5 találat a(z) együttműködési kötelezettség cimkére

Döntött a Kúria: jogos volt az azonnali hatályú felmondás Cikk

Azonnali hatályú felmondásra kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha a törvényben nevesített, szigorú feltételek fennállnak. Éppen ez az oka annak, hogy a munkaviszony megszüntetésének ezt a módját a munkáltatók kerülik. Az alábbiakban egy bírósági ügy (BH2023.136.) történéseit foglaljuk össze a tanulságok bemutatásával.

Munkahelyi telefonhasználat – korlátozások és elvárások munkaidőben és munkaidőn túl Cikk

Cikkünkben a munkahelyi telefonhívásokat kétféle szemszögből vizsgáljuk: amikor munkaidőben a munkavállalók telefonálnak magánügyben, illetve amikor munkaidőn kívül a munkáltató munkaügyben keresi a dolgozót. Megtiltható a telefon munkahelyre történő bevitele? Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóját telefonja leadására? Kötelezhetnek a telefon felvételére munkaidőn kívül?

Fizetés nélküli szabadság mellett munkavégzés Cikk

Szülés után, gyermek mellett a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, miközben a munkáltató felszámolás alá kerül. Megteheti-e a munkavállaló, hogy egy új helyen munkaviszonyt létesít, miközben a másiknál továbbra is fizetés nélküli szabadságát tölti? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Kötelező orvoshoz vagy hazaküldeni a beteg dolgozókat! Cikk

Hemzsegnek a munkahelyek a beteg dolgozóktól annak ellenére, hogy a vonatkozó törvény szerint nem lehet betegen dolgozni, és beteget dolgoztatni sem. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a beteg munkavállalónak, milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatóra, és hogyan alakul a keresőképtelenség díjazása?

Munkajog munkavállaló együttműködése Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdéssel fordulok önökhöz. Egyik általunk könyvelt, illetve bérszámfejtett cégnél van egy munkavállaló, aki 2013. szeptembertől veszélyeztetett terhes. Ezt be is jelentette a munkáltatónak. Lejelentettük a táppénz-igényét az OEP felé. Később az OEP kiküldött egy levelet, hogy 2013. december 5-éig jár a táppénz, nincs több jogosultsága, mert sokáig nem volt biztosítási jogviszonya. December 5. után kiírta a terhesgondozó, felvetette magát a háziorvosával táppénzre, 8-as kóddal. A munkavállaló mindezek után előre egy exel táblázatban közölte a munkáltatóval, hogy ő mikor megy szabadságra, betegszabadságra, táppénzre egészen február végéig. A munkáltatóval nem veszi fel a kapcsolatot több mint két hónapja többszöri kérésre sem, írásban is történt már megkeresés, erre sem reagált. Januárban is fizetés nélküli szabadságra számfejtettük, mert semmit nem tudunk a munkavállalóról. Most kaptunk az OEP-től egy végzést, miszerint a munkavállaló leadott táppénzes lapokat, és az OEP-et hatalmazta fel, hogy kérje be a munkáltatótól a Foglalkoztatói Igazolást. Nem tudom elkészíteni a Foglalkoztatói Igazolást, mert nem is tudom, hogy mikortól volt táppénzen. Az OEP tájékoztatása szerint 01.07.-01.18.-ig adott le táppénzes lapokat, de nem tudják meg mondani, hogy milyen kóddal (8 vagy 9). Felháborítónak tartom a munkavállaló viselkedését. Kérdésem az lenne, ilyen esetben a munkáltató milyen lépéseket tehet jogszerűen? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel Sziron Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3