278 találat a(z) családi pótlék cimkére

Családi pótlékra jogosult-e? Kérdés

A középiskolás diák abbahagyta az iskolát és a szakközépiskola harmadik évfolyamát esti tagozaton végzi. Jelenleg 17 éves múlt. Napközben egy hónapban 15 alkalommal egyszerűsített munkaszerződés keretében alkalmi munkát vállalt. Alkalmanként 7600 forintot kap. Jogosult-e családi pótlékra?

Módosulhatnak egyes családtámogatási és nyugdíjbiztosítási törvények Cikk

A kormány által T/3127. számon benyújtott törvényjavaslat módosítaná egyes családtámogatási, továbbá nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények szabályait.

Családi pótlék, családi adókedvezmény bécsi egyetemi hallgató után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk legnagyobb gyermeke idén érettségizett és sikeres felvételt nyert a Bécsi Egyetem nappali tagozatára. Ez az első felsőoktatási képzése. Az a kérdésm, hogy a kistestvérei jogán igényelt családi pótlékba beszámítható-e az egyetemista gyermek? A másik kérdésem, pedig a családi adókedvezmény érvényesítésénél eltartottként figyelembe lehet-e venni az egyetemistát szeptembertől? Amennyiben igen, akkor milyen igazolást kell bekérni az egyetemista gyermektől? Köszönettel

40 százalékos családipótlék-emelést javasol az MSZP-Párbeszéd Cikk

A családi pótlék több mint 40 százalékos emelését és tanévkezdéskor egyhavi külön juttatást javasol az MSZP-Párbeszéd képviselőcsoportja T/1504. számú törvényjavaslatában.

Iskolakezdés előtt jön a szeptemberi családi pótlék Cikk

Idén is korábban fizeti ki az államkincstár a szeptemberi családtámogatási ellátásokat – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időkben.

Visszaélések a német családi pótlékkal? Cikk

Egyre nagyobb gondnak tartják Németországban a családi pótlék megszerzését célzó migrációt, csütörtökön megjelent kormányzati adatok szerint már több mint 260 ezer olyan gyermek után fizetnek családi pótlékot a német adófizetők pénzéből, aki nem Németországban nevelkedik. Polgármesterek tömeges visszaélésről beszélnek és reformot sürgetnek, a kormány közös európai megoldásra törekszik.

Családi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelemnél 3 gyermek után vették igénybe a családi kedvezmény a következőképpen: 2 gyermek után június 30-áig családi pótlékot kaptak, 1 gyermek felsőfokú oktatási intézménybe járt, így eltartott minőségben szerepelt; Július 1-jétől 1 gyermek után kapnak családi pótlékot, 1 gyermek után 07-08. hónapra nem kapnak családi pótlékot, csak szeptemberben, mert akkor kezdődik a felsőfokú oktatási intézményben a hallgatói jogviszony, a harmadik gyermeknek továbbra is a felsőfokú oktatási intézmény hallgatói jogviszonya érvényes. Kérdésem: hogy 07-08. hónapra ebben az esetben 116 670 Ft jár az egy gyermekre, vagy 220 000 Ft? Tisztelettel várom válaszát: Géczi Sándorné

Egyedülálló gyermekesek tb- és családtámogatása, foglalkoztatása Cikk

Mind az egészségbiztosítási, mind a családtámogatási törvény külön rendelkezik a gyermeküket egyedül nevelő szülők ellátásáról. Cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelni a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló foglalkoztatásakor, s az egészségbiztosítási törvény, valamint a családtámogatási törvény alapján kik minősülnek egyedülállónak, mennyivel kapnak több ellátást, mint azok a családok, ahol mindkét szülő neveli a gyermeket, gyermekeket.

Egyetemista után járó családi pótlék meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a gyermek, aki egyetemi felvételt nyert, így felsőfokú tanintézményben fogja folytatni a tanulmányait, a 20. életévét 2019. 07. 26-án tölti be, meddig fogja kapni a családi pótlékot? Melyik tanév a meghatározó, a 2018-2019. vagy a 2019-2020., és a tanév utolsó napja hol van meghatározva? Az iskola tudja megmondani, vagy jogszabályban van valahol rögzítve? A családok támogatásáról szóló törvény 8. paragrafusa szerint "az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében a huszonharmadik – életévét betölti". Válaszát előre is köszönöm!

Tovább tanul a gyermek: teendők a családi pótlékkal, kedvezménnyel Cikk

A családi pótlékra, családi kedvezményre jogosultság szempontjából fordulópontot jelent, ha a gyermek befejezi a tanulmányait, illetve esetleg tovább tanul. Írásunkban összegezzük, mire figyeljenek az érintett szülők.

Családi pótlék sikertelen érettségi esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném segítségüket. Ha a tanuló megbukott az érettségin és ősszel pótvizsgázni fog, meddig jár utána a családi pótlék? Jár-e tovább júliustól a pótvizsgáig? A szülő már kapott levelet a MÁK-tól, hogy júliustól nem jár a családi pótlék. Az iskola azonban úgy tájékoztatta a szülőt, hogy ilyen esetben tovább jár, mert még nem érettségizett le a tanuló. Ilyen esetben akkor júniusig jár a családi pótlék, vagy ameddig ténylegesen le nem érettségizik a diák? Válaszukat előre is köszönöm!

Kettős állampolgár biztosítása és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyfelem Törökországba ment férjhez és ott is él. Magyarországon azonban közös őstermelő az édesanyjával (egy lakcímre vannak bejelentkezve). Első kérdésem ehhez kapcsolódik, hogy egyáltalán ez alapján oszthatóak-e kettejük között a bevételek és költségek. Másik tevékenysége ingatlan-bérbeadás (nem váltott ki adószámot, mert a közös őstermelésben nem kellett, a bérbeadás miatt szintén nem kell). Magánszemélyként Magyarországon fekvő lakóingatlant ad magánszemélyeknek bérbe. Ezt úgy gondolom, hogy mivel az ingatlan Magyarországon van ezért a bérbeadás után itt kell adóznia. Őstermelőként jelenleg fizeti a biztosítást, ugyanakkor azt mondja, hogy a férje révén Törökországban is biztosított. A kettős egyezmény alapján neki csak egyik országban kellene fizetni biztosítást, de jelen esetben melyik országban? Mi a teendő egyik és másik országban, hova és mit kell bejelentenie? A biztosítás még annyiban bonyolódik, hogy gyesben és családtámogatásban (családi pótlékban) is részesül. Ebben az esetben kell-e fizetnie járulékot, amennyiben őstermelőként itthon válik mégis biztosítottá, figyelembe vehető-e a családi-járulékkedvezmény úgy, hogy továbbra is osztható a bevétel és költség rá? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi állampolgárnak jár-e családi adókedvezmény? Kérdés

Ebben a témában már kérdeztem, de konkrétan azt szeretném kérdezni, hogy azzal az indokkal törvényesen megtagadhatja-e a NAV ügyintézője az adókedvezmény igénybevételét, hogy van két koszovói munkavállaló, akik tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, csak Magyarországon van jövedelmük, gyerekeik rendelkeznek adókártyával, családi pótlékot Koszovóban nem kapnak, mert ott nincs. Az ügyintéző ahhoz köti az adókedvezmény igénybevételét, hogy igényeljenek Magyarországon családi pótlékot, és ha megkapják, akkor majd a 2018-as adóbevallásban igényelhetnek családi adókedvezményt attól a hónaptól, amikor megkapják. Szerintem az adókedvezmény igénybevételének csak az a feltétele, hogy az éves jövedelem legalább 75 százalékát itt kapja, és a családok támogatásáról szóló törvény megfelelő alkalmazásával a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Az szja-törvény 1/A §, valamint a 29/B § (5) bekezdése alapján véleményem szerint jogosan kérik a családi adókedvezményt, és szerintem nem kötelesek családi pótlékot igényelni. A gyerekek életkoruk 2 és 13 év közöttiek, iskolába járnak, eltartottak, az apa csak Magyarországon rendelkezik jövedelemmel, a feleség nem dolgozik. Elegendő-e, hogy igazolni tudják a jogosultságukat a törvény értelmében, vagy kötelező a MÁK-hoz kérelmet beadni? Szerintem a családi pótlék és az adókedvezmény két külön téma és idézem a 29. § (5) bekezdését: eltartottként az a gyerek vehető igénybe, akit a cs.pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni.

Vége a jó világnak a középiskolai tanulmányok befejezésekor Cikk

A végzős középiskolások számára nemcsak a tanév, hanem a tanulói jogviszony is rövidesen véget ér. Ennek a ténynek családtámogatási, társadalombiztosítási, sőt adózási következményei is vannak, illetve lehetnek.

Családi kedvezmény Kérdés

Üdvözlöm! Családi kedvezményt abban az esetben is igénybe veheti a szülő, ha a középiskola technikusi szakán végzett a (19 éves) gyermek, de nem igényeltek családi pótlékot, pedig jogosultak lettek volna rá? Egy édesanyával kapcsolatban is szeretném kérni a segítségét. 2016. december 20-ától igényelte a csedet. 2018. 01. 17-én szült. 2017-ben 168 nap után, júniusban visszament dolgozni. 2015-ben kötött házasságot. Családi kedvezményre és az első házasok kedvezményére 2017. január vagy június hónaptól lesz csak jogosult? Válaszát köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs