12 találat a(z) elvált szülő cimkére

Családi kedvezmény igénybe vétele válás esetén Kérdés

A nap kérdése: szja-visszatérítésre jogosult-e elhunyt szülő volt házastársa? Cikk

Abban az esetben, amikor válás esetén az anya gondozásába kerülnek a gyerekek, ő kapja a családi pótlékot, de az anya november elején elhunyt, akkor a tovább gondozó apa igényelheti-e az szja-visszatérítést, ha erről még hivatalos végzés nincs? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné oklveles közgazda válaszolt.

Elvált szülők esetében családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Adó-visszatérítési esetek: példák az életből Cikk

Lázas érdeklődés övezi a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítést, mert vannak, akik nem tudnak eligazodni az 560/2021. (IX. 30.) kormányrendeletben szabályozott jogosultság feltételeiben. Szerencsére az év végéig van még idő a bizonytalan helyzetek tisztázására. Ehhez segítségül – a teljesség igénye nélkül – cikkünkben néhány dilemmát okozó eset megoldási lehetőségét ismertetjük.

Elvált, főállású katás vállalkozó szülők szja-visszatérítése Kérdés

A nap kérdése: elvált szülő hogyan kaphat szja-visszatérítést? Cikk

Járhat az szja-visszatérítés az elvált apának, ha még idén megegyezik a volt feleségével, hogy 50-50 százalékban vegyék fel a családi pótlékot, vagy abban, hogy azt teljes egészében az apa veszi igénybe? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Szja-visszatérítés Kérdés

Szja-visszatérítés: egy gyermek után akár négyen is visszakaphatnák az adót? Cikk

A gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítéssel kapcsolatban sok információ látott már napvilágot, így nem mindig egyszerű értelmezni ennek megfelelően saját élethelyzetünket. Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Pótszabadság elvált szülő esetén Kérdés

Elvált szülők: mikor lehet megosztani a családi adókedvezményt? Cikk

Egy édesanya idén februárban elvált a férjétől, akivel három közös gyermekük van. A válás óta felváltva nevelik a gyermekeiket, a családi pótlékot viszont teljes mértékben az édesanya kapja. A gyermekek állandó lakcíme a volt férjével azonos. A családi adókedvezményt az édesanya veheti csak igénybe, teljes összegben, vagy a volt férje is élhet vele, megosztással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Gyermek utáni pótszabadság elvált szülők esetén Kérdés

Tisztelt Dr. Hajdú-Dudás Mária! Fontos kérdést szeretnénk tisztázni. Ma azt olvassuk, hogy az elvált szülők esetén az apát – aki nem vesz részt a gyermek nevelésében – nem illeti meg a pótszabadság.. A munka törvénykönyve nem ezt írja. Ott mindkét szülőt megilleti. Akkor miről ír Ön a mai, "Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek" című cikkében? Várom válaszát: Maróthiné

Gyermekek után járó szabadság Kérdés

Elvált apák gyermekek utáni szabadságra való jogosultságával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a munkáltatónak milyen eszközei vannak annak kiderítésére, hogy az elvált apa tartja-e a kapcsolatot a gyermekével? Milyen jogokkal, és milyen kötelezettségekkel bír a munkáltató annak érdekében, hogy ezt helyesen el tudja dönteni? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Boskóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3