325 találat a(z) előleg cimkére

Innovációs járulék előlegbevallás pótlása Kérdés

Tisztelt Cím! A 2016-os társaságiadó-bevallás(1629) készítésekor szembesültünk, hogy már 2015. évtől az innovációs járulék alanyaivá váltunk. 2016-ra vonatkozóan a 1629-esen bevallottuk kötelezettségünket és utólag meg is fizettük azt. Hogyan lehet 2015-re vonatkozóan az előlegbevallást pótolni? A 1549-es bevallás benyújtásával, valamint a 1529-es önrevíziójával? Köszönettel: Kormosné

Proforma és végszámla anyag számlák külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldről kapott proforma és végszámla anyag számlákat mikor (milyen teljesítés időponttal) rakjuk be az áfabevallásba és melyik sorokba? Vannak EU-s és 3. országból vásárolt anyagok is. Ezekre először proforma számlát kapunk, ami előlegbekérő (például 30 százalék), a cég ezt átutalja, de a magyar szabálytól eltérően a külföldiek soha nem hajlandók ezután előlegszámlát kiállítani a pénz beérkezése dátumára. Az előleget akkor nem tesszük be az áfabevallásba? És az anyag beérkezésekor (tehát nem is a végszámla dátumakor) tesszük be az áfabevallásba? És melyik sorokra ha EU-ból jön és melyikre, ha 3. országból? (Plusz ha mondjuk EU-s és nem tudunk közösségi adószámot, akkor melyik sorokra?)

Beruházási érték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk KKV-nak minősül, magánszemély tulajdonosokkal. 2016-ban új lakóingatlan vásárlására kötöttünk szerződést egy kivitelezővel. A szerződés szerint 2016-ban a kivitelező előleget számlázott az ingatlanra, melyek a 35-ös számlaosztályban beruházásra adott előlegként kerültek könyvelésre. Kérdésünk az, hogy a beruházásra adott előleg beruházási értéknek minősül-e a társasági adótörvény 7. § 1. zs) pontja alapján, azaz figyelembe vehető-e adóalapcsökkentő tételként? Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Nyílt végű lízing, előlegszámla – áfalevonás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemet kiegészíteném az alábbiakkal. Az előlegszámlát a kereskedő állította ki. Ez volt a feltétele, hogy gyártásba küldjék az autót. A számlán az autó típusa és "előleg" szerepel. Az autó nagyjából fél év múlva érkezik meg, ezért vagyok tanácstalan, hogy mi lenne a teendő az áfával, mert később ez nyílt végű lízingbe fordul át, ahol beszámításra kerül az előleg. Ugyanakkor a nyílt végű lízinget majd a bank fogja számlázni, és gondolom, az önrészben lesz engedményezve ez az összeg. Ennek fényében is azt javasolja, hogy az áfát vonjuk le? Köszönöm.

Fordított áfás előleg részletekben történő visszafizetés elszámolás és bevallása a vevőnél Kérdés

Költségvetési szerv építés-beruházásra kötött szerződést. A költségvetési szerv az áfát arányosan igényelheti vissza. A szerződés alapján a szállító előleget kért és a kapott, amelyet hat részszámlában (havonként egy számla) kell rendezni ez éven belül. A beruházás befejezése, a végszámla 2018 decemberében lesz aktuális. A vevőnek az előleg után meg kell-e állapítani, bevallani és megfizetni az áfát? Az áfafizetés csak az előleg részletekben történő visszafizetésekor (részszámla alapján kevesebbet kell fizetni) merül fel?

Előlegek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek 2016.12.31-én marad fenn vevőtől kapott előlege és szállítónak készletre kifizetett előlege. 453 főkönyvi számon a vevői; 353 főkönyvi számon a szállítói előleg szerepel. Kérdésem az lenne, hogy a 453-as főkönyvi számlán a vevői előleget áfával növelt értéken tartom nyilván és a mérlegben kötelezettségként szerepel? A szállítónak adott előleg pedig áfa nélkül szerepel a 353-as főkönyvi számlán és a készletek között szerepel a mérlegben? Válasza sürgős lenne egy vitás ügy miatt! Köszönettel;

Alvállalkozói díj könyvelése, fordított adózású ügylet előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építóipari kivitelező cég alvállalkozókkal szerződést köt bizonyos munkák (fémszerkezet összeállítása, felállítása, mással festés, mással villanyszerelés) elvégzésére. A kőműves munkákat, burkolást, az alvállalkozók munkájának összehangolását stb. a kivitelező saját dolgozói végzik. A szerződés szerinti teljesítések "alvállalkozói" teljesítmények. Az alvállalkozók áfaalanyok, a fordított adózás [áfatörvény 142. § (1) bekezdés b) pontjának szerepeltetésével fognak számlázni, a kivitelező is a megrendelő felé, de előfordulhat előlegfizetés is. Kérdés: 1.) Mi a helyes könyvelése/kontírozása az alvállalkozótól kapott számlának: a költség 52-es igénybevett szolgáltatás, vagy 81... Közvetített szolgáltatás 2. kérdés:: Előlegfizetésről a fordított adózás mellett kell-e számlát kiállítania az előleget kapó vállalkozásnak? Válaszukat előre is köszönöm!

Mikor támogatás az előleg, illetve az előzetes kifizetés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó vállalkozás részére 2016. évben az MVH támogatást folyósít. Kérem az alábbi lehetőségeket megítélni szíveskedjen, hogy melyik évben (2016. vagy 2017.) kell bevételként elszámolni, elhatárolni vagy kötelezettségként nyilvántartani a befolyt összeget. 1. variáció: 2016. évben végzést bocsát ki az MVH a támogatás előzetes kifizetéséről (előleg), amelyben megítélt összeg 2016. évben pénzügyileg teljesül. Határozat 2017-ben a mérlegkészítés időpontja után érkezik. 2. variáció: 2016. évben végzést bocsát ki az MVH előzetes kifizetésként (részfizetés), amelyben megítélt összeg 2016. évben pénzügyileg teljesül. Határozat 2017-ben a mérlegkészítés időpontja előtt érkezik. Úgy gondolom nagy jelentősége van a "részfizetés", "előleg", "végzés", "határozat" fogalmaknak, kérem segítsen ezek tisztázásában. Köszönettel: Szombati Imréné

Új építésű lakás előlegének és foglalójának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasházépítési beruházó a lakásokra az építési szakaszban 20%-os összeget szeretne a leendő tulajdonosoktól elkérni, melynek egyik fele foglaló lesz, másik fele pedig előleg. Megfelel az ingatlan az 5%-os áfa szabályoknak. A kérdés, hogy miként történik a számlázás. A kezdő összeget a foglaló és az előleg esetében mikor kell számlázni, milyen áfával, és a végszámlán hogyan szerepeljen majd a végső átadáskor a korábban számlázott előleg és foglaló? Köszönöm a segítségét!

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy webáruház internetes kiskereskedelemmel foglalkozik. Vevőitől (akik túlnyomó részt magánszemélyek) díjbekérő alapján kér be előleget, akik banki utalással teljesítenek. Ha az értékesítés bruttó összege 900 ezer Ft alatt van és a magánszemély vevő nem kér számlát, akkor megteheti, hogy nem állít ki számlát az előlegről? Ebben az esetben az előleget a banki bizonylaton kell a vevőtől kapott előlegre és áfára könyvelnem? Amikor megtörténik a termék kiszállítása, kell számlát kiállítania (vagy csak bolti értékesítés esetén mentesül a számlaadás alól nyugta kibocsátása mellett, ha a vevő arról sem kér számlát és 900 ezer Ft alatt van az összeg)? Ha kell végszámlát kiállítania, akkor az hogyan történik? Felsorolja az értékesített termékeket és a díjbekérőre hivatkozva (mivel nem állított ki az előlegről számlát) mínuszolja le az összeget a számlán? Mivel a vevők 100% előleget fizetnek, egy abszurd esetben előfordulhat - ha minden vevője magánszemély, minden értékesítés 900 ezer Ft alatt van és minden esetben 100% előleget fizet a vevő, aki nem kér számlát így az előlegről nem kerül kiállításra számla -, hogy a számlázó programjában csak nullás végösszegű számlák kerülnek egész év folyamán kiállításra? Így az áfabevallások pedig a banki jóváírások alapján lesznek dokumentálva? Jelent-e ez vajon problémát, ha a számlázóprogramok össze lesznek kötve a NAV rendszerével és csak nullás összegű számlákat látnak kiállítva? Köszönöm válaszát.

Belföldi fordított adózás előleg szerepeltetése az áfabevallásban Kérdés

A belföldi fordított adózás előleg számlájával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az áfabevallásnál ezt a tételt hol kell szerepeltetni? A törvény értelmében nem keletkezik adófizetési kötelezettség egyik félnél sem, ha jól tudom. Köszönöm.

Tárgyi eszköz előleg áfa a bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi eszköz beszerzéséhez fizetett előleg esetén, az előlegszámla áfatartalmát ki kell-e emelni az áfabevallás 77. sorában mint tárgyi eszköz beszerzés áfa?

Autóvásárlás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. autót vásárolna 8 millió forint értékben. Az szállító kiállított 500 000 forint értékben előlegszámlát. A kft. elutalta az összeget bankon, majd a szállító egy előleghelyesbítő számlát állított ki -500 000 forint értékben. Egy hónappal később a szállító szintén előlegszámlát állított ki 1 500 000 forint értékben. A kft. ezt az összeget is elutalta. Amikor utalásra került az összeg a bankon, kiállított egy előleghelyesbítő számlát a szállító -1 500 000 forint értékben. A végösszegről még nem kaptunk számlát. Kérdésem: Hogyan történik az előleg, illetve az előleghelyesbítő számláknak a könyvelése? Köszönöm válaszát!

Vállalkozói szja-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Korábban volt egy kérdésem az egyéni vállalkozói szja-előleg számítás témakörben. Köszönöm a válaszát, újabb kérdés merült fel ez ügyben: A tárgyi eszköz vásárlás szándéka fennáll a 2017-es évben, melynek összege nagy összegű gépvásárlás, több tízmillió forint értékű. A 2. negyedéves vállalkozói szja-előleg számításánál figyelembe vehetem-e kisvállalkozói kedvezményként a teljes tárgyi eszköz értékét, ha a következő dokumentumok állnak rendelkezésemre: Részszámla esetében (a részszámla mögött van egy szerződés a teljes tárgyi eszköz összegéről és részletezve van, hány darab részkifizetés lesz a 2017. évben erre a tárgyi eszközre). Köszönöm szépen válaszát.

Közösségi termékbeszerzés előlegének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi termékbeszerzésre előleget fizetett március hónapban. Kérdésem, hogy az előleg áfáját szerepeltetni kell-e a március havi áfabevallásban, vagy a beszerzés teljes összegének áfáját a teljesítéskor kiállított végszámla kiállítása időszakában kell a fizetendő és levonandó áfasorokban szerepeltetni? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close