41 találat a(z) családi gazdálkodás cimkére

Kötelező képzések elszámolhatósága Kérdés

Nyugdíjas családi gazdálkodás vezetője vagyok, mindkét fiam kft.-ben ügyvezető vagyok, és a könyvelésüket is én végzem. Kötelező mérlegképes és adótanácsadói továbbképzésem költségeit hol számolhatom el? Eddig az egyik kft.-ben számoltam el, de szeretném a családi gazdaság költségei között elszámolni, ott jobban van rá fedezet. Továbbá a szakmai folyóiratokat és előfizetéseket is valahol el kellene számolni. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel. Adózóna előfizető.

Év közben alakult családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 04. 01. nappal alakult egy családi gazdálkodás. A 2014. december 31-ei teljesítésű szolgáltatás számláját a családi gazdálkodó nem fizette ki. Mivel a személyenkénti jövedelmet 03.31. nappal meg kell állapítani, ezt a számlát melyik időszakra kell figyelembe venni? További kérdésem, hogy az ötfős családi gazdálkodás jövedelmének megállapításakor osztószámként a főállásban ott dolgozó személyt nem szabad figyelembe venni? Megalakuláskor átnéztük a jogszabályokat, a NAV ügyfélszolgálattal is egyeztettünk. A falugazdász viszont most teljesen elbizonytalanította az ügyfelünket, és sajnos minket is. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mlinár Jánosné

Családi gazdálkodás járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodásban 4 fő van bejelentve, akik közösen folytatják a tevékenységet. A családi gazdálkodó, akinek ez a főállása, a férj, aki egy kft.-ben tag és ügyvezető is egyben, jövedelmet a kft.-ben nem vesz ki, a 12 éves gyermekük, valamint a nagymama, aki öregségi nyugdíjban részesül. A családi gazdálkodás 2014. évi bevétele 50 millió 624 ezer forint, vagyis 12 millió 656 ezer forint/fő (támogatásokkal együtt). A támogatások nélkül is meghaladja a 8 millió forintot a bevétel fejenként. Kérdéseim: 1. A családi gazdaság főfoglalkozású tagja (feleség) mi után fizeti a 2015. évben a járulékokat, és hogyan ad bevallást (1558-as negyedévente)? 2. A férj a kft.-ben fizeti a minimálbér utáni járulékokat ügyvezetői tevékenységére tekintettel, vagy ő is a családi gazdálkodói jövedelem, az egy főre eső 12 millió 656 ezer forint után? 3. A gyermek, mivel kiskorú nem fizet járulékot. 4. A nagymama sem fizet járulékot, mivel ő öregségi nyugdíjas, viszont az egészségügyi szolgáltatási járulék (6930 Ft/hó) fizetésére kötelezett, amelyet majd a 53-as bevallásában vall be 2016. évben. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagyné

Kereseti korlát "nők 40" kedvezményes nyugdíj mellett Kérdés

1955-ben született nő vagyok, 2007. óta családi gazdaság tagjaként, mint főállású őstermelő dolgozom, és ez alapján lettem biztosított, vagyis fizetem a mindenkori minimálbér után a járulékokat. 2015. január elején határozatot kaptam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy 2014. december 31-éig 40 év 185 nap szolgálati idővel rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e a nyugdíjazásomat úgy, hogy mellette továbbra is maradnék a családi gazdaság tagja, és az éves jövedelem esetleg meghaladja a minimálbér 18-szorosát, vagy pedig ez kizáró tényező? De persze előre nem is tudom, hogy ebben az évben vagy a következőben meghaladja-e majd a jövedelmem a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ebben szeretném a válaszukat kérni. Köszönettel: Csík Józsefné Szolnokról

Rokkantsági ellátás alatti járulékfizetési kötelezetettség Kérdés

Az 1957-ben született nő rokkantsági ellátásban részesül. Családi gazdálkodás tagja. Tagként vesz részt a családi gazdálkodásban, a családi gazdálkodás vezetője a fia. A családi gazdálkodás egy főre eső bevétele a 8 millió forintot meghaladta 2014. évre, járulékfizetési kötelezettség van-e a tag után, ha rokkant ellátású?

Családi gazdálkodás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét: családi gazdálkodást szeretnénk inditani. A gazdálkodásnak 5 tagja lenne. A családi gazdálkodást képviselő személy kompenzációs felárra jogosult. A gazdálkodás két tagja 25 százalék fölötti tulajdonrésszel rendelkezik gazdasági társaságokban. Kérdésem, lehet-e ebben az esetben a családi gazdálkodás kompenzációs felárra jogosult?

Kapott előleg a befizető halála esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vevői olykor előleget fizetnek be a megrendelt termékekre, amelyről előlegszámlát állítunk ki. Egyik őstermelő vevőnknek is készült előlegszámla, aki a számla kiállítása óta elhalálozott. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan, és kivel kell elszámolnunk a befizetett előleggel? Ha van olyan családtag, aki továbbvinné a gazdálkodást, kaphat-e végszámlát a saját nevére, amelyen figyelembe vesszük a befizetett előleget? Ez esetben kérnünk kell-e valamilyen nyilatkozatot vagy hivatalos dokumentumot arról, hogy ő folytatja tovább a tevékenységet? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Családi gazdálkodás Kérdés

2014-es évben családi gazdálkodó 8 millió forintot meghaladó jövedelem esetén költségként elszámolhatja-e a 27 százalékos ehót?

Családi gazdálkodás Kérdés

Családi gazdaságok esetén gyakorlat, hogy a családi gazdaság tagjai között a bevételek és a költségek elosztása a tagok arányában egyenlően történik. Most viszont egy másfajta esettel találkoztam. A családi gazdaság bővítése megtörtént, az új tag személyes közreműködésre kötelezett. A bővítéssel egyidőben elkészítették a vagyoni elszámolási szerződést, mely azt tartalmazza, hogy az új tag a bevételekből és a kiadásokból nem részesül. Ez a szerződés benyújtásra került a kormányhivatal felé. Kérdésem: ez a szerződés így érvényes? Ha érvényes, akkor nem lesz őstermelői bevétele az új tagnak, akkor mi alapján fizeti a járulékokat? (Idén kezdő őstermelő és a minimálbér alapján fizet.)

Családi gazdálkodó iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy egyéni vállalkozó családi gazdálkodó lesz, de az adószáma megmarad, a családi gazdálkodás kettő tagból áll, az iparűzési adót csak az adószámmal rendelkező vállalkozó fizeti meg, vagy azt is meg kell osztani, mint a szja-bevallásban szerepeltetett összegeket? Esetleg törvényi hivatkozást is kérnék. Üdvözlettel: Gergely Viktória

Családi gazdaság – tanuló – járulék Kérdés

2014-ben érettségizett tanuló belép a családi gazdaságba 2014. augusztus hónapban. Külön őstermelői igazolvánnyal nem rendelkezik, de a családi gazdaság tagjává vált. Kérdésem: hogyan alakul a járulékfizetése? Tudomásom szerint a minimálbér szerint kellene megfizetni a járulékot, mert biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, s mint a családi gazdaság tagja, automatikusan őstermelőnek minősül. Az ügyfél azt a tájékoztatást kapta a NAV ügyfélszolgálaton, hogy járulékot nem kell fizetni december 15-éig (mert van érvényes diákigazolványa), majd 16-ától be kell jelentkeznie egészésgügyi szolgáltatási járulékra (mert őstermelői igazolványa nincs). Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építményadó

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Cégvásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékesített személyautó parkolósegéd

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close