489 találat a(z) előleg cimkére

Devizában számlázott előleg elszámolása Kérdés

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége előlegfizetés esetén Cikk

Termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás esetén, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előny juttatására kerül sor – azaz előlegfizetés történik –, akkor az áfatörvény 59. paragrafusának (1) bekezdése alapján az előlegfizetés ténye az előleg kézhezvételének, jóváírásának időpontjában áfafizetési kötelezettséggel jár. A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza. Az áfatörvény 59. paragrafusának speciális szabálya szerint már az ügylet áfatörvény szerinti teljesítését megelőzően adófizetési kötelezettség keletkezik az előlegként kapott összeg után, ennek következtében az ügylet teljesítésekor (áfatörvény 55. §-a) az előleget már nem terheli áfa.

Bérként adózó juttatások Kérdés

Bérleti jog átruházása – előleg Kérdés

Nem mindenkinek éri meg elhalasztani a tao-bevallást Cikk

Több szempontot kell mérlegelniük a társasági adó alanyainak, amikor eldöntik, hogy élnek-e az adóbevallás elhalasztásának lehetőségével. A szokásos májusi vagy a szeptember végi határidő választása is befolyásolja a közben fizetendő tao-előlegeket.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 év elején kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás tulajdonosváltás miatt 2018 júliusában kikerült a kapcsolt vállalkozások köréből. Innovációs járulékra előleget fizetett. Legyenek szívesek közölni, 2019 évre kell-e innovációs járulékot bevallania?

Magánszemély kapott előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az ingóságot üzletszerűen értékesítő magánszemély (áfaalany) előleget fogad el előlegszámla alapján 2019-ben, de az értékesítés csak 2020-ban valósul meg (akkor kerül átadásra az ingóság), akkor a személyijövedelemadó-bevallásában mikor kell adóznia? 2019-es jövedelemnek kell-e tekinteni a megszerzett előlegösszeget? Köszönöm válaszát: Várnainé Mizsei Gabriella

Előleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre kérnénk választ: Egy intézménynél beruházás van folyamatban. Az intézménynek "kettes" áfás adószáma van, de 95 százalékban a tevékenység jellegére való tekintettel mentes árbevétele van. A szerelés-kivitelezési munkákra előlegszámlát állított ki a szolgáltató vállalat fordított áfásan, ahogy a végszámla is fog készülni. Mivel az építmény mentes árbevétel fog produkálni, így a megrendelőnél csak fizetendő áfa jelentkezik. Az áfatörvény 59. §-a értelmében a kézhez kapott előleget úgy kell tekinteni mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza. A beruházáshoz kapcsolódó hitelbíráló UniCredit Bank ezzel nem ért egyet hivatkozva a Kúria Kfv. V. 35.073/2016 számú döntésére a fordított adózásra speciálisan. Kérem állásfoglalásukat! Köszönettel: Matula Györgyné J&U Kft.

Megemelt előleg, kitolt határidők, könnyebb elszámolás az uniós társfinanszírozású projekteknél Cikk

Több mint 20 fejlesztéspolitikai intézkedés segíti a pályázatok megvalósítását a veszélyhelyzetben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ingatlan értékesítése II. Kérdés

Tisztelt Bartha László! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre. Az ingatlan régi. Raktárépület földterülettel. A forditott adózást választottuk. Kaptunk foglalót (márc.19.) és kesőbb előleget (márc. 31.). Majd júniusban lesz a végszámla. Ezen információ alapján hogyan tudok szabályosan eljárni?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Szép napot! Beépített ingatlant földterülettel értékesítettünk. Fordított adózású számlát fogunk kiállítani. De a foglalót és az előleget is le kell számláznom. Foglalót az áfa szempontjából hogyan kell számlázni, majd az előlegszámlát, illetve az év végén a végszámlát?

Export előleg és végszámla az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel sok különféle irodalom, nézet olvasható, és ezek a NAV-tájékoztatással is ellentmondásban vannak (a NAV szerint az előleggel nem kell semmit tenni se a 2065 se a 20A60 tekintetében), szeretném a segítségüket kérni, hogy a 2065 és a 20A60 bevallások mely sorain kell szerepeltetni. Kérdésünk az, hogy az alábbi eseteket az említett bevallások mely sorába kell beállítani: – közösségi adóalanytól, – a nem közösségi adóalanytól kapott előleget. Hogyan kell a végszámlát bevallani, ha: – még az előleg időszakában megtörténik a teljesítés, ami egyenlő az előleggel vagy attól devizában eltérő összegű, – később történik a teljesítés és/vagy az előleggel azonos vagy attól eltérő deviza összegben. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm.

Időszakos elszámolás – előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tejfelvásárlóval időszakos elszámolásban állapodtunk meg. Tárgyhónapban 25-éig előleget köteles fizetni a felvásárló. Tárgyhót követően számolunk el egymással, tárgyhót követő 20-ika a végső fizetési határidő. Februárban a felvásárlótól nem érkezett előleg. Március 2-án előleg megnevezéssel érkezett összeg bankszámlánkra (saját bevallásuk szerint elfelejtették utalni, megkésve fizettek.) Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk a késve érkezett előleg kapcsán? Kell számlát kiállítanunk? Egyáltalán februári időszak kapcsán lehet márciusban előlegről beszélni? Köszönjük válaszukat!

Beruházásra adott előleg és foglaló engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben leírtakhoz kérem szíves segítségét. A társaság főtevékenysége ingatlan-bérbeadás. Előszerződést kötött további kettő lakóingatlan megvásárlására, azok előlegeit és foglalóit 5% áfával kifizette. Sajnálatos egészségügyi probléma miatt a két lakást, amelyre az előlegkifizetés történt, már nem kívánja megvásárolni a társaság, hanem szeretné átadni azokat egy kapcsolt vállalkozás részére. Kérdés 1: Ha a társaság engedményezi a fenti követeléseket a kapcsolt vállalkozás részére, hogyan kell kezelni az áfát? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Helyesen járunk-e el, ha a követelések már visszaigényelt áfáját (5%) az eredeti összegben rendezzük a NAV felé? Kérdés 2: Társasági adóban a teljes összeg után kell-e megfizetni az engedményezőnek a taót, vagy adóalap-növelő tétel? Köszönettel: Perger Gitta Gallys Invest Kft.

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég vagyunk, a tevékenységet áfakötelessé tettük. Szerződésünk úgy szól, hogy bérlő az első havi bérleti díjjal egyidőben megfizetni tartozik még két havi bérleti díjjal megegyező összeget. Az egyik a majdani, bizonytalan, utolsó (felmondási) havi bérleti díjként szolgál. A másik helyreállítási díjként. Ez utóbbi nem kaució, mert a szerződés megkötésekor elkérjük, és a szerződés megszűnésekor megtartjuk. A kérdésem az, hogy ezen ügyleteket az Sztv. és áfatörvény szerint hogy kellene kezelni? Jelenleg a felmondási havi bérleti díjat és a helyreállítási díjat is kiszámlázzuk a szerződéskötés dátumával mint teljesítési időponttal, és árbevételként könyveljük. A felmondás havi bérleti díjat időbelileg elhatároljuk. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs