• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Eurós könyvvezetésnél devizák közötti konverzió árfolyama

Tisztelt Szakértő ! Euróban való könyvvezetés esetében ha euró- és forint- vagy euró- és más devizaszámlák, vagy az előzőeken kívüli más devizaszámlák közötti átvezetések – konverziók – történnek, a devizanövekedést a nem euróbankszámlákon milyen árfolyammal kell elszámolni? Azaz a számviteli törvény 60. paragrafusában megfogalmazott kivételt "forintért vásárolt deviza árfolyamát a ténylegesen fizetett érték alapján kell meghatározni .." hogyan kell értelmezni? A forint helyett eurót, azaz a könyvvezetés devizanemét kell érteni, vagy az aznapi választott árfolyamon kell a devizanövekedést euróra átszámítani? Mi a helyzet a más devizák közötti átvezetéssel, vagy az azonos devizában, de különböző bankszámlák közötti átvezetésekkel, illetve betétkénti lekötésekkel e vonatkozásban? Megváltozhat-e ezek miatt a könyvvezetési devizában számolt érték, azaz a napi árfolyamon kell-e könyvelni a növekedéseket? Egyáltalán az ilyen jellegű átvezetések "vásárlásnak " minősülnek-e, mivel a másik deviza már a cég tulajdonában volt? De, ha kivülről kerül be a cég bankszámláira a könyvvezetés devizájától eltérő deviza, akkor miként kell eljárni? Kérem, minden variációra térjen ki a válaszában. Sajnos a forinttól eltérő könyvvezetésre semmilyen konkrét szabályozás vagy útmutatás nem létezik. Köszönettel.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close