31 találat a(z) ehofizetési kötelezettség cimkére

Erdőgazdálkodó: eho Kérdés

Megbízott erdőgazdálkodó, nem tulajdonos, külső személy, egyébként őstermelő, de az erdőgazdálkodói tevékenységét nem őstermelőként végzi. A fakitermelést, -értékesítést önállóan végzi. A bevételek nagyobb százalékát kifizeti a tulajdonosok részére, mely összeg nála költségként jelenik meg. A bevételek és költségek különbözete lesz a megbízott erdőgazdálkodó – e tevékenységéből származó – jövedelme. A megállapított jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemként – bevallás 7. sor – kerül bevallásra. Kérdésünk, hogy az így megállapított jövedelem után ehofizetési kötelezettség keletkezik-e? Ha igen, mennyi, a törvény mely előírásai alapján?

Átalányadózás Kérdés

Segítséget kérnék átalányadózó egyéni vállalkozó adófizetési kötelezettségének teljesítéséhez. Adott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki megfizeti a garantált bérminimum utáni járulékokat. Átalányadós alapeset 40 százalékos költséghányaddal. Mindenhol azt olvasom, hogy összevontan adózik 16 százalékos szja-val. Kérdésem: ehofizetési kötelezettsége nincs, csupán a bevételt csökkentjük a vélelmezett költséghányaddal, és az után 16 százalék szja-t fizet csupán? Nagyon köszönöm előre is a választ! üdv

Nyeremény adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a facebook-profilján hirdet 20 ezer forint értékű nyereményt, ami nem készpénz, hanem egy igénybe vehető szolgáltatás. Azok között sorsolja ki a nyereményt, akik megosztják vagy lájkolják a hírdetését. Kérdésem, hogy milyen adókötelezettsége keletkezik a 20 ezer forint kisorsolt nyeremény után, és van-e bejelentési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esethez kapcsolódóan szeretnék választ kapni kérdésemre: Egyik kollégánk (heti 20 órás munkaviszonyú) adószámos magánszemélyként végezne cégünkben alkalomszerűen olyan tevékenységet a cégnek, amely nincs benne a munkaköri leírásában. Ebben az esetben is kell 27 százalékos ehót fizetni a számlája után? A következő megállapításnál pedig segítségét kérném, hogy jól gondolom-e. A levonandó járulékok megállapításánál havi szinten kell figyelembe venni, hogy az adószámos magánszemély jövedelme elérni-e a garantált bérminimum (122 ezer) 30 százalékát. Ha havi szinten nem éri el, akkor szja-t és ehót kell megállapítani. Ha eléri, akkor az egyéb járulékokat is fizetni kell. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Judit

Adószámmal rendelkező magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély adózásával kapcsolatban lenne kérdésem. Főállás mellett, alkalmanként, magánszemélyeknek, egészségügyi tanácsadás (pszichológiai) ad számlát ügyfelem. A 10 százalékos költséghányaddal csökkentett levonást választotta. Például negyedév alatt 100 ezer forint a számlázott összeg, akkor a 90 ezer forint után csak a 16 % szja-t, azaz 14 400 forint kell fizetni, vagy mást is? 14 % ehót is? Az szja-t negyedévente kell bevallani (1553-ason), és megfizetni az előleget? A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bánka József

Bölcsődei hozzájárulás Kérdés

Munkáltató által fizetett bölcsödei díjnak van-e ehokötelezettsége?

Áfa, szja és eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély haszonbérbe ad mezőgazdasági földeket művelésre és hosszú távú bérleti szerződéssel sok-sok helyrajzi számú kül- és belterületi, zártkerti építési telkeket ad használatba bérbe vevőknek, akik a területeken többféle funkcióra épületeket építenek rá. Ez a tevékenysége már üzletszerűnek minősül ,és meghaladhatja az alanyi áfamentesség határát az évi bevétele. Kérdésem, hogy ebben az esetben a magánszemélynek milyen szja- és ehofizetési kötelezettsége van, figyelembe véve azt, hogy van egy főállású munkaviszonya és pár év múlva öregségi teljes nyugdíjas lesz. Mit kell neki tennie, hogy az üzletszerűség miatti áfa (?) körbe kerüljön?

Kártérítés utáni szja-fizetés Kérdés

Testvérem 2007-ben közlekedési balesetet szenvedett. A biztosítóval szemben pert nyert 2014 évben. A következőket állapította meg a bíróság jogcímenként: főállásából adódóan keresetkiesést, nem vagyoni kártérítést, mezőgazdasági őstermelőként elmaradt haszont. A keresetkiesés és a mezőgazdasági őstermelőként elmaradt haszon után jól értelmezem a törvényt, hogy adófizetési kötelezettsége keletkezik? Itt figyelembe vehetem a szja-törvény 1. számú mellékletének 6.7 pontja alapján írt napi 15 ezer forintos adómentes részt? Ha igen, akkor jól számolom, hogy a napi 15 ezer forintot megszorzom az eltelt napok számával (például ha a keresetveszteséget 66 hónapra számolták, akkor az adómentes rész 66 hónap egyenlő 1980 nap, ezt szorzom a napi 15 ezer forinttal)? Melyik sorban kell ezt bevallanom az szja-bevallásban? 27százalékos ehofizetési kötelezettsége is keletkezik? Az elmaradt haszont 2008. 04. 01-től 2014. 12. 01-ig állapította meg a bíróság, a keresetkiesést 2008. 04. 01-től 2013. 06. 30-ig. A nem vagyoni kártérítés adómentes vagy adóköteles? Ha adóköteles, akkor hogyan kell számolni az adót, és hová kell beírni azt a bevallásba?

Ingóság bérbeadása – ehokötelezettség Kérdés

Végigolvastam a honlapon lévő hasonló kérdésekre adott válaszokat, de a problémámra nem találtam egyértelmű választ bennük. Tényállás: magánszemély, használt tehergépjárművet ad bérbe társas vállalkozásnak, éves bérleti díjért. Kérdésem: a bérleti díj, számla kiállítása ellenében történő megfizetése alkalmával, a kifizetést magába foglaló hónapra vonatkozóan kell-e a társas vállalkozásnak 27 százalékos ehót fizetnie és bevallania a 08-as bevalláson ? Vagy ez az eho a bérbeadó magánszemélyt terheli a kifizetés negyedévét követő hó 12-éig ? Az eho alapja természetesen a bérleti díjbevételből származó jövedelem. Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély bérbe adja a lakását. Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelme meghaladja az évi 1 millió forintot, és eho fizetésére is kötelezett, a fizetendő eho összege figyelembe vehető-e költségként a 16 százalékos szja alapjának megállapításakor? Válaszát előre is köszönöm.

Kft.-üzletrész vásárlás Kérdés

Kft.-tag a kft. másik tagjától a jegyzett tőkében szereplő értéken (névértéken) vásárolta meg a másik tag üzletrészét. Az üzletrészt megvásárló tagnak keletkezik-e adó-, illetve ehofizetési kötelezettsége?

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) egy magánszemélytől megvásárolja egy másik társaság (kft.) 91 százalékos üzletrészét. Az adásvétel két lépésben történik 2015 során. Első lépésként 5 százalékos részesedést vásárolunk 8 millió forintért, melynek a magánszemély eladónál 0,7 millió forint a szerzéskori értéke. Második lépésként 86 százalékos részesedést vásárolunk 2 millió forintért, melynek szerzéskori értéke 12 millió forint. Helyesen gondoljuk-e, hogy az eladó magánszemély az adófizetési kötelezettségének megállapításakor nem csökkentheti az első ügyletből származó árfolyamnyereségét a második ügyletből származó veszteséggel? Függetlenül attól, hogy a második ügyleten 10 millió forintos veszteséget realizál a magánszemély, az első ügylet 7,3 millió forintos nyeresége után meg kell fizetni az adót? Kérdésünk továbbá, hogy amennyiben a kalkulációk szerint az első ügylet piaci ár felett történt, akkor a piaci ár feletti vételár után fizetendő 27 százalékos eho a kifizetőt terheli, vagy a magánszemélynek járó jövedelemből kell levonni kifizetéskor? Kérdésünk továbbá, hogy amennyiben a második ügylet piaci ár alatti vételáron történik, ez milyen adó-, illetékvonzattal jár a vevő társaság számára? Válaszukat előre is köszönjük.

Albán állampolgár jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy albán állampolgár Magyarországon letelepedési engedéllyel rendelkezik, van érvényes lakcímkártyája. Ha magyarországi ingatlan bérbeadásából magánszemélyként származik jövedelme, akkor azután keletkezik-e neki 14 százalékos ehofizetési kötelezettsége, vagy a letelepedési engedélyétől függetlenül külföldinek minősül? Ha ugyanezen személy osztalékban részesül egy cégből, akkor milyen adó- és ehofizetési kötelezettsége van?

Osztalék ehója Kérdés

Ha a társaság osztalékot fizet magánszemély bel- és kültagjainak, akkor a 16 százalékos szja-t levonja, de a 14 százalékos ehót is vonni kell az osztalékból, vagy azt a munkáltató fizeti? Köszönöm a választ.

Ehofizetési kötelezettség őstermelőként, munkaviszony mellett Kérdés

Munkaviszony mellett őstermelői tevékenységet végzek. Kell-e fizetnem az őstermelői tevékenységből keletkezett jövedelem után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink