69 találat a(z) deviza cimkére

Közösségen belüli beszerzés jóváíró számlájának árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás terméket szerez be közösségen belülről a deviza átváltás árfolyama a számla kiállítás dátuma, valamint bevallása is erre az időpontra esik. Később a következő hónapban jóváíró számlák érkeznek, a számlakiállítás dátuma, teljesítése már a következő hónap, viszont hivatkozik az előző havi számlára. Ebben az esetben a devizaátváltás időpontja melyik nap lesz, az eredeti vagy a jóváíró számla dátuma? Másik kérdésem közösségen belülről forintban kiállított számlák érkeznek, viszont alatta zlotyiban is fel van tüntetve az összeg. Ebben az esetben elég, ha csak a könyvelésben forintban van rögzítve a számla? Valamint itt is a számlakiállítás alapján állítom be az áfában, mivel közösségen belüli vagy a teljesítést veszem alapul?

Import beszállító részszámlái Kérdés

Helyes-e az alábbi eljárás? A részszámlák az azon szereplő adott napi árfolyamon kerülnek rögzítésre. A végszámlán szerepel a teljes devizás érték, melyből levonták a korábbi kifizetett részszámlákat és a maradvány devizaérték kerül az aktuális árfolyamon könyvelésre mint végszámla. Így például 3 féle árfolyamon kapott számlák együttes értéke adja a teljes aktiválandó beruházás értékét. Vagy a végszámla árfolyamán kell szerepeltetni, aktiválni egy pályázatnál? És a korábbiakat visszavontnak tekinteni?

Lehet-e számla végösszegét utalni a kiállítástól eltérő devizában? Kérdés

Gyakran okoz problémát, hogy a forintban kiállított számlák összegét a cég vezetője euróban, az eurós bankszámláról utalja át. Egyrészt a könyvelőprogram nem tudja ezeket kezelni, másrészt, ha több számlát utalnak egyszerre, külön ki kell számolgatni, hogy vajon melyik mennyi euró? A megbízási szerződésben rögzítve van, hogy euróban is lehet fizetni, sőt euró alapon történik a számítás, de a számla forintban készül. Kérdésem, hogy a számviteli törvény nem tiltja-e a más devizában történő kifizetést? Ha lehet, kérem szépen jogszabályhely hivatkozással válaszoljanak. Köszönettel. Zsuzsa

Külföldről érkezett deviza Kérdés

A gyermekeim külföldön élnek, s szeretnének az én devizaszámlámra pénzt utalni, az ottani fizetésükből. Ezután ott kapnak adókedvezményt, amit a szülő részére átutalnak. Kérdésem, keletkezik-e nekem ebből adófizetési kötelezettségem, s ha igen, milyen mértékű, s hogyan és mikor kell bevallani? Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok, évente egyszer kell bevallást készítenem. Várom szíves válaszukat. Üdvözlettel: Jávorné Ochtinszki Mária

Devizautalás Romániából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Romániában élő édesanya Magyarországon élő lányának utalna át egy nagyobb összeget, azzal a céllal, hogy Magyarországon lakást vegyenek. Az összeg lakáseladásából származik. Milyen adó- és illetékkötelezettségek merülnek fel? Válaszát előre is köszönöm.

Az MNB nyeresége 94,5 milliárd forint Cikk

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentése, amelyben megerősítik a korábban közölt nyereség- és osztalékadatokat. A tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek a jegybank.

Devizabevételi számla utáni evafizetés időpontja Kérdés

Számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt.-nek ingatlan-bérbeadásból devizás bevételei vannak. Mikor kell evát fizetnie, ha például az április havi díjról a számlát március 15-én állítja ki, április 5-ei fizetési határidővel. A 2016. évi áfatörvény folyamatos teljesítésű számlákra vonatkozó szabályának változása miatt idén a teljesítési időpont 2016. 03. 15. (számla kelte). Kérdés: jó-e, ha az evát a II. negyedévben, mint áprilisi számla után fizetjük, mivel a számviteli törvény szerint a bevétel megszerzése április?

Devizába menekült a forint februárban Cikk

A háztartások és a vállalatok hasonlóképpen jelentős devizabetéteket helyeztek el, és vontak ki forintbetéteket februárban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön kiadott legfrissebb adataiból.

Devizás gyűjtőszámla áfaösszege forintban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatunk különböző időszakokra, különböző termékeket ad bérbe, esetenként több hónapra vagy akár egy évet meghaladóan. 30 napot meghaladó bérleti díj esetén mindenképpen számlát kell kiállítania a bérleti díjról, ami esetenként össze van vonva az adott időszakban 30 napnál kevesebb időre bérbeadott eszközök bérleti díjával és egy számlán kerül kiszámlázásra a vevőnek. Hó végén az adott időszakban történt teljesítéseket külön-külön feltüntetjük a számlán, amit általában devizában állítunk ki a megállapodásnak megfelelően. Teljesítés dátumának a hónap utolsó napját tüntetjük fel és a forint összeget is ezen nap után számítjuk, illetve tüntetjük fel a számlán. Helyesen járunk-e el? Válaszát előre is köszönöm.

Cascósok, figyelem: visszajárhat a díj egy része Cikk

Az MNB ma publikált határozatában a jogosulatlanul felszámított árfolyam-különbözet fogyasztóknak történő visszatérítésére kötelezte a K&H Bankot a forint alapú casco díjak devizában történő jogsértő felszámítása miatt. Az MNB mindemellett 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal is sújtotta a bankot.

Forintban jegyzett tőkére befizetett devizás összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás jegyzett tőkéjének összegét a cégbírósági bejegyzés szerinti forintösszegben kell könyvelni. A befizetés teljesítése devizában történik deviza számlára. A számviteli politikában rögzített, választott árfolyamon veszem nyilvántartásba a deviza számlára befizetett jegyzett tőkét. Így a tőkére befizetett összeg eltért, azaz több lett, mint a bejegyzett összeg. Ebben az esetben a tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy lemondanak a többletről? Természetesen írásba foglalva. A társasági szerződésben nem rendelkeztek a tulajdonosok a többlet sorsáról, például visszafizetnék, vagy tőketartalékba helyeznék. Ha lemondanak a többletről, akkor még 2015-ben a rendkívüli bevételek között elszámolható a különbözet? Válaszukat előre is köszönöm.

Nem csörög a pénz a zsebekben? Nagyot kaszálhat egy svéd Cikk

Szolgáltatásnyújtás-e a bitcoin devizára történő átváltása? Ha igen, adómentesnek tekinthető-e? Az Európai Unió Bírósága döntött nemrégiben ezen kérdésekről.

Forintosítják az autóhiteleket: itt a menetrend Cikk

Az Országgyűlés kedden döntött a devizában felvett autóhitelek forintosításáról, amit az augusztus 19-ei árfolyamon hajtanak végre.

Forintosíthatják a devizás személyi és autóhiteleket Cikk

A kormány elfogadta és benyújtotta az Országgyűlésnek a deviza és devizaalapú személyi és autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat.

Devizában adott kölcsön évvégi értékelése Kérdés

A társaság ingatlant vásárolt, melyhez a külföldi illetékességű tag adott hosszú lejáratra kölcsönt euróban. Kérdésünk, hogy ezt a kölcsönt, az év végi euró árfolyamon át kell-e értékelni? A társaságnak 2014-ben bevétele nem volt, ez az összeg jelentős veszteséget okozna, ha el kell számolni. Kérem segítségüket, hogy válaszukat szíveskedjenek még a mérleg bevallás előtt elküldeni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close