7 találat a(z) céltartalék képzése cimkére

Céltartalék képzése Kérdés

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés Kérdés

Tisztet Válaszadó! Eg ipari vállalkozás megrendeléseinek csökkenése miatt a telephelyének bezárása mellett döntött 2019 október végén. A munkavállalókat csoportos létszámleépítés keretében december elején tájékoztatták a felmondásuk átadásáról, melyre 2020. januárban és februárban sor került. Mérlegkészítés időpontja a tárgyévet követő év január 31. A 2020. évben számfejtett felmentési időre, szabadságmegváltásra és végkielégítésre, valamint az ezek után fizetendő járulékokra kell-e képezni céltartalékot az éves beszámolóban? Ha kell, milyen jogcímen?

Bankszámlakivonaton zárolt összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a NAV egy kft. bankszámláján zárolt egy összeget és ez a zárolt összeg december 31-én is fennáll, akkor ezzel könyvelésileg mi a teendő? Kell rá céltartalékot képezni? A zárlatot egy nyomozás miatt rendelték el, akár évek is eltelhetnek, mikorra döntés születik az ügyben.

Céltartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2019. évben kötött 1 éves szerződést partnerével egy projekt teljesítésére. 2019. évben részteljesítésekről havonta számlát állított ki partnere felé, azonban a vállalt munkával kapcsolatban a költségek jelentős része a 2020. évben merül fel, illetve azon alvállalkozókat, akik 2019. évtől dolgoztak a projekten, egy összegben 2020.nyarán fizeti ki. Így 2019. évben jelentős nyereség képződött a társaságnál. Kérdésem, hogy a cég képezhet-e ezen szerződéshez kapcsolódóan, a 2020. évben kiszámlázásra kerülő alvállalkozói teljesítések kifizetésére céltartalékot a 2019. évben? Illetve, amennyiben képezhető ezen jövőbeni költségekre céltartalék, a társasági adóról szóló törvény elismeri-e ráfordításként? Válaszát előre is köszönöm!

Céltartalék képzése felszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. ellen felszámolási eljárás indult adótartozás miatt. A bíróság kötelezte az adóst 35 000 Ft eljárási költség megfizetésére a NAV-nak és 80 000 Ft eljárási illeték megfizetésére az államnak. Felhívta az adóst 150 000 Ft céltartalék képzésére. Jól gondolom, hogy az eljárási illeték és költség a céltartalék terhére kerül kiegyenlítésre? Vagy a céltartalékot azon felül kell biztosítani? A céltartalékképzés történhet bankszámlán vagy pénztárban is? A felszámolás alatt a NAV már már nem tehet inkasszót a bankszámlára? Mert akkor a céltartalékként befizetett összeget inkasszálná.

Céltartalékképzés bírósági ügyben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég megvásárolt egy másik kft.-t. A cégvásárlás értékét a cég utólag nem tartotta megfelelőnek, mivel több ponton problémák jelentkeztek. Bíróságra ment a cég hogy a vásárlási ár reális mértékét újból megállapítsa. A bíróság I. fokú ítéletet hozott ezen ügyben 2015 októberében, majd felfüggesztette ezen ítélet végrehajtását azzal, hogy a felek 2016 júniusáig peren kívüli egyezségre juthatnak. Az egyezség 2015 novemberében létrejött, de az egyezségben foglaltak megvalósítását folyamatosan kell teljesíteni 2016 júniusáig. A bíróság 2016. júniusban megvizsgálja az egyezség megvalósulását, és lezárja az ügyet. A 2015 novemberében megkötött egyezség tartalmaz ingatlanadásvételt is, a földhivatalban az ingatlan tulajdonjogát átírták a másik fél nevére, a birtokba adás 2016. júniusban lesz. Kérdésem, hogy a megállapodás alapján 2015. évre céltartalékot kell képezni? Illetve az átírt ingatlant le lehet könyvelni 2015. évre?

Felmondás, közös megegyezés – céltartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A felmondás, közös megegyezés című kérdésre adott válasszal kapcsolatban további lenne kérdésem. Amennyiben a tényleges felmondás vagy a közös megegyezés 2016-ban történik meg (a dolgozó végkielégítést vagy megegyezés alapján juttatást kap), számvitelileg céltartalék képezhető-e rá a 2015-ös évről szóló beszámolóban? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close