40 találat a(z) egyenes áfa cimkére

Munkaerő-közvetítés áfa Kérdés

Egyenes vagy fordított áfa Kérdés

Fordított vagy egyenes adózás? Kérdés

Építőipari szolgáltatás egyenes áfa vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni az állásfoglalásukat. Adott egy magánszemély, aki a meglévő ingatlanát elbontatta annyira, hogy utca fronton 2 fal megmaradt. Az ingatlant ugyanolyan m2 nagyságúra, magasságra, színre építi újra. Az építészeti hatóság engedélye rendelkezésére áll. Nincs generálkivitelező. Minden munkafolyamatra külön vállalkozót bíz meg a magánszemély. A vállalkozók alvállalkozót is bevonnak. Jelen kérdés arra irányulna, hogy a tető készítése egyenes áfás vagy fordított áfás a vállalkozó és alvállalkozói között. Vállalkozó a magánszemélynek 27 százalék áfával számlázza a munkát. Az áfatörvény 142. §-a alapján és fad-osnak ítélem meg, a magánszemély véleményével ellentétben. Helyes-e, hogy a vállalkozók egymás között fordított áfás szerződést kössenek? Köszönöm

Generálkivitelező, alvállalkozó – fordított áfa, egyenes áfa Cikk

Ha egy áfaalany, de lakóingatlan-bérbeadásra és -értékesítésre be nem jelentkezett cég generálkivitelezőt bíz meg egy lakóingatlan kivitelezésével, a kivitelezőnek fordított áfás számlát kell kiállítania a megbízó részére? A kivitelező az alvállalkozóitól fordított vagy egyenes áfás számlát fogadhat be? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Kilépés az áfából Kérdés

Kft. általános áfára bejelentkezve, több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Kérdésem, ha – a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt – kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt áfa? Egyelőre nem kívánja a megvásárolt tárgyi eszközöket értékesíteni. Van-e ebben az esetben a tárgyi eszközökkel kapcsolatos áfafizetési kötelezettsége? Ha később mégis eladná őket, milyen áfával kell számláznia az ingatlant, amelynek visszaigényelte az áfáját, és egy másik ingatlant, amelyet fordított áfásan vásárolt? Az ingatlanértékesítésre jelenleg be van jelentkezve áfára. Ez továbbra is fennáll, abban az esetben is, ha kilép az áfából?

Fordított adózás – áfa Kérdés

Tisztelet Szakértő! Nyílászárógyártással foglalkozom és egy hatósági engedélyköteles munkához (adóalanynak végzem, fordított adózás) igénybe veszek alvállalkozót, aki műhelygyártást végez. Az általam odaszállított anyagot feldolgozza, de ő nem jár ki a helyszínre, csak az általam megrendelt terméket elkészíti (szolgáltatást nyújt), mert a beépítést az én cégem végzi. Ilyen esetben az alvállalkozómnak egyenes áfásan vagy fordított áfásan kell számláznia?

Használt személygépkocsi étékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem a közösség területéről személy- és teherautókat szerez be. Az áfatörvény 216. §-a értelmében értékesítéskor alkalmazza a különbözeti áfát és az egyenes áfát. Kérdésem az lenne, hogy ha nem magánszemélytől (itt világos, hogy nem adóalany) vásárol, hanem kereskedéstől, milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy biztosan el tudjuk dönteni: különbözeti áfás vagy egyenes áfás lesz-e az értékesítése? Nyilatkoztatni kell-e? Mert nem tudom eldönteni, hogy a kereskedés az áfatörvény 216. § b), c), d) pontjának megfelel-e. Van-e erre hivatalos forma? Köszönöm válaszát!

Építőipari vállalkozás daruzási tevékenysége utáni fordított áfa felszámításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy ügyfelem daruzási munkákat végez egy új gyárépület kivitelezésénél. A megrendelővel (aki a fővállalkozó egyik alvállalkozója) telefonon egyeztet. A rendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szól. A technológia miatt az egyes elemeket nem lehet rögtön egymás után beemelni, hanem a daruzás után különböző rögzítési, szerelési munkákat végeznek a szakemberek (ezt tehát nem ügyfelem végzi), és ha ezzel megvannak, akkor jöhet a következő elem (például acél gerendák, burkolatok, klíma berendezések stb.) Az ügyfél emiatt óradíjban számol el a megrendelővel, még akkor is, ha a megrendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szólt. Itt felmerül a kérdés részemről, hogy bérleti konstrukcióról van-e szó – mert ha igen, akkor ez egy egyenes áfás ügylet – vagy építési szerelési szolgáltatásról, mert ha igen, akkor ez fordított áfás ügylet. A felek egyébként a többi törvényi előírásnak megfelelnek (építési engedély van, a megrendelő áfaalany). A NAV ügyintéző, akivel egyeztettem az ügyben az alábbi toronydarus esetet osztotta meg velem: ha egy építkezéshez toronydaru szükséges, és azt kezelő személyzettel együtt (vagy akár nélküle) X hónapra bérlik, akkor az bérlet, és nem építési szerelési munka, tehát 27 százalék egyenes áfával kell számlázni. Az általam vázolt konkrét daruzásos ügyletet fordított vagy egyenes áfával kell-e a vállalkozásnak számláznia? Köszönettel: Gulyás Erika

Egyenes vagy fordított adózás? Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy őstermelő magánszemély pályázat útján falusi szálláshely kialakítása cimszó alatt az MVH-tól támogatást nyert kb. 50 millió forint értékben 60 százalékos intenzitással. Az őstermelő az adószáma szerint áfaalany. Közbeszerzés volt a kivitelezési munkára, melyet a cégem nyert el. A közbeszerző a szerződésben egyenes adózási eljárást írt, és a szerződésben is az van. Az MVH is áfával növelt összeget ítélt meg részére. A könyvelők azt mondják, hogy ez forditott adózású. Kérem tisztelettel ezen kérdés megválaszolását.

Épület bontás, FAD Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy telket, a rajta lévő romos épületet elbontatta. A cég, amely a bontást végezte, egyenes áfás számlát állított ki. A kft. erre a telekre egy új székhelyet szeretne építeni. Helyesen állította ki a bontást végző cég áfásan a számlát?

Közvetített szolgáltatás áfamegítélése fordított adózásnál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk kifejezetten gyártással foglalkozó cég, részünkről nyílászárók értékesítése és ahhoz kapcsolódó beszerelés kerül leszámlázásra, vagyis az alvállalkozói szerződés szerint terméket értékesítünk és a beszerelés csupán járulékos eleme az ügyletnek. Amennyiben a beruházás belföldön történik – amihez a terméket legyártjuk és beszereljük – és építésengedély-köteles, akkor a gyártott termék és a beszerelése fordított adózás alá esik. Az e-napló vezetéséhez külön szerződés alapján szolgáltatást veszünk igénybe, melyet egyenes áfás számla kiállításával teljesít felénk a vállalkozó. Áfa szempontjából hogyan minősítem ezt a szolgáltatást a fenti esetben? Fordított áfásan kell továbbszámláznom, vagy belföldre nyújtott továbbszámlázott szolgáltatásként egyenes áfás számlával? Köszönettel: P. Krisztina

Ingatlan-adásvétel fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, áfatörvénnyel kapcsolatos kérdéssel fordulok önhöz: adva van egy "lakás" megnevezésû ingatlan, melynek használatbavételi engedélye 2018. április 6-án kelt, tehát új építésűnek minõsül. Az ingatlan egymással kapcsolt vállalkozás viszonyban álló két áfaalany között kerül értékesítésre, mind az eladó, mind a vevõ kft. A kérdésem az, hogy ebben az esetben az ügylet egyenes adózás vagy fordított adózás hatálya alá tartozik? Mielőbbi válaszukat elõre is megköszönve: dr. Losonczy Levente, Új Európa Zrt.

Fordított vagy egyenes áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném álláspontjukat: Egy ügyfelem saját tulajdonú ingatlanán építésiengedély-köteles ingatlan beruházásba kezdett. Az ingatlan beruházásból – szerződés alapján, részteljesítésként – már befogadott néhány nagyértékű fordított adózású számlát a generálkivitelezőtől, illetve más szolgáltatóktól pedig egyenes adózású számlákat. Ügyfelem a saját tulajdonú ingatlanát időközben apportálta egy másik társaságba, mely társaság szerződésben vállalta a folyamatban lévő beruházás megvalósítását azzal, hogy az ügyfelem által már befogadott és kifizetett számlák ellenértékét az ügyfelem által részére kibocsátott számla ellenében megtéríti. Kérdésem, hogy az eredetileg fordított áfával kiállított számlákat – tekintettel arra, hogy ügyfelem maga nem a generálkivitelező, illetve hogy eredeti szándéka szerint ez ügyben nem az új társaság (mint új beruházó) érdekében járt el, hanem saját maga kívánta a beruházást lebonyolítani (tehát az ügylet véleményem szerint nem minősül közvetített szolgáltatásnak) – egyenes vagy fordított áfával kell-e kiállítania? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm:

Fordított vagy egyenes áfa Kérdés

Társaságunk új telephelyén parkolót alakít ki, amit le szeretne térkövezni, illetve a telephelyen lévő utakat is térkővel szeretné rendezetté tenni. A parkolók, telephelyi utak kialakítása folyamatban van, de az építési naplókat lezártuk (mivel a parkolók, belső utak kialakítása sem engedélyköteles) és a használatbavételiengedély-kérelmünket az épületre benyújtottuk. A térkövezést végző vállalkozónak egyenes vagy fordított áfás számlát kell kiállítania? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close