11 találat a(z) földhasználat cimkére

Ültetvény Kérdés

Elbukott a magyar földhasználati szabályozás az uniós bíróságon Cikk

Ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – közölte az Európai Unió Bírósága kedden.

Erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Fenti tárgyú kérdésemre adott szakmai tájékoztatást köszönjük, a jövőben biztosan hasznosítani fogjuk. Az előző kérdésemhez kapcsolódva konkrét esetek alapján, már megvalósult gazdasági tevékenységgel kapcsolatos kérdéseim a következők lettek volna: 2017.01.01. előtt lérejött tulajdonosi megállapodás alapján az erdőgazdálkodó által a tulajdonostársaknak tulajdoni hányaduk arányában kifizetett összeg, vagyis az általuk megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e? Másik: ugyancsak az a kérdésünk, hogy 2017.01.01 előtt megbízási szerződéssel megbízott erdőgazdálkodó – külsős, nem tulajdonos magánszemély – korábbi lehetőségeknek megfelelően meghatározott összeg, mely nem bérleti díjként szerepel – által a tulajdonosok, megbízók részére kifizetett összeg, vagyis az általuk megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e? Segítségét előre is köszönöm!

Családi gazdaság földhasználata – elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság használatában lévő földterület (a családi gazdaság tagjainak tulajdonában/használatában lévő összes földterület) nagyságát a korábban érvényben lévő 1994. évi LV. törvény határozta meg maximálisan 300 hektárban. Ez a törvény – ha jól tudom – már nem hatályos, az új "földtörvény"-ben pedig nem találok erre vonatkozóan méretmeghatározást. Ezért az lenne a kérdésem, hogy a családi gazdaság használatában lévő földterület nagyságára van-e valamilyen jogszabályi előírás, ha igen, akkor ez mekkora területet jelent? A másik kérdésem pedig az, hogy korábban az is kikötés volt, hogy minden – a tagok használatában lévő – területet kötelező a családi gazdaságban használt területként bevinni, tehát nem lehetett bérbe adott terület. Ez esetleg változott-e, és ha igen, akkor hogyan? Szintén a családi gazdasághoz, de az elszámolásához kapcsolódó kérdésem az, hogy adva van egy két tagú családi gazdaság (férj és feleség), ahol a feleség a családi gazdaság főállású tagja, de mint alkalmazott, aki napi 8 órára van bejelentve. A kérdés az, hogy a családi gazdaság költségei között az alkalmazott bére és járulékai elszámolhatók-e, illetve az, hogy – tekintettel a teljes foglalkoztatású tagra – év végén a helyes elszámolás a családi gazdaság vonatkozásában az, hogy kettő fővel kell osztani a realizált bevételt és a felmerült költségeket? Tehát a családi gazdaság mindkét tagjára egyformán kell osztani az elszámoláskor?

Családi gazdálkodó földvásárlási hitelének kamata Kérdés

Családi gazdálkodó hitel igénybevételével termőföldet vásárolt, melynek 1/2 részén 15 évre szóló érvényes bérleti szerződés van, a másik 1/2 részét a gazdaság használja jogszerűen, földhasználattal. Kérdésem, a vásárolt földterület hitelének a kamatát 100 százalékban elszámolhatja-e költségként a családi gazdaság? A családi gazdálkodó (áfás családi gazdaság) számla kiállítására kötelezett-e fenti bérleti díj tekintetében?

Termőföldvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földműves magánszemély szántóföldet vásárolt. Szeretné azt bérbe adni egy kft.-nek, amelyben 50%-os tulajdoni része van. A földtörvény szerint, aki földet vásárol, köteles azt maga használni, de az ebben az esetben vonatkozó kivétel szerint átengedheti a használatot a legalább 25%-ban saját tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszövetkezet javára. Jól értelmezem, hogy ebben az esetben bérleti szerződéssel lehet a kft. a földhasználó és azt a földhivatalnál bejelentheti? Válaszát előre is köszönöm!

Földhasználat áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földhasználatra kötöttünk szerződést, egy útépités kapcsán a főút melletti részt használhatjuk áthaladásra a kisajátításig. Akivel a szerződést kötöttük, a bérleti díj tekintetében áfa nélkül kellene számláznia. A kérdésem az lenne, hogy minek minősítsük a használatot, bérletnek? Ez esetben akkor áfamentes számlát kellene kapnunk? Köszönöm válaszukat.

Mezőgazdasági termelők által használt földterületek és a telephely Kérdés

Be kell-e jelenteni a NAV számára a mezőgazdasági termelők valamennyi földterületének helyrajzi számát, amelyen gazdálkodnak? Van olyan termelő, akinél évente változik az általa használt terület, valamint olyan is, aki osztatlan közös területen gazdálkodik. Szükség van-e rá, hogy valamennyi helyrajzi szám alatti területe külön-külön telephelyként bejelentésre kerüljön az adóhatósághoz? Ha igen, akkor az osztatlan közös területeket hogyan lehet helyesen bejelenteni?

Tartós földhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház a tulajdonában álló egyik területet tartós földhasználatra (99 évre) oda adja valakinek. Milyen áfa vonatkozik az ügyletre?

Vagyoni értékű jog áfája Kérdés

Üdvözletem! Az áfa rendszerében a jog megszerzése szolgáltatásnyújtáson keresztül adókötelezettség alá esik az általános adómértékkel. Adott esetben földhasználati jog ellenérték fejében történő értékesítése, illetve ráépítési jog ellenérték fejében történő értékesítése valósul meg. Az ellenérték részletekben kerül megfizetésre. Az első részlet egyben foglaló, illetve további 6 részlet alapján kerül sor az ellenérték megtérítésére. Kérdésként merül fel a teljesítés időpontja. Alkalmazható-e az ügyletre az áfatörvény 58. §-a, vagy a jog megszerzésekor (szerződés aláírása) a teljesítés megvalósul, és az áfafizetés esedékessé válik? Köszönettel: Veinperl Róbert

Alkotmánybírósági döntés a földhasználatról Cikk

Egy egyesület megtámadta a földtörvény azon passzusait, amelyek kizárják az egyesületeket a termőföld használatából. Panaszukat az Alkotmánybíróság vizsgálta.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

FEOR 9223 szochokedvezménye

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close