143 találat a(z) főállású cimkére

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó, másik cégnél megbízási szerződéssel van bejelentve.A havi megbízási díj 1 200 000 Ft. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben megfelel-e a 36 órát meghaladó munkaviszony feltételeinek, és elég a 25 ezer Ft-os katát megfizetni, vagy főállásúnak számít és havi 50 ezer Ft-ot kell fizetnie?Válaszukat előre is köszönöm.

Többes ügyvezető tb-je Cikk

Három kft. tulajdonosa mindhárom kft.-ben ügyvezető is. Ebből egy kft. egyszemélyes. Az egyik kft.-ben 8 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, a másik két kft.-ben társas vállalkozás tagjaként van bejelentve és nyilatkozik, hogy az egyik kft.-ben megfizeti a járulékot. Ebben a két kft.-ben nem vesz fel tagi jövedelmet. Most alapított egy bt.-t, amelyben beltag és főállású katásként biztosított lesz. Kérdésem: a katás bt.-nél fizeti az 50 ezer Ft/hó katát, csökkentheti-e a 8 órás munkaviszonyt, így a másik két kft.-ben továbbra sem kell fizetnie járulékot, ha nem vesz fel jövedelmet? Ha a társasági szerződés nem tartalmazza, hogy az ügyvezetők a feladataikat munkaviszony keretében végzik, csak a taggyűlési jegyzőkönyv (kétszemélyes kft.), akkor is lehet munkaviszonyt létesíteni? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kata, anyasági ellátások Kérdés

Katás nem főállású egyéni vállalkozó, vagy főállású katás egyéni vállalkozó esetén: Táppénzen, gyeden, gyesen, gyeten van (a biztosításában egész évben kieső idő van, de alkalmazottja dolgozik, így bevételt szerez. Milyen katát kell megfizetni ezekre a hónapokra? A 25 ezer forintos/50 ezer forintos tételes katát, vagy a megszerzett bevétel 40 százalékát?

Katás vállalkozó fizetés nélküli szabadságon Kérdés

Egy katás egyéni vállalkozó 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Az egyik hónapban 5 nap, majd egy kis idő múlva két hónap fizetés nélküli szabadságra ment. A munkáltató a munkaviszony szüneteltetését be is jelentette. Ezekben az esetekben, amikor nem szűnik meg a munkaviszony, csak szünetel, a katás vállalkozónak milyen katafizetési kötelezettsége keletkezik? A jogszabály nem egyértelmű, és a NAV tájékoztató vonalán is többféle választ kaptam. Az egyik válasz szerint be kell ezt jelenteni a T101E nyomtatványon (főfoglalkozásúként), és 50 ezer forintot kell fizetni ezekben a hónapokban A másik szerint nem változik semmi, azaz 25 ezer forint katát kell fizetni, mert a munkaviszony nem szűnt meg. A harmadik szerint meg a 30 napos szabályt kell figyelni, és ha a szüneteltetés meghaladja a 30 napot, akkor kell csak 50 ezer forint katát fizetni. Kérnék szépen ebben segítséget. Hogyan jár el jogszerűen a katás vállalkozó? Köszönöm.

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., ami jelenleg az eva hatálya alá tartozik, és következő évtől a kata adózást választaná. A bt. beltagjának Magyarországon volt főállása, így főállás melletti társas vállalkozó volt, de most Amerikában az USA-ban kapott 1 éves szerződést az egyik egyetemen, tehát kint dolgozna egy évig. Kérdésem az lenne, hogy mi ilyenkor a teendő, amennyiben kint az USA-ban dolgozik, és biztosított lesz, az itthoni cégben mennyi katát kell fizetnie? Illetve milyen igazolást kell bemutatnia a külföldi biztosításról? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Főállású katás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korkedvezményes nyugdíjas "katás" egyéni vállalkozást létesít, még nem töltötte be az irányadó nyugdíjkorhatárt. Főállású kell legyen, avagy sem? Köszönettel!

Ekho választásának feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnénk kérni egy ekho választásával kapcsolatos ügyben, mert a kollégák között nincs egyetértés, és az ügyfélnek a válaszunkat alá kell támasztanunk. A kérdés az, hogy sportszervezet főállású munkavállalója is választhatja-e az ekhózást, legyen akár egy adminisztrátor, (természetesen az ekho választási feltételeinek megfelelve) itt a lényeg, hogy főállású legyen, és sportszervezetnél álljon munkaviszonyban? Állítólag régen feltétel volt, és így teljesülnie kellett a sportszakember feltételnek is, de ezt pár éve pontosították. Köszönettel: Benkő Eszter

Gyet alatti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a gyet ideje alatt is dolgozik. Kérdésem az lenne, hogy jól tudjuk-e, hogy a gyet ideje alatt nem kell megfizetni a minimálisan fizetendő adókat és járulékokat, hanem csak a tényleges kivét után kell adóznia? Valamint ha egyéni vállalkozó gyes mellett vállalkozik, és van egy heti 36 órára bejelentett munkaviszonya (itt fizetés nélküli szabadságon van gyermekgondozás céljából), akkor ő főállású vagy mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó? Ha főállású, akkor a gyes idejére (úgy tudjuk) meg kell fizetni a minimum járulékot és adót? Ha mellékfoglalkozású, akkor nem fizet? Köszönöm!

Kata, többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több hasonló kérdés-választ láttam az oldalukon, de kényes kérdés lévén, és mert a saját cégünkről van szó, mégis megírom a kérdésem. Egy bt. beltagja jelenleg főállású katás vállalkozó 50 ezer forint fizetése mellett. Ezzel egyidejűleg tulajdonosa egy kft.-nek, ahol ő az egyedüli ügyvezető. A társasági szerződés szerint munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Egyéb tevékenységet a cégben nem végez, csak ügyvezető. Megítélésem szerint lehet részmunkaidős ügyvezető munkaviszonyban (napi 1 órába belefér a tevékenysége, mert könyvelőirodáról beszélünk, és ő nem szakmabeli, valóban nem tevékenykedik a cégben), és emellett marad főállású katás. Más nézet szerint, azt mondják, hogy nem lehet részmunkaidős, csak teljes, napi 8 órában, és így nem főállású katás lesz, 25 ezer forint fizetésével. Ha ez utóbbi a helyes, akkor még azt kérdezném, hogy maradhat-e a munkaviszony, vagy társas vállalkozónak minősül az emelt járulékok fizetésével?

Családi gazdaság vezetője elhunyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság vezetője elhunyt, a fia lépne a helyébe, a létszám nem változna, a feleség lép be. Az új vezető adószámot váltott őstermelőként, a nyilatkozatoknál nyilatkoztatják az életszerűségről, jelenleg 40 órás munkaviszonyban dolgozik. Mindenhol megkérdezték (NAV, NÉBIH) van-e munkaviszonya, ő elmondta igen, jelenleg nincs a családi gazdaságban főállású őstermelő. A családi gazdaság néhai vezetője 2019.06.06-án hunyt el, az ő záróbevallásait a hagyatéki eljárás után a NAV készíti el, mi a helyzet az áfával? Záróbevallás szerint rendelkezhető áfát tartanánk nyilván, ez ebben az esetben nem kérhető vissza? Az adószám a tag halálával megszűnt. Csak a családi gazdaság tevékenysége jogfolytonos? Kell-e lennie teljes foglalkoztatottságú munkavállalón a családi gazdaságban, ha egyik tag sem főállású őstermelő? Nagyon köszönöm, Hasznosné Rab Erzsébet

Kata egyetem után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó egyetemi tanulmányai mellett végzi vállalkozási tevékenységét. Tanulmányait befejezte, 2019. június 21-én diplomát kapott. Kérdésem, hogy melyik hónaptól kell a kata teljes összegét megfizetni, ha főállású katásként akarja folytatni a vállalkozást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Boriné Nagy Mária

Rokkantsági ellátásban részesülő katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mai cikket olvasva merült fel bennem, hogy tévesen jelentettük be az egyéni vállalkozót főállásúnak a kata hatálya alá. A vállalkozó 2018 szeptemberétől rokkantsági ellátásban részesül, egészségállapota a komplex vizsgálat alapján kevesebb mint 50 százalék. A kata tv. 2. § f) pont alapján ő nem főállású, így a havi 25 000 forint tételes adófizetésre kötelezett. Ez utóbbi, akkor a helyes értelmezés? A NAV-bejelentés visszamenőleges módosításának gondolom nincs akadálya. Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban azonban nem lehet rendezni a hibát visszamenőleg. Ebből következik, hogy visszamenőleges hatállyal nem módosítható a bejelentés? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő – heti 20 órás munkaviszony mellett – a NAV törzsadatában adószámos magánszemélyként szerepel. Érvényes őstermelői igazolványa van. Munkaviszonya 03. 24-én megszűnt. Főállású őstermelő lesz. Ugye kell adószámot kérnie, mivel negyedévente kell jelenteni az 58-as nyomtatványon? Gondolom, hogy nem kezdő őstermelőnek számít, ezért az előző év bevétele után kell fizetnie a járulékot, nem pedig a minimálbér után. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel

Csed, gyed és nyugdíj katásoknál Cikk

Főállású vagy nem főállású a katás? Példákkal illusztráljuk, hogy különböző esetekben milyen mértékű tb-ellátásokra számíthatnak.

Katás egyéni vállalkozó és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély őstermelői és egyéni vállalkozói tevékenyéget egyaránt végez. Őstermelőként mellékállásúnak minősül, egyéni vállalkozói tevékenységét főállású katásként végzi. A kérdésem: amennyiben szüneteltetné az egyéni vállalkozói tevékenységét, a szüneteltetés hónapjaira főállású őstermelővé válna? Köszönettel: Deák Balázs

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs