549 találat a(z) ellenőrzés cimkére

NAV-ellenőrzések: ezeken a helyeken legyenek résen a héten Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának közlése szerint a 39. héten az alábbi helyeken lesznek adóhatósági helyszíni ellenőrzések.

Gyrosok és a grillek voltak a Nébih górcsöve alatt: ezek az eredmények Cikk

Gyrost forgalmazó vendéglátóhelyeket és az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek az élelmiszerbiztonsági szakemberek a nyári szezonális ellenőrzés során. A Nébih ellenőrei több gyrosozóval szemben eljárást indítottak a higiéniai és a nyomonkövetési problémák miatt, valamint egy létesítmény működését ideiglenesen felfüggesztették. A laboratóriumban vizsgált termékeknél is akadtak problémák, a vizsgált marinádozott csirkehúsoknál több esetben Salmonella jelenlétét állapították meg, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Ökotermelők, permeteződrónosok ellenőrzése: vegyes eredmények Cikk

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgáltatókat és az ökogazdálkodókat is fokozottan ellenőrizték a növényvédelmi felügyelők. A vizsgálatok vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek úgy tapasztalták, az ökotermelők jogszerűen végzik tevékenységüket, a drónos növényvédelmi szolgáltatók azonban több esetben megsértették a jogszabályokat. A hatóság 5 alkalommal indított eljárást, és 3 szolgáltatóval szemben növényvédelmi bírságot szabott ki – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ilyen hiányosságokat találtak a street food-ok ellenőrzésekor Cikk

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés-sorozat során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, 1 létesítmény tevékenységét korlátozták és egy kirívó esetben 50 kg húst semmisítettek meg – olvasható a Nébih honlapján. A leggyakoribb hiányosságok többek közt a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak, de sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat. Érdekes tapasztalat volt ugyanakkor, hogy nem jellemző az imitátum alapanyagok használata az egységeknél.

Szigorításra számíthatnak az étrendkiegészítőket, vitaminokat forgalmazó hazai e-kereskedők Cikk

Egyre nehezebbé teszi a hazai webáruházak helyzetét a külföldi e-kereskedők előretörése, sok esetben az ő termékeiket és oldalaikat preferálják a vásárlók a magyar webshopokkal szemben. Tovább nehezíti az étrend-kiegészítőket, vitaminokat és bio termékeket árusító kereskedők helyzetét, hogy a jövő évi költségvetési törvényben lehetőséget biztosít a törvényhozóknak, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők (esetleg bizonyos üzletekben). Jánvári András, a multi-vitamin.hu ügyvezetője szerint ez a rendelkezés az egész piac helyzetét elbizonytalanítja, amely már egyébként is visszaesésben van a korábbi évekhez képest.

Balatoni vendéglátóhelyeket ellenőrzött a Nébih Cikk

A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg – közölte a hivatal.

Egy nyakörvvel akadt komoly probléma a nyári szezonális ellenőrzés során Cikk

A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrzött 13, házi kedvenceknek szánt nyakörv többségében megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor néhány terméknél a hatóanyagtartalommal kapcsolatban merültek fel problémák. A szakemberek végül egy termék adott gyártási tételét kivonták a forgalomból – írja honlapján a Nébih.

Kutyapanziókat teszteltek a Szupermentán Cikk

A Szupermenta programban ezúttal létesítményeket, azon belül is kutyapanziókat ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A 12 budapesti és Pest vármegyei intézményben a hatósági ellenőrök az állatok jóllétét kedvezőtlenül befolyásoló, azonnali hatósági intézkedést indokló problémát nem találtak, azonban dokumentációs és egyéb hiányosságok akadtak. Két létesítményről kiderült, a hivatalos nyilvántartásban nem szerepelnek panzióként, ezért ezeket a szakemberek kizárták az értékelésből – olvasható a Nébih honlapján.

Ellenőrzések az e-kereskedelemben: ezeket figyeli kiemelten a NAV Cikk

Nem csökken a visszaélések száma az internetes kereskedelemben, így az adóhatóság is egyre több ellenőrzést indít a fogyasztóknak, a tisztességes kereskedőknek és a költségvetésnek is kárt okozó illegális piaci gyakorlatok visszaszorítása érdekében – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályának vezetője a hivatal szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A Tisza-tó nyári ellenőrzése: felemás az eredmény Cikk

A megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés az idei évben a Tiszta-tónál, valamint annak tágabb környezetében működő vendéglátó egységekre is kiterjedt. Kettősség jellemzi a június 4. hetében ellenőrzött térségben feltárt körülményeket – olvasható a Nébih honlapján.

Ellenőrzés indul: ezeket a szabályokat kell betartaniuk a büfékocsi-üzemeltetőknek Cikk

A nyár és a rendezvényszezon indulásával a food truckok száma is emelkedik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, mire kell ügyelniük a büfékocsik üzemeltetőinek, hogy ne csak a vendégek, hanem az ellenőrök is elégedetten távozhassanak a pulttól – írja honlapján a Nébih.

Indul a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Cikk

Június 16-tól kezdetét veszi az országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A nyári mustrát elrendelő dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, alapjaiban megújult a célellenőrzés, a korábbiaknál koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős szakterületre, népszerű termékkörre – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kötelező akciózás: rászálltak az ellenőrök a kereskedőkre Cikk

Rendkívüli témavizsgálatot rendelt el ma az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság szerte az országban, hogy ellenőrizzék, a kereskedők eleget tesznek-e az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettségüknek.

Szerződött vállalkozó alvállalkozójának adótartozása Cikk

Számonkérhető-e egy vállalkozáson, ha az alvállalkozó, vagy annak alvállalkozója nem tartja be a jogszabályokat? Milyen speciális jogi vonatkozása van, ha ez a cég személy- és vagyonvédelemmel foglalkozik, mit néz ilyenkor a NAV? Olvasói kérdésre dr. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

2022-es NAV-vizsgálatok: számok, tények, tanulságok Cikk

Az adóhatóság nemrég tette közzé a 2022-es vizsgálatairól szóló összefoglalóját. Az évkönyvből az adóhatóság ellenőrzési kapacitását és hatékonyságát alátámasztó statisztikákon túl az elmúlt éveket érintő és a jövőt előrevetítő tendenciák is leszűrhetők – írja közleményében a Deloitte.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1