudná ilyen állapotban, piaci érték alatt. Kérdésem, hogy eladhatja-e, vagy a kötelező kivárási ideig tartsa meg, s csak azután értékesítse. Ha értékesíti ilyen állapotban, akkor számolnia kell-e a szankciókkal? Válaszukat előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék szja-ban Kérdés

Fejlesztésitartalék-képzés egyéni vállalkozó esetében – előrehozott értékcsökkenés: felmerült bennem a kérdés: feloldáskor lehet használt is a tárgyi eszköz, amely a vállalkozás érdekeit képviseli és nem személygépkocsi? Feloldás után, ha megszűnik a vállalkozás, el lehet adni ezt a tárgyi eszközt mindenféle szankció miatt? (Szerintem a kivállalkozói kedvezmény miatt kavarog a gondolatom.) Köszönöm szépen!

Fejlesztési tartalék Kérdés

A fejlesztési tartalék felhasználható-e több tárgyi eszközre úgy, hogy a felhasználás egyik tárgyi eszköz esetében sem éri el az eszköz teljes bekerülési értékét, hanem annak csak egy részére történik a feloldás? Vagy amelyik eszközre felhasználunk fejlesztési tartalékot, akkor a teljes bekerülési értékre kell elszámolni a feloldást?

Fejlesztési tartalék Kérdés

A vállalkozás fejlesztési tartalékból szeretne vásárolni ingatlant, ebben az esetben van-e valamilyen megkötés, figyelési időszak arra az esetre, ha ezt 1-2 éven belül szeretné eladni?

Egyéni vállalkozók: a fejlesztési tartalék cél szerinti felhasználása Cikk

A fejlesztési tartalék címén 2015-ben nyilvántartásba vett összeget az egyéni vállalkozók 2018. december 31-éig költhetik el szankciómentesen.

Építmény bérbeadása, tenyészállat, számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. 2014. évben magánszemélytől nagy értékű ingatlant vásárolt, mely gazdasági épületekből (állattartásra alkalmas) és udvarból áll. Ezeknek az épületnek egy részét szeretné bérbe adni egyéni vállalkozónak állattartás céljára. Kell-e felszámítani áfát a bérbeadás díjának kiszámlázásakor? A kft. tevékenysége között szerepel a bérbeadás. Az egyéni vállalkozó vásárolhat-e etetőberendezéseket a bérelt ingatlanra? 2. Egyéni vállalkozó tenyészállatot vásárol (szarvasmarha). Az szja-törvény 11. sz. melléklet II. 2.d.pontja alapján, akár egy összegben is elszámolható a tenyészállat beszerzési ára, de választható, hogy értékcsökkenés útján több év alatt számolom el. Ha egy összegben számolom el, akkor az de minimis támogatás? Ha nem, akkor a korábban elkülönített fejlesztési tartalék felhasználható-e a tenyészállat vonatkozásában? 3. Egyéni vállalkozó számlát állít ki áfa fizetésre kötelezett adózó részére. A szolgáltatás díjába pl. vetés beszámítódik a vetőmag értéke is, vagy műtrágyázás esetén a műtrágya értéke. Helyes ez a megoldás, vagy meg kell bontani és külön a vetésről és külön a vetőmagról kell kiállítani a számlát. 4. Mg-i e.v. termőföldet vásárol, de még nem tudja használatba venni 2 évig. A jelenlegi bérlő a bérleti díjat megfizeti. Ez a magánszemély vagy az egyéni vállalkozás bevétele? Van utána valamilyen adófizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm!

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. olyan banki követelést vásárol meg, amelyet a követelés adósa nem tudott visszafizetni, és a hitelező a bank, a fedezet ingatlan, ebben az esetben a kft., amennyiben az ingatlan tulajdonosa lesz, a korábbi években képzett fejlesztési tartalékát csökkentheti-e az ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés értékével és ha igen, milyen értékkel? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close