132 találat a(z) egyszerűsített végelszámolás cimkére

Év közben katából ki, katába be – lehetséges? Kérdés

Egy bt. katás kültagja a bt. egyszerűsített végelszámolásának megkezdésekor kilép a katából. Nem ő a bt. végelszámolója. Három nap múlva viszont be szeretne jelentkezni immár katás egyéni vállalkozónak. Van ennek akadálya?

Katás bt. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Katás bt., amely 2014.01.01-től eva helyett választotta a kata szerinti adózást, 2020.01.01-től egyszerűsített végelszámolással megindítja a jogutód nélküli megszüntetést. Hogyan kell az eljárást indítani és lefolytatni, milyen számviteli feladatokat kell ellátni? 2019. december 31-ével vissza kell állítani a tao és a számviteli törvény hatálya alá? Nyitó mérleget kell készíteni, melyet nem kell közzétenni? Milyen záróbevallásokat kell küldeni? Várom álláspontjukat, és köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: dr. Hegedűs László

Evás bt. egyszerűsített végelszámolása 2019. 12. 31-én Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik 2 éve nem működő (csak 1 db számla erejéig) bt. úgy döntött, hogy most az eva megszüntetése miatt egyszerűsített végelszámolással megszűnne. Úgy tudom, hogy most már a könyvelő is indíthatja az egyszerűsített végelszámolást, ennek a feltételeit és menetét szeretném megkérdezni. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság egyszerűsített végelszámolása során maradt olyan felosztható vagyon, ami után a tagoktól személyi jövedelemadót és szocho-t kell levonni. Tudomásom szerint a kifizetés csak akkor történhet meg a tagok felé, ha a törlésről szóló cégbírósági határozat kézhezvétele megtörtént. A végelszámolás záró dátuma: 2019. 11. 30. A záró mérlegben csak pénzkészlet, tárgyévi veszteség és eredménytartalék szerepel. Kérdéseim a következők: Fel kell-e tüntetni a záró mérlegben az szja- és szocholevonás összegét mint NAV-val szembeni kötelezettséget? Ha igen, mivel szemben, illetve meg lehet-e szüntetni úgy a betéti társaságot, hogy tartozás szerepel a mérlegben? A vagyonfelosztással kapcsolatos adókat melyik hónap 08-as járulékbevallásában kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Teendők meghiúsult egyszerűsített végelszámolás újraindításakor Cikk

Nem sikerült határidőre befejezni az egyszerűsített végelszámolást. A társaság újból, ismét ebben a formában zárná le tevékenységét. Mi a teendője? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Evás betéti társaság: végelszámolás, könyvvizsgálat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Bevételi nyilvántartást vezető evás betéti társaság egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Kérdésem, hogy a végelszámolási nyitómérleget könyvvizsgálóval kell-e hitelesíteni, azaz van-e könyvvizsgálati kötelezettség ez esetben? Válaszukat köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített végelszámolást tervez egy kft. 2020.01.01-vel. Az ügyvezető végezné el a feladatot. Jelenleg a minimálbér után fizeti meg a járulékot, társas vállalkozóként. Mivel már nem végez a kft. semmilyen tevékenységet 12.01-től, és nem keletkezik bevétele sem, lehet-e az ügyvezetést heti 1 órában munkaviszonyban ellátni? Máshol nincs jogviszonya. Előre is köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

A kérdésem az időpontokkal kapcsolatosan az alábbi: a taggyűlési jegyzőkönyvben megállapított egyszerűsített végelszámolás befejezésének dátumát (pld: 2019.11.30.) a NAV felé 8 napon belül bejelentem a 19T201-es nyomtatványon (december 15-éig mivel a változást 15 napon belül adom be). A kérdés az, hogy a cégbíróságnak elküldendő vagyonfelosztási javaslat és az alapítói határozat beküldési határideje is ez a dátum (dec.15.)? A cégtörvény (2006. évi V. törvény 115. §) úgy fogalmaz, hogy a cég a NAV-bejelentéssel egyidejűleg köteles beküldeni a vagyonfelosztási javaslatot, akkor ez azt jelentheti, hogy december 15-én legkésőbb be kell küldeni egyidejűleg a cégbíróság felé a dokumentumokat, illetve a beszámolót letétbe helyezni, valamint a NAV felé a bevallásokat (08,71,65,01) is be kell adni? Válaszát előre is köszönöm. Ádám Józsefné

Egyszerűsített végelszámolás újból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eredménytartalékból emelte fel a jegyzett tőkéjét 3 millió forintra. A tagok egyszerűsített végelszámolásról határoztak. Kérdésem: mikor kell a tagoknak megfizetni az adót: a végelszámolás kezdetét megelőző nappal vagy a végelszámolás befejezésekor, a kft. ugyanis nem tudja tőlük levonni a k71-esen beadott jövedelmekből az adót. A másik kérdésem, hogy eho-t 14 vagy 19,5%-ot kell fizetniük. Előre is köszönöm válaszát.

Egyszerűsített végelszámolásnál végelszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni. Van egy könyvelő kft.-m, ahol könyvelőként vagyok 8 órás munkaviszonyban szakképzett bérért, és a társasági szerződésben meghatározott megbízási jogviszonyban vagyok (ingyenesen) ügyvezető. Emellett katás egyéni vállalkozó vagyok, nem főállású. Január 1-jétől elindítom az egyszerűsített végelszámolást a kft.-ben. Úgy olvastam, hogy akkor meg kell szüntetni az eddigi munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, és január 1-jével újat kell létesíteni a kft.-ben. Mivel nem lesz már bevétele, munka a kft.-ben, a kérdésem az, hogy lehetek-e főállású katás 01.01-jétől, és mellette munkaviszonyos ügyvezető 4 órában a végelszámolásra tekintettel. Vagy mi a helyes eljárás? Szeretnék jogkövető lenni. Előre is köszönöm a válaszát.

Egyszerűsített végelszámolás lezárása, újraindítása Kérdés

Társaságunk 04.30-án egyszerűsített végelszámolással történő megszűnés mellett határozott. 10.27-én 08.31-es záró dátummal valamennyi bevallást benyújtottuk a NAV, illetve az önkormányzati adóhatóság felé, feltöltöttük a záró beszámolónkat, és benyújtottuk a cégbíróságnak az előírt dokumentumokat. A bevallásokat az adóhatóságok fel is dolgozták, az önkormányzat a céget törölte az adóalanyok közül. 11.08-án érkezett egy elutasító határozat a 19T201T nyomtatvánnyal kapcsolatban, az egyszerűsített végelszámolás 150 napos határidejének be nem tartása miatt. A Ctv. 115/A § (3) szerint ilyenkor a végbíróság a végelszámolás kezdő időpontját (05.01.) követő 211. napon (11.28.) a végelszámolás befejezését bejegyzi a cégjegyzékbe, és törli a cég nevéből a v.a. toldatot. Kérdésem: mi ilyenkor a helyes számviteli, adójogi eljárás? A végelszámolásról 05.01-11.28. időszakra vonatkozón el kell készíteni a záró beszámolót és bevallásokat (1908, 1901, 1965, 1971), be kell nyújtani egy újabb 19T201T jelű nyomtatványt? Az erre nyitva álló határidő 30 nap? Mi a teendő a korábban beadott/feltöltött, feldolgozott bevallásokkal/beszámolóval? A társaságnak szándékában áll az egyszerűsített végelszámolást újra elhatározni, 11.30-án, 12.01-jei kezdődátummal. Jól gondolom, hogy a 11.29-11.30. időszakról be kell nyújtani a záró bevallásokat, és a beszámolót? Az egyszerűsített végelszámolás áthúzódik jövőre. Ilyenkor csak a 2019.11.01-2020….. időszakra vonatkozóan kell a 2071-est és beszámolót elkészíteni?

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eredménytartalékból 2500 e Ft-tal emelte fel a jegyzett tőkéjét 3 millió forintra. Végelszámoláskor a saját tőke 500 e Ft jegyzett tőkéből, 2500 e Ft jegyzett tőke eredménytartalékból és eredménytartalék -1600 e Ft-ból áll, vagyis 1400 e Ft. Ez az utolsó év veszteséges volt. Mekkora összeg után kell a magánszemély tagoknak megfizetniük az adót? A K71-es bejelentésnek eleget tettünk a tőkeemelés utáni év januárjában.

Határozat pótbefizetésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Követelése nincsen, tartozása csak a tulajdonosokkal szembeni tagi kölcsön. A tagi kölcsön rendezésére pótbefizetésről határoztak a tulajdonosok. Pótbefizetésről a társasági szerződés nem rendelkezik. Kérdésem az lenne, hogy a taggyűlési határozat elegendő-e a pótbefizetéshez vagy előtte a társasági szerződés is módosítani kell. Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített végelszámolás esetén osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. tagjai elhatározták, hogy egyszerűsített végelszámolással megszüntetik a társaságot. A végelszámolás kezdeti időpontját megelőző napra a társasági adóbevallás és beszámoló készült, amely alapján a maradék eredménytartalék terhére fizethető lenne osztalék. A végelszámolás befejezése előtti időszakban dönthet-e úgy a társaság, hogy a végelszámolás befejeztét megelőzően osztalékot fizet a tagok részére? A végelszámolás kezdő időpontja: 2019. 11. 15. Ha jól értelmezem a jogszabályt, akkor kell egy beszámoló 2019. 11. 14. zárónappal, aztán, ha átmegy a következő évre, akkor 2019.12.31. nappal, és a 2020. évben a befejezéssel. Jól értelmezem a záródátumokat? Válaszát köszönöm előre is.

Egyszerűsített végelszámolás letölthető nyomtatványai Kérdés

Könyvelőként két ügyfelemnek (bt. és kft.) szeretném elindítani az egyszerűsített végelszámolást. Elakadtam azonban a cégbírósághoz beadandó (21/2006. (V. 18.) IM rendelet 13-18. sz, mell.) hatféle nyomtatványt illetően. Abban kérem a segítségüket, hogy honnan lehet ezeket letölteni olyan formában, hogy azt majd a cégkapun be lehessen nyújtani. Hiába kerestem meg a vonatkozó jogszabályt és annak mellékleteit, azokat onnan kitölthető formában nem lehet letölteni. Köszönettel: Molnár Vera

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close