3 találat a(z) devizás könyvvezetés cimkére

Áttérés devizás könyvelésre: ki teheti meg, be kell-e jelenteni? Cikk

Magyar székhelyű, jelentős külföldi tulajdoni hányaddal rendelkező gazdasági társaság a 2020. 12. havi taggyűlési határozat alapján áttérne az euróalapú könyvvezetésre. 2021-től megteheti-e ezt? A NAV felé van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége a cégnek? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Eurós könyvvezetésnél devizák közötti konverzió árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Euróban való könyvvezetés esetében ha euró- és forint- vagy euró- és más devizaszámlák, vagy az előzőeken kívüli más devizaszámlák közötti átvezetések – konverziók – történnek, a devizanövekedést a nem euróbankszámlákon milyen árfolyammal kell elszámolni? Azaz a számviteli törvény 60. paragrafusában megfogalmazott kivételt "forintért vásárolt deviza árfolyamát a ténylegesen fizetett érték alapján kell meghatározni .." hogyan kell értelmezni? A forint helyett eurót, azaz a könyvvezetés devizanemét kell érteni, vagy az aznapi választott árfolyamon kell a devizanövekedést euróra átszámítani? Mi a helyzet a más devizák közötti átvezetéssel, vagy az azonos devizában, de különböző bankszámlák közötti átvezetésekkel, illetve betétkénti lekötésekkel e vonatkozásban? Megváltozhat-e ezek miatt a könyvvezetési devizában számolt érték, azaz a napi árfolyamon kell-e könyvelni a növekedéseket? Egyáltalán az ilyen jellegű átvezetések "vásárlásnak " minősülnek-e, mivel a másik deviza már a cég tulajdonában volt? De, ha kivülről kerül be a cég bankszámláira a könyvvezetés devizájától eltérő deviza, akkor miként kell eljárni? Kérem, minden variációra térjen ki a válaszában. Sajnos a forinttól eltérő könyvvezetésre semmilyen konkrét szabályozás vagy útmutatás nem létezik. Köszönettel.

Devizás könyvvezetésre átállás adóbevallásai és mérleg közzététele Kérdés

Ha a kft. év végén december 31-ei időponttal áll át az euróban való könyvvezetésre, a szokásos adóbevallásokon kívül melyek ebben az időpontban esedékesek, milyen rendkívüli adóbevallást kell tennie a Tao bevalláson kívül (például járulék, áfa stb.)? Hogyan kell teljesíteni, milyen tartalommal és milyen devizában a "devizára áttérés" ok-kal megjelölt beszámolót, azon kívül hogy a szokásos éves beszámolót közzé teszi?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close