432 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló részére gyedet folyósítanak, fizetés nélküli szabadságon van. Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató esetenként egyszerűsített foglalkoztatással (alkalmi munka) foglalkoztathatja-e? Azért kérdéses számomra, mert a munkáltatónál már van munkaviszonya, igaz, fizetés nélküli szabadságon van. Azt tudom, hogy gyed mellett vállalhat munkát, csak a saját munkáltatójánál, és nem munkaviszony keretében, hanem egyszerűsített foglalkoztatással. Esetleg később ellenőrzés alkalmával az alkalmi foglalkoztatást nem minősítik-e át munkaviszonnyá? Erre vonatkozóan az Mt.-ben nem találtam tájékoztatást.V álaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás gyed mellett. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeden lévő dolgozóját foglalkoztathatja-e alkalmanként az egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyban? Köszönöm a válaszát!

Őstermelő egyszerűsített foglalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő (ő maga) létesíthet-e egyszerűsített munkaszerződést alkalmi munkavégzésre?

Minden, amit a diákmunkáról tudni kell Cikk

A nyári szünidő alatt sok diák szeretne munkát vállalni. A munkáltatók pedig ennek kifejezetten örülnek, hiszen a munkaerőhiány egyre több ágazatot sújt.

Kft.-ügyfélnél végzett egyéb munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodánk egyik ügyfele jelezte, hogy a nagy munkaerőhiányra tekintettel legyek szíves hétvégén segíteni nekik egy egész más munkakörben. A kérdésem az, ha könyvelőiroda tagjaként – ahol heti 40 órás munkaviszonyban állok – személyesen végzem x ügyfélnél az ügyviteli feladatok ellátását, akkor az ezen kívüli alkalmi tevékenységet (például hétvégi mosogatás, csomagolás, pultos) milyen keretek között láthatom el? A könyvelőiroda kft. és az x ügyfél kft. között kell egy újabb megbízási szerződést kötni vagy esetleg elláthatom a tevékenységet magánszemélyként egyszerűsített foglalkoztatás keretében? Ha katás egyéni vállalkozó is vagyok, esetleg ez is szóba jöhet? Tudtommal a hatóságok nem nézik jó szemmel, ha több jogviszony keretében végzi tevékenységét valaki adott cégnél. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Saját termelésű áru értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szakmai segítségüket kérni az alábbi esethez. Két fővel működik egy családi gazdaság, 5,5 hektáron dinnyét termelnek. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken. Mindketten rendelkeznek külön őstermelői igazolvánnyal, így az értékesítési helyen ezt be is tudják mutatni. Az értékesítési szezonban van munkaviszonyos alkalmazottként felvett munkaerő, aki segíti az értékesítést, de van egyszerűsített alkalmi bejelentés is az értékesítésre, illetve a szedésre. Tehát mástól nem vásárolnak fel dinnyét, csak a saját termést értékesítik. A kérdésem az, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésénél a mezőgazdasági munka miatt a napi 500 forintos járulék alkalmazható-e? Véleményem szerint igen, mert ez még a mezőgazdasági őstermelői munka, tevékenység része, nem pedig kereskedelmi tevékenység, mivel csak a saját termés kerül értékesítésre. Köszönettel.

Új tevékenység – munkavállaló bejelentése Kérdés

Üdvözlöm! Egy cég szeretne új tevékenységet végezni, ehhez egy munkavállalónak van megfelelő végzettsége, alkalmanként végeznék a tevékenységet. A kérdés az, hogy a végzettséggel rendelkező munkavállalót csak rendes bejelentéssel lehet foglalkoztatni, vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében is azokon a napokon, amikor a munkavégzés történik? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelő egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik férj és feleség. A férjnek van adószáma, a feleségnek nincs (továbbá ápolási díjban részesül). Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentheti-e a férj a feleséget, hogy a háztartásban megtermelt felesleget (zöldség, gyümölcs) a piacon értékesítse? Amennyiben nem, mert ez munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak minősül, és ezt a közös őstermelői tevékenység időszakában nem alkalmazhatják, akkor van-e jogszabályi lehetőség rá, hogy a feleség árulhasson a piacon?

Négy fontos tudnivaló az egyszerűsített foglalkoztatásról Cikk

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja, így érdemes időről időre áttekinteni azokat a fontosabb kérdéseket, amelyek problémát szoktak jelenteni a munkáltatók számára. Ez az atipikus foglalkoztatási forma ugyanis – egyszerű és rugalmas szabályrendszerével, közteherviselési könnyítéseivel – alkalmas lehet a vállalkozások idényjellegű munkaerőigényeinek kielégítésére, ezért fontos, hogy helyesen értelmezzük a szabályokat.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Konkrétan milyen adókat és járulékokat kell megfizetni és hogyan kell számolni, ha a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül foglalkoztatott munkavállalójának több munkabért fizet, mint a minimálbér kétszerese (korlát), vagyis 11740 Ft/nap/fő összegnél többet? Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ami_nem_esik_jogszabalyi_korlatozas_ala_az__OBQSI0

Egyszerűsített foglalkoztatás: ami nem esik jogszabályi korlátozás alá Cikk

Mi történik abban az esetben, ha az egyszerűsített foglalkoztatás megfelel valamennyi jogszabályi előírásnak, ugyanakkor az alkalmi munkavállaló díjazása tekintetében a kötelező mértékhez viszonyítva jelentősen a munkavállaló javára tér el? – cikkünkből megtudhatja.

Így dolgozhat a segítő családtag Cikk

Számos kisvállalkozás keresi a lehetőségeket, hogy a jelentős közterheket miként lehetne jogszerűen csökkenteni. Ilyen esetekben sokszor nem szakemberekre hallgatnak, hanem az interneten, ismerősi körben keresnek „jó megoldásokat”. Ennek ugyanakkor egy hatósági ellenőrzés vagy éppen egy jogvita esetén kellemetlen következményei is lehetnek, hiszen ilyenkor derül ki, hogy az általunk követett gyakorlatot a jog nem honorálja. Ilyen népszerű, de sok esetben félreértett terület a segítő családtag alkalmazása.

Egyénenkénti foglalkoztatási korlát egyszerűsített foglalkoztatásnál Cikk

"Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak?" című, május 20-án megjelent cikkünk kapcsán olvasónk azt kérdezte: más-más munkáltatónál hogyan alakul az egyénenkénti foglalkoztatási korlát. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Egyénenkénti efo-s foglalkoztatási korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/munkajog/Egyszerusitett_foglalkoztatas_kire_vonatkoz_WCULG9 -cikkben az szerepel, hogy ugyanannál a munkáltatónál max. 90, illetve 120 napot lehet dolgozni. Más-más munkáltatónál ennek többszörösét is lehet dolgozni? Ilyen esetben hogyan alakul a mentesített keretösszeg?

Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasónk azt kérdezte, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close