73 találat a(z) ehofizetés cimkére

Erzsébet-utalvány év végén egy összegben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha a munkáltató kizárólag év végén, egy összegben 72 ezer forint étkezési utalványt ad a munkavállalónak, akkor ennek elszámolása során lehet-e alkalmazni a 14 százalékos ehót?

Eho – Bérbeadás és külföldi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély külföldön, Ausztriában rendelkezik munkaviszonnyal, külföldön biztosított. Magyar illetőségű. Magyarországon ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme meghaladja az 1 millió forintot. Keletkezik ehofizetési kötelezettsége? Ha niem, akkor bevallása hogyan történik: A1-es igazolás birtokában az szja-bevallásában az ehót egyszerűen nem tünteti fel? „A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja.” Válaszát előre is köszönjük.

Letelepedett jogállású Kérdés

Tisztelt Adózóna! Török állampolgár ügyfelem 5 évre szóló tartózkodási engedélyt kapott Magyarországon. Van személyi igazolványa és bejelentett lakcíme is. Kell-e a tagi jogviszonya alapján számára kifizetett osztalék után 14 százalék ehót fizetni? Az ehotörvény visszautal a Tbj. "belföldi" fogalmára, ami szerint a letelepedett személy belföldinek tekintendő. Ügyfelem viszont TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLY nevet viselő kártyát kapott. Ez letelepedett státuszt jelent? Válaszukat előre is köszönöm: Komáromy Erika

Nyeremény után fizetendő adók Kérdés

Cégünk bejelentésköteles, ajándéksorsolással egybekötött nyereményjátékot szervezett, amelyben a cég által gyártott termékek csomagolásán található vonalkódból 10 darabot kellett beküldeni. Az ajándéksorsolás szervezője végezte a sorsolás bejelentését, a sorsolás közjegyző jelenlétében bonyolított véletlenszerű, kézi sorsolással történt. Kérdésem, hogy a kisorsolt ajándékok forgalmi értéke után a 16 % szja-n kívül felmerül-e még az ehofizetési kötelezettség? ​Válaszukat előre is köszönöm.​

Magánszemélytől kapott kölcsön Kérdés

Egy cég magánszemélytől (aki nem tagja a cégnek) kapott kölcsönt, a kölcsönszerződésben kamat volt kikötve, azonban a visszafizetéskor a magánszemély elengedte a cég részére a kamatot. Így a kölcsön teljes összege visszafizetésre került kamat nélkül. Kérdésem az, hogy ebben az esetben milyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt?

Bérleti díj ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha a bérleti díj 10 százalék költséghányaddal csökkentett összege meghaladja az 1 millió forintot éves szinten, akkor minden forint után meg kell fizetni a 14 százalék ehót, vagy csak az 1 millió forint feletti összegre? Tételes költségelszámolásnál is ugyanez a helyzet? A bérleti díj 50 százalékáig számolható el költség tételesen? Ha valakinek csak ingatlan-bérbeadásból van jövedelme, akkor ebből igénybe vehet családi adókedvezményt a gyermekek után? Ha igen, akkor az 53-as bevallásban? Ha, mint magánszemély adja bérbe az ingatlant egy egyéni vállalkozónak, akkor jól tudom, hogy az egyéni vállalkozó vonja le és fizeti meg – kifizetői minőségében – az szja-t és az ehót? Itt kérhető a családi adókedvezmény? Válaszát köszönöm!

Osztalék után fizetendő eho Kérdés

Kérdezném, hogy EU-tagállambeli, illetve EU-n kívúli magánszemélynek fizetett osztalék után az szja-n kívül kell-e ehót fizetni? Előre is köszönöm a választ.

Lehet-e adómentes az ingyenes szolgáltatás? Cikk

Szépségszalon bizonyos ideig, akció keretében, egyes munkáltatók dolgozóinak ingyenesen szeretne szolgáltatni, ezt hogyan lehet lebonyolítani? Egyáltalán lehetséges-e? Hogyan kell dokumentálni, bizonylatolni, adózni utána? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Társasház számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Társasház számláz felénk bérbeadást, kinek kell a 16 százalék adót és a 14 százalék ehót rendezni, ha mi kifizetők vagyunk? Köszönettel: Fenyvesi Olga

Osztalékelőleg ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég osztalékelőleget fizet. A kifizetéskor levonja az szja-t. A beszámoló elfogadásakor az osztalékelőleg "osztalékká válik". Mikor kell az osztalék után az ehót megfizetni és a cégnek vagy a magánszemélynek? Amennyiben a cégnek, akkor a magánszemélynek vissza kell adni az eho összegét, hogy a cég be tudja fizetni az adóhatóságnak? Hogyan kell az ehót a '08-as bevallásban szerepeltetni?

ISMÉT átalányadózó egyéni vállalkozó ehofizetése Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! A korábban "Átalányadózó egyéni vállalkozó ehofizetése" témában feltett kérdésemre adott válaszában osztalékalapról és 14 százalékos ehóról ír. Úgy vélem, hogy félreértés történt, a kérdésem átalányadózó egyéni vállalkozóra vonatkozott, ahol nincs osztalékalap, és gondolom, hogy az eho sem 14 % lenne, ha kell fizetnie. A Tbj. 29. § (3) A biztosított egyéni vállalkozó a 19.§ (2)-(3) bekezdések szerinti járulékokat .... átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg. Az ehotörvény 3. § (5) bekezdés szerint mentes a százalékos mértékű eho alól az olyan jövedelem, mely a Tbj. szerint járulék alapját képezi. Alapesetben tehát jövedelme után járulékot igen, ehót nem fizet az átalányadózó egyéni vállalkozó. A kérdésemben szereplő egyéni vállalkozó pillanatnyilag gyeden van, tehát a 29. § (4) bekezdés a) pontja alapján nem kell megfizetnie a járulékait. (Az egyéni vállalkozás működik, egy megbízott alkalmazott "vette át" a vállalkozó feladatait.) A szituáció tehát az, hogy jövedelme van, tehát járulékalapja is, de a járulékot nem kell megfizetnie. Alkalmazható-e ebben az esetben a fentebb idézett százalékos ehofizetési kötelezettség alóli mentesülés? Válaszát előre is köszönöm: Sutka Bálintné

Továbbszámlázott internetszolgáltatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak van mobilinternet-előfizetése, mely tartalmaz internethasználatot és telefon-előfizetést is. Nem vezetünk nyilvántartást a magán- és nem magáncélú használatról, ezért ezen telefonszámlák bruttó összegének az 1,19-szerese után meg kell fizetni a 16 százalék szja-t és a 27 százalék ehót. Azonban társaságunk bérel egy épületet, melyhez kapcsolódóan a vezetékes telefonköltséget és internet-szolgálatási díjat továbbszámlázzák részünkre. Az lenne a kérdésem, hogy a vezetékes internetszolgáltatásnál ez esetben is meg kell fizetnünk a 16 százalék szja-t és a 27 százalék ehót? Nem egyértelmű számunkra az szja-törvény szerinti meghatározás ebben az esetben. Mert elvileg kizárható a magáncélú használat nem mobil eszköz esetén társaságunknál. Válaszát előre is köszönöm!

Foglaló visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég magánszemély vevőjének a foglaló kétszeres összegét fizeti vissza. Kell-e az eredeti foglaló összegén túli részből szja-előleget levonni, illetve milyen egyéb adóterhe lehet? Köszönöm a válaszukat.

Üzletrész eladása – utólag adott engedmény II. Kérdés

Köszönöm a 06. 26-án adott válaszát. A kérdésemet szeretném kiegészíteni azzal, hogy a vásárló magánszemély. Ez az utólag adott engedmény elengedett követelésnek minősül? Ebben az esetben keletkezik szja- és ehofizetési kötelezettség? Köszönettel: Kiss Mónika

Diákok nyári kötelező szakmai gyakorlata: így kell adót fizetni Cikk

A tanév befejezését követőn diákok sokaságára vár még a kötelező szakmai gyakorlat idejének a letöltése. Cikkünkben összefoglaljuk a tanulószerződés, együttműködési megállapodás, hallgatói szerződés alapján adott juttatások adójogi következményeit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close