48 találat a(z) céges autó cimkére

Céges autó – káresemény, javítás számlája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Új céges autóba parkolóban beletolattak, a javítás számlájának kontírozásához kérek szépen segítséget, az alábbi adatok alapján: 1. Számla összesen: 400 013 2. Gépkocsibérlés 15% 1535 3. Bruttó kár 398 478 4. Áfa-visszatérítés 42 358 (?) 5. Önrészalap 356 120 6. Önrész 0 7. Ügyfél fizet (2+4+6) 43 893 8. Biztosító fizet (5+6) 356 120 _________________________________ Mi a 42 358 forint áfa sorsa? Köszönettel: előfizető kérdező

Céges autó matricázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a céges szállítójármű teljes egészét befóliáztatjuk, cégünk profilja szerint (céges logó, telefonos, e-mailes, netes elérhetőség, cégnév – szolgáltatásokat nem tartalmaz a felragasztásra kerülő fólia) kell-e reklámadót fizetnünk? Illetve a felmerült költségek reklámköltségnek vagy beruházásnak minősülnek-e? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Így veheti meg a céges autót a többségi tulajdonos Cikk

Hogyan veheti meg a céges autót a kft.-től az autót ténylegesen használó egyik tulajdonos tag? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Céges autó cafetériában? Pontos vállalati szabályozás szükséges Cikk

A céges autó sok vállalatnál a béren kívüli juttatások közé tartozik, amit így nem csak üzleti, de magáncélú utazásokra is aktívan használhatnak a dolgozók. Jellemző azonban, hogy azoknál a cégeknél, ahol a flotta mindössze néhány autóból áll, vagy nincs nemzetközi anyavállalati nyomás, ezt cégautó szabályzat teljes hiányában teszik a munkavállalók, amely mind rájuk, mind a munkáltatóra nézve jelentős kockázatot hordoz.

Munkába járáshoz használt céges autó üzemanyagának áfája Cikk

Adott építőipari kft. rendelkezik saját hatszemélyes tehergépjárművel. Az alkalmazottak ezzel járnak dolgozni, illetve szállítják a munkavégzéshez szükséges anyagokat. Mivel távmunkáról van szó, ezért az alkalmazottak hétvégente hazajárnak 150-200 kilométerrel távolabb lévő lakóhelyükre. A kft. hozzájárul a hazajutásukhoz. Ugyanezen tehergépjárművel tudnak az alkalmazottak hazamenni. Ilyen esetben is jogosult a kft. az üzemanyagszámlák áfájának levonására, vagy van valami megkötés, esetleg külön nyilvántartás vezetése ezzel kapcsolatosan? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Céges autó munkába járáshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott építőipari kft. rendelkezik saját hatszemélyes tehergépjárművel. Az alkalmazottak ezzel járnak dolgozni, illetve szállítják a munkavégzéshez szükséges anyagokat. Mivel távmunkáról van szó, ezért az alkalmazottak hétvégente hazajárnak 150-200 kilométerrel távolabb lévő lakóhelyükre. A kft. hozzájárul a hazajutásukhoz. Ugyanezen tehergépjárművel tudnak az alkalmazottak hazamenni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is jogosult a kft. az üzemanyagszámlák áfájának levonására, vagy van valami megkötés, esetleg külön nyilvántartás vezetése ezzel kapcsolatosan? Válaszukat előre is köszönöm!

Büntetés megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló olyan céges autóval közlekedett autópályán, melyre nem volt matrica, a cég ezért büntetést kapott, melyet kifizet a munkavállaló helyett. A cég nem akarja továbbhárítani a munkavállalóra a büntetés megtérítését; keletkezik-e ebből a munkavállalónak adóköteles bérjövedelme? A cégnek van-e egyéb adófizetési, járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel várom válaszát.

Céges autó magánhasználata utáni adó Kérdés

Hivatali személygépkocsit magáncélra használ a cég dolgozója. A magánhasználatot a cég kiszámlázza, és befizeti utána az áfát, azonban a dolgozóval nem térítteti azt meg. A cégautóadót fizeti a cég. Van-e a dolgozónak adófizetési kötelezettsége, illetve a cégnek egyéb adófizetési kötelezettsége a juttatással kapcsolatosan?

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Céges autó magánhasználata, alkatrész áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a céges autó magánhasználata (kb. 20 százalék) útnyilvántartás szerint ki van számlázva az ügyvezető részére, akkor a levonható áfa teljes mértékben visszaigényelhető? Ideértem a lízingdíj áfáját 100 százalékban, szolgáltatások (szerviz) áfáját 50 százalékban. Ezen felül olyan kérdésem lenne, hogy a dízel céges autóban részecskeszűrőt kell cserélni, ennek hiányában az autó nem működik, műszaki vizsgára alkalmatlan, így az alkatrész nélkül működésképtelen lesz. Az alkatrész beszerzésének áfája 100 százalékban visszaigényelhető? Köszönöm válaszát!

Munkába járás céges autóval 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég munkavállalója kapott céges személyautót üzleti ügyek intézésére. Amíg üzleti célra használta, addig kiküldetési rendelvénnyel számolták el a költségtérítését. Viszont kiderült, hogy magáncélra is használja (pl. munkába járáshoz), ezekre, úgy tudom, nem lehet ilyet alkalmazni. Ilyenkor lép életbe a 9 Ft/km-es költségtérítés? Ha igen, akkor igaz, hogy idén már 15 Ft/km, ami adómentesen számolható el? Válaszát előre is köszönöm!

Munkába járás céges teherautóval Kérdés

Milyen fizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak és a munkavállalónak, ha a munkavállaló napi munkáját befejezve rendszeresen a munkahelyéről a vállalkozás tehergépkocsijával megy haza? Meg kell-e, és ha igen, milyen módon kell megtérítenie a dolgozónak a munkába járás költségeit? Csökkenthető-e a dolgozó által fizetendő összeg az adómentesen adható 15 Ft/km összeggel? Köszönettel: Czencz Ferencné

Uniós beszerzés alanyi mentes cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. unión belüli országban vásárolna használt személygépkocsit üzleti célra, nem továbbértékesítési céllal. Céges autóként használná. Milyen fizetési és bevallási kötelezettsége keletkezik itthon, figyelembe véve, hogy alanyi mentes a cég? Köszönöm szépen!

Személygépkocsi cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő!! A kft. nevére került egy személygépkocsi. Milyen nyilvántartási kötelezettségünk van? Milyen bevallási kötelezettségünk keletkezik? Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy az alkalmazott vezethesse az autót? Milyen nyilvántartást kell ehhez az alkalmazottnak vezetni? Válaszát előre is köszönöm.

Lehetséges-e áfalevonás céges autó motorcseréjénél? Cikk

Kft. személygépkocsija utazás során meghibásodott. A szerviz olyan hibát állapított meg, melynek következtében a motort cserélni kellett. A számla 80 százalékát a motor ára teszi ki. Az ügyfél kérné az áfa 50 százalékának az elszámolását, ami szerintünk nem jogos. Igaza van-e irodánknak? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3