367 találat a(z) eredménytartalék cimkére

Jegyzett tőke átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013..06. hóban egy kft. 500 ezer forint jegyzett tőkével megalakult. A kötelező 3 millió forintos tőkeemelést az adózott eredményéből tette meg, természetesen cégbírósági bejegyzéssel. A 2,5 millió forint "csak" társasági adóval lett leadózva, így kerülhetett az eredménytartalékba, majd tőkeemeléssel a jegyzett tőkébe. A cég két tulajdonosa – tőkerésze arányában – eladja a 90%-át a tulajdonrészének 2019-ben. Kérdésem az, hogy az így kapott bevétel a magánszemélyeknél hogyan adózik, milyen bevallási kötelezettségük van a magánszemélyeknek ezáltal, illetve érinti-e bármilyen adózás a kft.-t, keletkeztet-e ez bevallási kötelezettséget a vállalkozásnál? A válaszát előre is köszönöm. SA

Tőkeemelés egyéb módjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózóna 2019.03.21-ei cikkében leírtakkal kapcsolatban kérdezném: a tőkeemelés egyéb módjai között olyan lehetőség is szerepel, hogy a korábbi évek pozitív eredménytartalékából emel a társaság jegyzett tőkét? Ha igen, akkor ennek milyen következményei vannak a jövőre nézve? https://adozona.hu/tarsasagi_jog/Hasznos_tudnivalok_a_kft_tokeemelesenek_sza_AZBFNG Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Pótbefizetés üzletrészvásárlásnál II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi linken leírt kérdésemhez kérnék kicsit részletesebb választ és pontosítást: https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_14_Potbefizetes_uzletresz_vasarlasna_drp Kizárólag az "A" cég számvitele és adózása érdekel. Tegyük fel, hogy a kérdésben leírt adatokkal meghatároztuk a vételárat 300 millió Ft-ban. Az üzletrész adásvételekor meg kell határozni, hogy a vételárból mennyi a követelésvásárlás, majd hogy a fennmaradó üzletrész értékéből mennyi a pótbefizetésre jutó rész? Az "A" cég befektetett eszközei között mi lesz a részesedés értéke, ha a vételár 300 millió Ft, azonban ebből 50 millió Ft követelésvásárlás, 100 millió Ft pedig "B" társaságnál pótbefizetésként szerepel? Hogyan könyveljük az "A" társaságnál az adásvételt? Amennyiben "A" cég majd kiveszi a pótbefizetést, azt a saját eredménytartalékával szemben kell könyvelnie, ha jól értem a válaszából. Ezek szerint a pótbefizetés "bekerülési értéke" nem lehet része a részesedés értékének, azt szintén lehet az eredménytartalékkal szemben könyvelni, mintha az új tulajdonos akkor fizette volna be? Lehet esetleg az adásvételi szerződést úgy meghatározni, mintha "A" cég az adásvétel keretében visszafizetné a pótbefizetést a tulajdonosoknak, és ezáltal "B" cégben a lekötött tartalékot átvezetnénk "A" céggel szemben kötelezettségre? Köszönettel, Laczkó Mónika

Cégtulajdonrész értékesítés Kérdés

A kft. 1990-ben alakult 2,8 millió forint jegyzett tőkével. A társaság törzstőkéje jelenleg 40 millió forint, a 20 millió forintos tőkeemelésre 2016-ban került sor. Három tulajdonos. Édesapa alapítás óta tag, édesanya üzletrészét 2017-ben szerezte ajándékozással, édesapától (házastárs). A tagok értékesíteni kívánják a céget, a vételár meghaladja az üzletrészek névértékét. Az szja-törvény 67. §-a alapján szükséges az árfolyamnyereség után adózni. Az édesapa az üzletrészének névértéke és az eladási érték közötti különbözet után adózik? Van-e jelentősége annak, hogy a társaságban törzstőkeemelés történt, és ugyan a legutolsó alkalommal nem az eredménytartalék, illetve saját tőke terhére, de korábban elképzelhető, hogy igen?Az édesanya esetén jól értelmezzük az szja-törvény fenti sorait, hogy ha az édesapa korábban adózott jövedelemből emelte a törzstőkét, akkor itt is csak és kizárólag a névérték és az eladási érték közötti jövedelmet kell figyelembe venni? Ha korábban eredménytartalék vagy saját tőke terhére történt a törzstőkeemelés, akkor viszont nulla az igazolt érték, és a teljes eladási ár után adóznia kell? Ha eladást megelőzően az egyik tulajdonos a másikra ajándékozza az üzletrészét (házastársak, illetve egyenes ági rokonok), akkor is a névérték és az eladási ár közötti különbözet után kell csak adóznia az eladónak, ha és amennyiben a törzstőkeemelés nem eredménytartalékból volt korábban? Ha eredménytartalékból, ebben az esetben ez az összeg növeli az üzletrészét értékesítő magánszemély adóköteles bevételét?

A kiváról taora történő áttérésrhez kapcsolódó kérdés. Kérdés

A társaság 2019. január 1-től visszatér a kiva hatálya alól a tao hatálya alá. A 2018. évi adózott eredmény felhasználásáról februárban döntenek. - Ha úgy döntenek, hogy a 2018. évi eredményt teljesen osztalékra használják fel, akkor ez az összeg még a kiva alapját fogja növelni a 2018. évi kiva bevallásban? - Ha úgy döntenek, hogy az eredményt teljes mértékben eredménytartalékba helyezik, úgy az a későbbiekben ha úgy döntenek, hogy ezt az eredménytartalékot osztalékra fogják felhasználni ez az összeg taoval fog adózni?

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tőke nem megfelelés miatt egy kft. átalakulna bt.-vé. Ebben az esetben is igaz, hogy ne legyen mínusz tőkeelem az átalakulás végén? Hiszen előírás szerint tőkehiányos állapotban ez is alternatíva és a felelősség korlátosból korlátlan felé mozdul el. Kft. időszaka alatt tőkeemelés történt eredménytartalékból, mely adóztatására akkor nem került sor szabályoknak megfelelően. Ha most az átalakulás során tőkeleszállítás is történne, akkor a korábban eredménytartalékot most adózni kellene, akkor is, ha csak veszteség rendezésére átvezetésre kerülne és nem kivitellel szűnne meg? Képez szja és szocho adóalapot? Köszönöm!

Tőketartalék sorsa üzletrész értékesítésekor Kérdés

Egy bt. kft.-vé történő átalakulásakor (magánszemély tulajdonosokkal) az apporteszközök értékelési különbözetét a tőketartalékkal szemben számolta el. A kft. eredménytartaléka pozitív. A tulajdonosok el kívánják adni – névértéken – az üzletrészüket, és igényt tartanak az előző időszaki eredményre, mely még az üzletrész eladása előtt osztalék címen kifizetésre kerül. Kérdésem: a saját tőke részét képező tőketartalék átcsoportosítható-e az eredménytartalékba (nem negatív) és így osztalék címen kivehető-e? Köszönöm.

Pótbefizetés és osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél 2012-ben a lekötött tartalék terhére, 2014-ben a tőketartalék terhére történt pótbefizetés. Ezek a befizetések azóta sem kerültek visszafizetésre, és a tulajdonosok sem szorgalmazzák, hogy ez megtörténjen. Az eredménytartalék 2018-ban már pozitív volt. A 2018-as év is pozitív eredménnyel fog zárulni, ezért a tulajdonosok osztalékot szeretnének kapni. A kérdésem az, hogy fizethető-e az osztalék vagy előbb a pótbefizetést kell a cégnek visszafizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég osztalékot fizetett ki, de kiderült év végén, hogy nincs elég eredménytartaléka. A szabad eredménytartalék az adott év eredményét jelenti? Ha nem, akkor mit ért alatta a törvény? Mi a teendő, ha így sincs fedezet az osztalékra? Válaszukat előre is köszönöm!

Eredménytartalék adózása Kérdés

100 százalék tulajdonosú kft. egyszemélyes nyugdíjas tagja a kft. eredménytartalékát 2019-ben kívánja kivenni. Kérdésem: a nyugdíjas eredménytartalékból jóváhagyott osztalék kivételét 2019-ben a 15 százalék szja-n felül terheli-e valamilyen más költségvetési befizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gács Józsefné

Kiva eredménytartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi válaszával kapcsolatban lenne további kérdésem:https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_13_KIVA_alatti_beruhazas_vxe Köszönöm a választ, de az nem egyértelmű számomra, hogy ezek szerint az eredménytartalékból ugyanannyi áll rendelkezésre osztalék kifizetésére, mintha nem történt volna beruházás? Ez azért lényeges, mert ha későbbiekben osztalékkifizetés mellett döntünk, a rendelkezésre álló keret ezt is mutatni fogja. Természetesen az osztalékfizetési korlátot figyelembe véve szól a kérdésem. Köszönöm szépen.

Beruházás kivás időszakban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva hatálya alatt működő kft. a 2017. évben – már kivásként – képződött eredménytartaléka egy részéből ingatlant vásárol. Kérdésem a következő: milyen könyvelési tétellel kell az eredménytartalék ingatlanvásárlásra fordított összegét az eredménytartalékból kivezetni? Köszönöm szépen.

Osztalék kifizetése eredménytartalékból Kérdés

A bt. mérlegében jelentős összegű eredménytartalék szerepel. A tagok szeretnék osztalékként kivenni az eredménytartalékot. A 2018-as üzleti év még nincs lezárva. Kérdésem az, hogy az eredménytartalék terhére történő kifizetéssel meg kell-e várni a 2018-as üzleti év zárását, vagy erre ettől függetlenül hamarabb is sor kerülhet. Azt már biztosan lehet tudni, hogy a 2018-as év nyereséggel fog zárni.

Kiva alatti osztalék terhe Kérdés

Kérdésem a következő: a társasági adó hatálya alatt keletkezett eredménytartalékból hogyan adózik a magánszemély a kiva hatálya alatt felvett osztalék után, illetve a kiva ideje alatt keletkezett és fizetett osztalék után?

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Szeretnék segítséget kérni egy evás kft. egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetésével kapcsolatban – a 2018.07.01-jei változás figyelembevételével. A cégnek nincs semmilyen külső kötelezettsége, követelése, tárgyi eszköze, az adófolyószámlája rendezett. Tulajdonosokkal zajlik a jegyzett tőke rendezése, melynek egyrésze eredménytartalékból keletkezett. Milyen zárásokat, bevallásokat kell tenni, vagyis mi a pontos menete? A végelszámolás kezdő időpontja 2019.01.01.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs