12 találat a(z) céltartalék képzése cimkére

Céltartalék képzése várható veszteségre Kérdés

Céltartalékképzés a Sberbank csődje miatt? Cikk

Lehet-e, illetve kell-e egy kft.-nek céltartalékot képeznie a 2021. évre a Sberbank csődje miatt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Greff Magdolna okleveles adószakértő, a Finacont Kft. munkatársa válaszolt.

Céltartalék képzése Sberbank csődje miatt Kérdés

Céltartalék: mire és mennyit képezzünk? Példával Cikk

Közeleg az év vége, így már most érdemes megvizsgálni, volt-e a cégnek olyan ügylete, amellyel kapcsolatban céltartalékot kell vagy lehetséges képeznie. Fontos kérdés, hogy milyen összegben határozza meg ennek összegét.

Céltartalékképzés társasági adó vonzata Kérdés

Céltartalék képzése Kérdés

Céltartalékképzés, telephelymegszűnés Kérdés

Tisztet Válaszadó! Eg ipari vállalkozás megrendeléseinek csökkenése miatt a telephelyének bezárása mellett döntött 2019 október végén. A munkavállalókat csoportos létszámleépítés keretében december elején tájékoztatták a felmondásuk átadásáról, melyre 2020. januárban és februárban sor került. Mérlegkészítés időpontja a tárgyévet követő év január 31. A 2020. évben számfejtett felmentési időre, szabadságmegváltásra és végkielégítésre, valamint az ezek után fizetendő járulékokra kell-e képezni céltartalékot az éves beszámolóban? Ha kell, milyen jogcímen?

Bankszámlakivonaton zárolt összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a NAV egy kft. bankszámláján zárolt egy összeget és ez a zárolt összeg december 31-én is fennáll, akkor ezzel könyvelésileg mi a teendő? Kell rá céltartalékot képezni? A zárlatot egy nyomozás miatt rendelték el, akár évek is eltelhetnek, mikorra döntés születik az ügyben.

Céltartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2019. évben kötött 1 éves szerződést partnerével egy projekt teljesítésére. 2019. évben részteljesítésekről havonta számlát állított ki partnere felé, azonban a vállalt munkával kapcsolatban a költségek jelentős része a 2020. évben merül fel, illetve azon alvállalkozókat, akik 2019. évtől dolgoztak a projekten, egy összegben 2020.nyarán fizeti ki. Így 2019. évben jelentős nyereség képződött a társaságnál. Kérdésem, hogy a cég képezhet-e ezen szerződéshez kapcsolódóan, a 2020. évben kiszámlázásra kerülő alvállalkozói teljesítések kifizetésére céltartalékot a 2019. évben? Illetve, amennyiben képezhető ezen jövőbeni költségekre céltartalék, a társasági adóról szóló törvény elismeri-e ráfordításként? Válaszát előre is köszönöm!

Céltartalék képzése felszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. ellen felszámolási eljárás indult adótartozás miatt. A bíróság kötelezte az adóst 35 000 Ft eljárási költség megfizetésére a NAV-nak és 80 000 Ft eljárási illeték megfizetésére az államnak. Felhívta az adóst 150 000 Ft céltartalék képzésére. Jól gondolom, hogy az eljárási illeték és költség a céltartalék terhére kerül kiegyenlítésre? Vagy a céltartalékot azon felül kell biztosítani? A céltartalékképzés történhet bankszámlán vagy pénztárban is? A felszámolás alatt a NAV már már nem tehet inkasszót a bankszámlára? Mert akkor a céltartalékként befizetett összeget inkasszálná.

Céltartalékképzés bírósági ügyben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég megvásárolt egy másik kft.-t. A cégvásárlás értékét a cég utólag nem tartotta megfelelőnek, mivel több ponton problémák jelentkeztek. Bíróságra ment a cég hogy a vásárlási ár reális mértékét újból megállapítsa. A bíróság I. fokú ítéletet hozott ezen ügyben 2015 októberében, majd felfüggesztette ezen ítélet végrehajtását azzal, hogy a felek 2016 júniusáig peren kívüli egyezségre juthatnak. Az egyezség 2015 novemberében létrejött, de az egyezségben foglaltak megvalósítását folyamatosan kell teljesíteni 2016 júniusáig. A bíróság 2016. júniusban megvizsgálja az egyezség megvalósulását, és lezárja az ügyet. A 2015 novemberében megkötött egyezség tartalmaz ingatlanadásvételt is, a földhivatalban az ingatlan tulajdonjogát átírták a másik fél nevére, a birtokba adás 2016. júniusban lesz. Kérdésem, hogy a megállapodás alapján 2015. évre céltartalékot kell képezni? Illetve az átírt ingatlant le lehet könyvelni 2015. évre?

Felmondás, közös megegyezés – céltartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A felmondás, közös megegyezés című kérdésre adott válasszal kapcsolatban további lenne kérdésem. Amennyiben a tényleges felmondás vagy a közös megegyezés 2016-ban történik meg (a dolgozó végkielégítést vagy megegyezés alapján juttatást kap), számvitelileg céltartalék képezhető-e rá a 2015-ös évről szóló beszámolóban? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink