414 találat a(z) előleg cimkére

Kata, végszámla Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér a kata adózási módra. Az előző évben előlegszámlát bocsátott ki, mely előleg az szja-törvény szerint bevételnek minősült. A végszámlát a katás időszakban állítja ki. Van-e erre vonatkozóan különös bevételmegállapítási szabály? Vagy egyszerűen az szja-s időszakban a bevétele az előleg, a katás időszakban pedig a végszámla szerinti hátralévő összeg?

Előleg vagy foglaló? Nem mindegy Cikk

Számtalan esetben fordul elő, hogy a szerződni kívánó felek nem tudnak különbséget tenni a foglaló és az előleg között, vagy éppen szinonim fogalmaknak tekintik őket, ami akár súlyos károkat is okozhat nekik bizonyos helyzetekben.

Társaságiadó-feltöltés és -bevallás elmulasztása Kérdés

Kedves Szakértő! Mit tegyek, ha elmulasztottam feltölteni a taoelőleget 90 százalékra, és ezt nem is vallottam be a 1701-esen? Eltérő üzleti évű a cég. 2017.09.01-2018.08.31-ig tart az üzleti éve. Ez esetben 08.20-ig kellett volna megfizetni és bevallani a tao-feltöltési összeget. Most a teendő jelen esetben? Válaszukat nagyon várom! Köszönettel: Klára

Mától fizethetők az idei agrártámogatások előlegei Cikk

Október 16-ától fizethetők ki az uniós és a magyar költségvetésből az agrártámogatási előlegek a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendelet szerint.

Támogatási előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 2018. 10. hóban költségek ellentételezésére 100 százalék támogatási előleget kapott utólagos elszámolási kötelezettség mellett. A kapott összeget a rövid lejáratú kötelezettségekben mutatom ki. A támogatás felhasználásnak időszaka: 2018. 07. 01-2019. 06. 30. Ezért a támogatás elszámolásának időpontja később lesz, mint a 2018. évi mérlegkészítés időpontja. Azt szeretném megtudni, hogy a 2018. évben a pályázat terhére költségként elszámolt kiadásokkal megegyező összegben a 2018. évi beszámolóban szerepeltethetem-e az egyéb bevételekben ugyanazt az összeget kiemelve a rövid lejáratú kötelezettségekből? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Osztalékelőleg Kérdés

Szeretnénk évközben osztalékelőleget kivenni. Az előleg kifizetésekor levonom az szja-t, az ehót is, mivel a tag nyilatkozik hogy vonjuk le. Az osztalék 2019 évben kerül jóváhagyásra. Kell-e valami különbözetet fizetni majd, mivel megváltozik 2019-ben az osztalék után fizetendő adók mértéke és az adóneme is!

Ingatlanértékesítés részletfizetéssel Kérdés

Tisztelt Adótanácsadó! Cégünk egy kétszintes, egylakásos lakóházat értékesít. Az ingatlan még még épül, az adásvételi szerződésben a következők lettek meghatározva: 1.) Magánszemély vevő az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg x millió forintot foglalóként fizet meg az eladó részére. 2.) A vevő vételárelőleget fog fizetni részletekben a teljes ház megépítéséig (használatba vételéig), az ingatlanátadásra 2018. december végén kerül sor. Kérdésem, hogy a számlákat a szerződésben meghatározott foglaló átadásakor és a vételárelőlegek átutalásakor kell-e kiállítani az utalás teljesítési időpontjával? Továbbá a teljes vételár tartalmazza a garázs árát is (a garázs a ház része, és egy helyrajzi számon van), ami 27 százalék áfás, a vevő részteljesítésekben utal, így a garázs vételárát mikor kell érvényesítenem? Köszönettel.

Ingatlanvásárlás (fordított áfa) előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany vállalkozás ugyancsak ilyen vállalkozástól garázst vásárol, amely most épül, tehát új. A vevő élt az Áfa tv. 88. §(1) adókötelessé tétel jogával minden ingatlan tekintetében. 10% előleget majd részteljesítéseket kell fizetni az elkészült garázs átadásáig. Jól értelmezem, hogy az ügylet fordított áfás, az előleg(ek) fizetése nem "adózási pont", azaz nincs bevallandó/befizetendő áfája, a fordított áfabevallásba történő beállítását majd csak a (részteljesítésekről és a végső teljesítésről kiállított) számla kibocsátásával összefüggésben kell megtenni?

Számlakibocsátó adatszolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kimenő számlák előleglevonása alkalmával történő adatszolgáltatáshoz kapcsolódik az alábbi különböző esetekben: 1. Előlegszámla teljesítése 2018.06.hó, áfatartalma 200 ezer ft, a végszámla 2018.09. havi, amely bruttó összegének áfatartalma 250 ezer ft, amelyből levonva az előleget az áfatartalom 50 ezer ft. 2. Ugyanez az eset, csak az előleg 2018. július havi. 3. Az előleg július havi áfatartalma 200 ezer ft, a végszámla szeptember havi teljes összeg áfatartama 500 ezer ft, az előleggel csökkentett 300 ezer ft. 4. Az előlegszámla júliusi áfatartalma 200 ezer ft, a végszámla szeptemberi, a teljes áfatartalma 200 ezer ft, az előleggel csökkentett áfa nulla. Kérdésem az, hogy a fenti esetekben mit kell tartalmazni a 2018. július 1-jétől érvényes kötelező adatszolgáltatásnak? Mi a teendő, illetve hogyan, mi módon javítható a helytelen adatszolgáltatás? Segítségüket előre is köszönöm.

Magánszámláról történű utaláskor céges számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy amennyiben egy magánszemély a saját magán bankszámlájáról utal részünkre előleget, és kéri az előlegszámla kiállítását egy cég (kft., bt.) nevére, kiállíthatjuk-e cégnévre az előlegszámlát? Mi a helyzet, ha magán bankkártyával fizet, de cégnévre kér számlát, kiállíthatjuk? Előre is köszönöm a választ!

Társaságiadó-előleg Kérdés

Társaságunk 2017. évi eredménye lényegesen nagyobb volt, mint ami az idén várható. A 2018-2019-es társaságiadó-előleget a 2017. évi eredmény után fizetjük. Átléptünk havi adóelőleg-fizetésre. A 2018. évi eredményünk kisebb lesz, mint amire adóelőleget fizetünk. Kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy kevesebb adóelőleget fizessünk? Köszönettel

Fordított áfa termékértékesítés esetén Kérdés

Fordított áfa esetén a termékre előleget kérnek be. Az előlegszámla tartalmaz-e áfát, vagy az előlegszámlán csak fel kell tüntetni, hogy fordított áfás termékértékesítés. Tehát nincs áfa feltüntetve? Az áfatörvény 6/B melléklete szerinti értékesítés előleg számlájának áfa megitéléséről kérdezem Önöket.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozna társaságunk. Vásároltunk egy vendégházat. A foglalások a bookingon keresztül történnének. Kérdésem, hogy hogy a magánszemélyek által átutalt előlegekről (főleg német turisták) kell-e számlát kiállítani? Az előlegek utalása ősszel, télen törtnénik, viszont a szállásokat csak jövőre foglalnák el. Illetve kérdésem lenne még, hogy az idegenforgalmi adót a számlán kötelező feltüntetni? Köszönettel: Maróti Gyula

Utazásszervezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk egyik tevékenysége az utazászervezés, melynek keretében diákokat utaztat ki külföldre (jellemzően uniós országokba) intenzív nyelvi tanfolyamokra. Az áfa elszámolásánál az egyedi nyilvántartáson alapuló adóalap megállapítást alkalmazza, minden egyes magánszemélyhez külön állítunk ki előlegszámlát, amikor megrendeli az utat és befizeti a díját, a hazaérkezésnél elkészül a végszámla. Ezzel szemben áll a külföldi szervező cég számlája (számlák), aki leszámlázza cégünknek a tanfolyamot, szállást, étkezést, reptéri transzfert stb. külföldi pénznemben. A kérdésem az árrés pontos meghatározása lenne: Az előleg számlából milyen módon tudom levonni a költségeket? Jellemzően egy összegben befizetik a teljes út értékét, ha még nincs számlám a költségekről a kalkuláció alapján levonhatók a költségek? Ha igen, akkor a kalkulációban milyen árfolyamot kell alkalmaznom? Vannak olyan esetek is, amikor már hónapokkal korábban kiállítják a költség számlát (ezt lekönyvelem a számla keltére saját bank deviza eladási árfolyamán, nem választottunk MNB árfolyamot), de az előleg csak később folyik be, ekkor mi az árrés pontos kiszámításának a menete? Jelenleg az árrés meghatározásánál a kapott előlegből levonjuk a külföldi költség számlák értékét és a különbözet alapján kijött árrés alapján valljuk be az áfát (árrés=nettó+áfa). Helyes eljárás ez így? Köszönöm

Nylt végű lízing és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi lenne. Társaság cégautót vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Februárban előleget fizetett, arról áfás előlegszámlát kapott. Július 26-án előleget fizetett, arról is áfás számlát kapott, a kereskedő állítja ki az előlegről a számlákat. A szerződést 2018. 07. 20-ai teljesítéssel írják alá. A bank a két előleg értékével megegyezően kiad egy számlát 2018. 07. 20-ai dátummal, de a tartalma a számlájának "tőketörlesztés". Kérdésem: ez alapján az áfa levonható, mert nyílt végű a lízing, nem bérletnek kellene szerepelnie a banki számlán? Válaszukat nagyon várom, köszönettel: Birwin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs