494 találat a(z) bevétel cimkére

Jóváhagyott osztalék könyvelése Kérdés

Kérdésünk, hogy jól értelmezzük -e a számviteli törvényt akkor, ha mint osztalékban részesülő vállalkozás, az osztalékról szóló határozat évében előírjuk az osztalékot a könyvekben, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Konkrétabban a 2019-ben vállalkozásunk részére megszavazott osztalék, 2019-es bevétel akkor is, ha azt pénzügyileg nem teljesítették? Megköszönve válaszukat! Petró Imre Clean Profit Könyvelőiroda

Szellemi tevékenységet folytató adószámos magánszemély adozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásom mellett kiváltottam oktatásra az adószámot. Kérdésem: hogyan kell adóznom, mit kell befizetni a bevétel után és ilyen időközönként, ha főként magánszemélynek állítok ki számlát? Köszönöm válaszát! Liza

Megszűnő családi gazdálkodás később folyósított támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy abban az esetben, ha megszűnik egy családi gazdaság, de vélhetően a megszűnést követően folyósítanak még támogatást a gazdálkodó részére, akkor hogyan kell leadózni ezt a bevételt? Még őstermelői bevétel lesz, vagy önálló tevékenységből származó bevétel? A támogatásra mint őstermelő, illetve mint családi gazdálkodó jogosult, de a folyósítás nem történt meg a gazdálkodás ideje alatt. Másik felmerült kérdés, hogy a megszűnő családi gazdálkodás vezetőjének tulajdonában maradnak tárgyi eszközök, gépek. A vezető a későbbiek folyamán vélhetően csatlakozik egy másik őstermeléshez, tagként. Ezeket az eszközöket ingyenesen a közös őstermelés rendelkezésére bocsáthatja e? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Cséva

Megvan a főváros 2020-as összevont költségvetése Cikk

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem, aki alanyi mentes, 2015-ben vásárolt adásvételi szerződéssel traktort. Értékesíteni szeretné. Hogyan teheti ezt meg? Áfásan, számla kiállításával, katásként árbevételnek számít-e ? Köszönöm válaszát.

Két kérdés és két válasz a katázásról Cikk

Két nap múlva itt van a katás egyéni vállalkozók bevallási határideje. Az ezzel is magyarázható katás kérdések sűrűsödése is indokolja, hogy a sokakat érdeklő témával foglalkozzunk. Olvasói kérdésekre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Magánszállásadó korhatár előtti nyugdíjas keresete Kérdés

Adott egy korhatár előtti nyugdíjas (nők 40), aki adószámos magánszemélyként magánszállásadással foglalkozik. Kérdésem: a kereseti korlát (161 000X18) figyelésénél az egy év alatt elért bevételét, vagy a bevétel-költségek vagyis a jövedelmét kell-e számolni?

Adomány Kárpátaljára Kérdés

Egy jótékony célú rendezvény bevételéből könyveket vásárolnak, melyeket kárpátaljai gyerekek kapnak meg. Kérdésem a következő. 1. Én mint a könyveket értékesítő cég kinek számlázom le a könyveket? Az előadó nem kér pénzt, ő névtelen marad. A rendezvényszervező a bevételből vásárolja meg a könyveket. A könyveket a kiadó, azaz én, az értékesítő szállítom le az adományt elfogadó országba. 2. Az értékesítés belföldi értékesítésnek számít, és áfát számolok utána, vagy exportértékesítésnek számít, és az adományozott dolga intézni a vámolást, ha kell fizetni utána?

Családi gazdaság tagja és egyben katás egyéni vállalkozó Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki jelenleg családi gazdaság tagja és emellett márciusban indítunk egy katás egyéni vállalkozást, akkor a bevételt hogyan állapítom meg. A családi gazdaság is alanyi mentes kompenzációs rendszer mellett és a katás egyéni vállalkozás is ez lenne. A családi gazdaság 4 főből áll, tehát a bevételek 25 százaléka lenne erre az egyéni vállalkozóra eső a családi gazdaság bevételéből? És ha lesznek katás bevételei, akkor az értékhatárt összességében figyelni kell a 12 000 000 forintot, hogy ne lépje át? Vagy a családi gazdaságból ki kellene lépnie? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Másodállású katás vállalkozó csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Heti 40 órás mukaviszony melletti kata alany egyéni vállalkozó csed-et kap. Alkalmazott mellett folytathatja-e vállalkozási tevékenységét? Lehet-e bevétele?

Egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki másfél éve szünetelteti a működését, 2020-ban 1 millió forint bevételhez jutott. Ez az összeg egy része annak a vevői követelésnek, amiért a vállalkozó pert indított. Ez a per – 10 év után – a fenti összeg kifizetésével zárult. Hogyan kell elszámolnom a fenti összeget, ha a vállalkozás szünetel? Van-e lehetőség költséget (például végrehajtónak fizetett összeg, illeték) elszámolni ? Köszönöm.

Magánszemélyként lakást ad bérbe? Így csökkenthető a bérbeadás bevétele Cikk

A bérbeadó magánszemély a lakás bérbeadásából származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, olvasható a NAV oldalán közzétett tájékoztatóban.

Őstermelő Kérdés

Őstermelő későn érvényesítette a betétlapot. 2019-ben volt 3 hónap, amikor érvényes igazolványa, de érvénytelen betétlapja volt. Mi a teendő? Az ezalatt keletkezett bevétel (nyugtás) egyéb jövedelem-e, amelynek 84 százaléka szocho- és szja-köteles? Emellett a T1041-en ki, majd be kell az őstermelői státuszt jelenteni, párhuzamosan pedig be majd ki kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulékból? Ez jó, vagy hogy kell eljárni? Köszönettel Éva

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Bevétel elszámolása évek között Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. bontási tevékenységet végzett. Költségei 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most 2020. évben történne a számla elkészítése a teljes munkáról 2020. januári teljesítési időponttal. Mi fogadható el, milyen kimutatás az évek közötti elszámolásnál (egyszerűsített éves beszámoló készül)? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close