120 találat a(z) biztosító cimkére

Összetört mobiltelefon készülék kárrendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt kft. újonnan vásárolt mobiltelefon készüléke összetörött. Az új telefonkészüléket úgy vásárolták meg, hogy kötöttek rá biztosítást. A távközlési cég egy új telefont számlázott le úgy, hogy a cégnek 20 ezer forint önrészt kellett fizetni, a maradékot pedig a biztosító rendezte a távközlési cég felé. Kérdésem, hogy a számla teljes áfaösszege levonható, vagy csak a 20 ezer forint önrész összege után lehet? Van erre az áfatörvényben speciális szabály? Válaszát előre is köszönöm.

Ne késlekedjen a viharkárok bejelentésével! Sok vitás eset lehet Cikk

Brutális rohamra és rekordkifizetésre készülnek a biztosítók az országon végigsöprő vihar után. A kár egyelőre felbecsülhetetlen, az igényeket azonban legkésőbb három napon belül be kell jelenteni. Az átlagosnál jóval több vitás eset is lehet, ezek intézése lassabban zajlik majd.

Adatszolgáltatás Esemény

Felelősségbiztosításra fizetett kártérítés egyéni vállalkozónál Kérdés

Az egyéni vállalkozóra a NAV egyszerűsített foglalkoztatott bejelentés nélküli foglalkoztatása miatt 240 ezer forint bírságot szabott ki. A foglalkoztatás bejelentését a könyveléssel megbízott cég végzi. A bírságból 216 ezer forintot a könyvelő felelősségbiztosítására a biztositó megtérített a vállalkozónak, amit a biztosító közvetlen az egyéni vállalkozó bankszámlájára utalt. A biztositási ügyintézés elhúzódása miatt a vállalkozó az összeg megfizetésére részletfizetést kért, így a 2014. évben a NAV-hoz befizetett bírság összege még csak 80 ezer forint. Kérdésem, hogy a biztosító által megtérített 216 ezer forintot az egyéni vállalkozónál hogyan kell az szja-ban figyelembe vennie? Bevételnek minősül-e, hisz a fizetendő bírság nem adóalapot csökkentő költség. Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó részére térített biztosítói kártérítés Kérdés

2013 novemberében az egyéni vállalkozót betörés, rablás és az üzlethelyiség felgyújtása miatt kár érte. A 2013-as évet lezártuk, beadtuk az adóbevallást (2014.02.25-én), a biztosító a kárt 2014-ben fizette ki. 2014-ben nem volt ezenkívül bevétele, minimális költség lett elszámolva (amit a kártérítés összegéből fizetett ki). E miatt a 2014-es év nagy pozitív jövedelmet mutat. Kérdésem: jól értelmezem-e azt, hogy a kártérítést teljes egészében bevételként vesszük figyelembe és sajnos elég nagy összegű adó befizetésre is sor kell, hogy kerüljön. Az ingatlant, amiben működött, azt bérelte, arra is fizetett a biztosító (kb. 1,5 millió forintot). Kérdésem, hogy mit tegyünk az ingatlan helyreállítására kapott összeggel? Nem történt meg a helyreállítás, a kapott összeget nem adta át a bérbeadó részére. Válaszát köszönöm. Boldog Ferenc

Biztosítási ügyletek: mikor kell illetéket fizetni? Cikk

Sokan nem is gondolnak rá, hogy ha a biztosító fizet, vagy a biztosítást a biztosított javára más fizeti, illeték-fizetési kötelezettség is szóba jöhet. Szerencsére nem mindig.

Milliós bírság a vezetőknek és a cégnek is Cikk

Az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt 22,5 millió forint bírságot szabott ki az MNB ma közzétett határozatában az AXA Biztosítóra, két volt vezető tisztségviselőjét pedig 1-1 millió forintra büntette. A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.

Bevallás baleseti adóról Esemény

A 08-as bevallás M lapja Kérdés

A 08-as bevallás M-es lapjának mely sorában kell helyesen szerepeltetni a biztosító, mint kifizető által magánszemélyek részére kifizetett baleset- és betegbiztosítás alapján járó napi térítés 15 ezer forint feletti adóköteles részét, mint adóalapot? Ugyanerre vonatkozó kérdés, – szintén a biztosító, mint kifizető esetét vizsgálva – a visszavásárolt életbiztosítások adóköteles részét (amikor volt más – nem magánszemély – által fizetett adómentes díja) az M-es lap mely során kell szerepeltetni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Bevallás baleseti adóról és annak önellenőrzéséről Esemény

Február 15. (17.)

Bevallás, baleseti adó Esemény

November 15.

Mennyi az adó, ha fizet a biztosító? Cikk

Ha a biztosító a biztosítási esemény (baleset, vagyoni kár stb.) bekövetkezése miatt a biztosítási szerződés alapján fizet a kárvallottnak, a személyi jövedelemadóról szóló törvény fő szabálya szerint, nem kell adót fizetni. Csakhogy a szabályt erősítő számos kivétel és az előírások gyakori változásai miatt mégsem lehetünk biztosak abban, hogy amikor a biztosító fizet, kell -e adózni, és mennyi az adó. Folytatjuk a személyi jövedelemadó biztosításokra vonatkozó új előírásait ismertető cikk-sorozatunkat: mikor adóköteles a biztosítói szolgáltatás?

Munkáltató, biztosító, hitelintézet adatszolgáltatása Esemény

Baleseti adó bevallása biztosítóknak Esemény

A biztosítóintézet 2011. évi adatszolgáltatása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink