45 találat a(z) egyetemi hallgató cimkére

Egyetemi hallgató svájci munkavégzésének adózása Kérdés

Magyarországon nappali tagozatos egyetemi hallgató (munkaviszonya nincs, csak diákszövetkezet tagja ) "szabadúszóként" egy svájci székhelyű cég magyarországi rendezvényein munkát vállal alkalmanként. A cég a kifizetett összegekből adót nem von le. Milyen adófizetési kötelezettsége van Magyarországon a hallgatónak (negyedéves szja-előleg vagy csak éves szja-bevallásban történő figyelembevétel)? Köszönöm a segítséget!

Külföldön felsőoktatási tanulmányt folytató személy egészségügyi ellátása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeptembertől gyermekem külföldön (Ausztriában) kezdi meg felsőoktatási, egyetemi tanulmányait. Kérdésem, hogy hol és milyen feltételekkel lesz jogosult egészségügyi ellátásra? A nagykorú gyermek állandó lakóhelye Magyarországon marad, kint egyetemi kollégiumban fog lakni. Amennyiben az ausztriai szabályokról nincs ismeretük, akkor legalább a magyar lehetőségekről szíveskedjenek tájékoztatást adni! Köszönettel és üdvözlettel.

Végzős egyetemi hallgató szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk 2019. szeptember 2-ától végzős, nappali, egyetemi hallgatót foglalkoztatna 520 órás kötelező, szakmai gyakorlat teljesítése miatt. A hallgató foglalkoztatása milyen munkajogi, illetve adózási kötelezettségeket von maga után mind a munkáltató, mind a hallgató szempontjából? Válaszát előre is köszönöm!

Egyetemi hallgató foglalkoztatása Kérdés

Magyarországon tanuló és emiatt tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli hallgatót (magyar adószáma van), aki magyar biztosító társaságnál kötött egészségügyi biztosítással rendelkezik, foglalkoztatni szeretne egy cég. Heti hány órában, milyen jogviszonykóddal, és milyen adózási vonzatokkal teheti ezt meg? Köszönettel.

Külföldi ösztöndij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemi hallgató az USA-ban volt, a Chicagói Egyetem fizetett neki ösztöndijat, és levont belóle 30 százalék adót. Kell itthon adóznia? Köszönöm.

Egyetemi hallgató szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mai számukban foglalkoztak a hallgatók szakmai gyakorlatának biztosítási kérdésével. Szeretném tudni ezeket a teendőket külföldi egyetem külföldi (EUs) hallgatójával kapcsolatban is. Üdvözlettel: Konczné Szendrey Zsuzsanna

Gyes, gyed Kérdés

A nappali tagozatos jogi hallgatónak, aki katás egyéni vállalkozó is, szülés után mi jár neki (gyes, gyed), milyen összegben, mennyi időre, és mit kell tenni, azért, hogy azokat megkapja?

Nappali tagozatos hallgatói jogviszony egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. június 30-án az egyéni vállalkozónak megszűnt nappali tagozatos jogviszonya az egyetemen. 2018.07.01-től főállású vállalkozónak minősül-e, vagy ameddig a diákigazolványa (2018.10.31-ig ) érvényes, nem főállású vállalkozó? Köszönettel

Hallgató részére kifizetett díjazás összegének megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemi hallgatót foglalkoztatunk együttműködési keret megállapodással 6 hetet meghaladóan, így díjazás illeti meg őt. A díjazás mértékének megállapításában kérném a segítségét, ha a szerződésben az szerepel, hogy "hetente legalább a mindenkori legkisebb minimálbér összege 15 százalékának megfelelő hallgató munkadíj fizetésére van kötelezve a foglalkoztató", ez azt jelenti, hogy a 138 000 forint 15 százalékát, azaz 20 700 forintot kell neki hetente kifizetni vagy a heti minimálbér 15 százalékát, azaz 31 730* 15% = 4760 forint a heti bére? Válaszát előre is köszönöm!

Passzív féléves diák – családi kedvezmény Kérdés

Nappali felsőoktatási képzésben részt vevő diák a hallgatói jogviszonyát 2018. februárban a második félévre passziváltatni szeretné. A diáknak van egy középiskolai tanulmányokat folytató testvére, aki után az anya családi kedvezményt vesz igénybe. A családi pótlékot csak rá való tekintettel veszi igénybe. Kérdéseim: 1.) A családi kedvezményt visszamenőlegesen lehet-e érvényesíteni az anya 2017. évi szja-bevallásában úgy, hogy a főiskolás gyermeket eltartottként figyelembe veszik attól függetlenül, hogy a családi pótlék megállapításánál nem megfelelő tájékoztatás miatt nem kérte a nagyobbik gyermek figyelembevételét? 2.) Mivel csak február hónap közepe felé történik meg a hallgatói jogviszony passzívvá tétele, így az elején még a családi pótlék számításánál figyelembe vehető lehetne-e, ha visszamenőlegesen a családi pótlékot is szeretné egy kedvezményezett eltartott és eltartott után is igényelni? És a családi kedvezmény február havi igénybevételét ez hogyan befolyásolná? 3.) A Cst. végrehajtási rendeletében hogyan kell értelmezni a 8. paragrafust ebben a témában? A tanulmányokat folytatókról és a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezőkről közölt adatállományban szereplők között mi a különbség? A szüneteltető,passzív féléves hallgatók is szerepelnek a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezők adatállományában? Ez a paragrafus véleményem szerint azt jelenti, hogy a passzív félévesnek sem szűnt meg a hallgatói jogviszonya, tehát az fennáll, és ezért a gyermekszámba beszámít.

Nappali tagozatos egyéni vállalkozó Kérdés

Egyetemen nappali tagozaton tanulok és ki szeretném váltani az egyéni vállalkozó címet, alanyi adómentességet jelölnék meg! A kérdésem az lenne, hogy milyen adókat, járulékokat kellene majd fizetnem, illetve ha kell, mekkora ennek a mértéke?

Egyetemi nappali hallgató egyéni vállalkozás járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemi nappali hallgató, egyéni vállalkozást szeretne indítani; kérdés, hogy az egyéni vállalkozás másodállásnak minősül-e,? Nem kell neki semmilyen járulékot fizetni? Vagy a garantált minimálbér után, 112,5% alap figyelembevételével kell megfizetni a járulékokat (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, szoc.hozzájárulás, szakképzési hj.)? Nem katás adózást választana. Elbizonytalanodtam, mert azt is hallottam, hogy a nappali hallgatók nem munkaviszony alapján biztosítottak. Köszönettel: Ildikó

Végzős egyetemista biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. június hónapban diplomázott nappali tagozaton végzett egyetemi hallgatónak meddig érvényes a biztosítása?

Adószámos szobrász adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végzős szobrász júniusban adásvételi szerződéssel – saját készítésű – szobrot értékesít számlával 1 800 000 forintért. Júniusban még hallgató, és szeptember végéig hallgatói jogviszonya van. Ez az éves összes jövedelme. Milyen bevallási és adófizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Bízom gyors válaszukban! Segítségüket előre is köszönöm!

Tanulmányi szerződés egyetemi tanulmányokra. Kérdés

Egyetemi hallgatóval, aki nem alkalmazottja a társaságnak, milyen adóterhek mellett lehet kötni tanulmányi szerződést és juttatásokban részesíteni, havi összeg támogatás, tandíj, lakhatási támogatás, jegyzetek. Az egyetem befejezése után a társaság foglalkoztatni fogja a szakembert a végzettségének megfelelő munkakörben és díjért.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs