1026 találat a(z) bevallás cimkére

Visszáru kezelése Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalásukat szeretném kérni a következő gazdasági esemény megítélésében. Egyik szállítónktól 2018. júliustól rendszeresen nagy összegben vásárolunk (az egyes számlák áfatartalma rendre meghaladja a 100 ezer forintot). Ezekből a szállításokból heti rendszerességgel visszáruzunk tételeket (például minőségi kifogás miatt). A szállító ezekről jóváíró számlákat állít ki, ahol mindenegyes sornál feltünteti az eredeti számlaszámot, amin elhoztuk az árut. Az online számlarendszerben jelenti ezeket a jóváíró számlákat. Amikor átvettük az árut, minden rendben volt a szállítással (mennyiség, ár stb.). Kérdésünk, hogy a visszáru ügylet alapot ad a számla módosításnak? Ezek a visszaküldések nem lehetnek különálló ügyletek? Ez a kérdés azért nem mindegy, mert akkor a bejövő oldali számlákat nekünk is hasonlóképpen kell jelenteni az áfabevallásban. Ráadásul egy eredeti számlához több, akár 20-30 jóváíró számla is kapcsolódhat majd az elkövetkező 1-2 évben. Ráadásul például a 8. jóváíró számlában nem az eredeti számlát kell előzmény számlaként jelölni, hanem a 7. jóváírót, így kell egy értékesítési láncolatot képezni és a havi bevallás mellékletében jelenteni. Ez a folyamat hihetetlen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. Köszönettel: István

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több mint 20 éven át éllelmiszer-vegyes-kiskereskedéssel foglalkozó egyéni vállalkozó voltam, vagyok. A jövedelmeimet 2013-ig az általános szja szabályai szerint számoltam el. 2013 áprilisában áttértem a kata hatálya alá. A katás időszakban az áthozott készleteket, valamint a tárgyi eszközök nagy részét értékesítettem. 2013 októberétől a katás vállalkozásomat szüneteltettem – ezen időszak alatt bevételem nem volt. 2018 októberében lejár az 5 éves szüneteltetési időszak, és megszüntetem a vállalkozásomat. Kérdéseim: 1./ Milyen bevallási kötelezettségem keletkezik, és milyen határidőben? 2./ A még meglévő tárgyi eszközök után keletkezik-e adókötelezettség?

Bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

Adók bevallása Esemény

Kényszertörlési eljárás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-vel szemben kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság. A cégkivonatban azt látjuk, hogy a kényszertörlési eljárás kezdete 07/10., de a cég megszűntnek nyilvánítása is látható a cégkivonatban, 06/04-ei dátummal. Kérdésem, hogy beszámolót milyen záró dátumig kell készíteni? Illetve, hogy az eljárás befejezését követően is kell-e még beszámolót készíteni? A NAV tájékoztatása szerint 07/10-től is kell bevallásokat adni (áfa, járulék stb) a megfelelő megszűnő kódokkal. Ez így helyes? Mi a teendő a társaságnál fellelhető vevő és szállító kintlévőséggel, tárgyi eszközzel, egyéb vagyoni elemekkel? Van-e egyéb tudnivaló a könyvelési feladatokat illetően ebben az esetben?

EU-s vállalkozás bejelentkezése magyar áfaalanyként Kérdés

Lengyel cég termékeit értékesítené magyar piacon, magyar magánszemélyeknek online hirdetések útján. Az áruját különönöző EU-s országokból szerezné be (Bulgária, Spanyolország, Portugália, Szlovákia stb.) és Magyarországra szállítaná. Magyarországon nem lesz saját, sem bérelt raktára. Itt lesz egy magyar vállalkozó, amelynek raktárában a lengyel cég tárolja és kezeli (kiadja, visszaveszi kézbesítetlen árut) az áruját, és magyar vásárlok, megrendelései alapján azt csomagolja és átadja GLS szállítmányozó cégnek, amely kiszállítja. Lengyel cég számlázza ki magyar magánszemélyeknek, arra kért magyar adószámot, mert az árbevétele éves szinten meghaladja a 35 000 eurót. Ilyen vállalkozásnak magyar áfával kell a számlát kiállítani, ezért be kell jelentkeznie magyar adóhatósághoz. Először be kell nyújtani T201 nyomtatványt, regisztrálni a külföldi vállalkozást, kérni magyar adószámot neki. Utána EGYKE nyomtatványt, hogy elektronikusan lehessen a bevallásait leadni. Lengyel cég más EU-s országokban lengyel EU-s adószámával áru szerez be, melyet Magyarországra szállítja tárolásra, kezelésre. Ezeket a vásárlásokat Lengyelországban vallja be EU-s beszerzésként, bár ezek a termékek nem kerülnek be Lengyelország területére. Esetleg nem kell-e ezeket magyar bevallásában szereltetni? Magyar vállalkozások (raktározó, szállítmányozó) magyar áfával számlázna, melyet lengyel cég 65-ös bevallásban levonásba helyezné. Helyes-e ez?

Késett számla Kérdés

T. Adózóna! 2018. augusztus hónapban fordított adózású számla érkezett, melynek teljesítési ideje 2018.04.25., a kelte pedig 2018.06.28. Negyedéves bevallók vagyunk. A kérdésem, hogy a 2. negyedévi bevallást ugye önellenőrzni kell, de levonhatóként is be lehet állítani a 2. n.évi bevallásba? Köszönöm a választ!

Belföldi fordított áfa (mezőgazdasági termények) – áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy mi a jogkövetkezménye annak, ha belföldi fordított adózású számla korábbi periódusban került bevallásra (teljesítési időpont alapján) az áfatörvény 60. paragrafusa helyett? Az esetleges mulasztási bírság számlánként vagy adóbevallási időszakonként értendő? Köszönjük!

A60 összesítő jelentés Kérdés

Vitám van egy ügyfelemmel az A60 összesítő jelentéssel kapcsolatban. Állítása szerint az A60 jelentés nem minősül bevallásnak. Az A60 összesítő jelentés az Áfa tv. és az Art rendelkezései alapján kiállítandó, véleményem szerint ugyanolyan bevallás, mint az áfabevallás, amelyhez az adatai kapcsolódnak. Kérem szíves válaszát fentiekkel kapcsolatban. Üdvözlettel: Andáné

Őstermelő számlája a járulékbevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 08-as járulékbevallás M/7 lap 399. "Őstermelői tevékenységre tekintettel kifizetett összeg" sorában kizárólag a felvásárlási jegyen szereplő érték feltüntetendő? Ha az őstermelő az általános szabályok szerint számolja el az áfát, és a terményeladásról számlát állít ki, akkor a beszerző cégnek a járulékbevallásban fel kell tüntetnie a számla nettó értékét? A beszerző ebben az esetben mi alapján dönti el, hogy a számlaérték mely része származik őstermelői tevékenységből, saját gazdaságból?

Havi bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

2018. augusztus 13.

Tag és egyben ügyvezető halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.07.02-án egy egyszemélyes kft. tagja és egyben ügyvezetője elhalálozott. A kérdésem a cég könyvelői és bérszámfejtői feladatainak ellátásra irányul. A könyvelő mint meghatalmazott (EGYKE alapján) küldhet bevallásokat, nyomtatványokat a NAV felé? Mi a helyzet a járulékbevallással, ahol az ügyvezetőt is szerepeltetni kell?Július hónapra az alkalmazott nem kaphatja meg a munkabérét ügyvezető hiányában? Továbbá még életében megbízott egy úgy nevezett üzletvezetőt a cég ügyeinek intézésével. Ebben az esetben a cég folytathatja a tevékenységét vagy mindenképpen meg kell várni az új ügyvezető kinevezését? Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel

Kiva Kérdés

Kiva alá tartozó bt. megszünteti tevékenységét. Milyen bevallásokat kell neki benyújtania?! Köszönöm a segítséget

Fordított áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki áfa körös olyan fordított áfás számlát kapott vetőmagról, ahol a teljesítés 2018.02.14., kelte: 2018.04.04. ebben az esetben melyik negyedéves bevallásba kell bevallani a számla értékét. Válasza sürgős lenne! Köszönöm

Fordított áfás bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő vásárlási előleget fizetett kukorica vetőmagra, melyről az előlegszámla fordított áfával került kiállításra. Majd a következő hónapban jött meg a végszámla. A végszámlán fel van tüntetve a teljes összeg és mínuszolva a számlában az előleg. Kérdésem, hogy az előleg és a végszámla összegeit az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? Havi áfabevallóról van szó. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Webhosting számla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított vagy egyenes adózás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés (új vagy használt?)

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close