487 találat a(z) bevétel cimkére

Támogatások elszámolása Kérdés

Bevételként el kell-e számolni a következő mezőgazdasági támogatásokat: 1. fiatal gazda támogatás, 2. natura 2000 támogatás, 3. zöldítés támogatás, 4. területalapú támogatás, 5. kamattámogatások, 6. tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására nyújtott támogatás (ez mezőgazdasági csekély összegű támogatás),7. átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatása, 8. pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő támogatás visszatérítése, 9. fehérjetakarmány növény támogatása igénybevétele céljából, 10. fiatal mezőgazdasági termelők támogatása jogcímén kapott támogatás?

Időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vevő és szállító számláknál nincs időbeli elhatárolás, ha a tényleges, számvitel szerinti teljesítés egésze a tárgyévre esik. Ilyenkor a számlát a tárgyévben könyveljük, év végén követelésként, illetve kötelezettségként jelenik meg a beszámolóban. Hogyan kell kezelni az ugyanilyen, a tárgyévet követő évben készpénzzel kiegyenlített számlákat? A pénztárban a következő évben kell könyvelni. Ebben az esetben időbeli elhatárolással tesszük vissza a bevételeket, kiadásokat? Válaszát köszönöm. Némethné T. Krisztina

Áttérés katára kettős könyvvitelről. Kérdés

Egy ügyvédi iroda 2018. januártól tért át a kata alá. Kérdésünk a 2017. decemberi időszakra vonatkozó, de már 2018. évben kiszámlázott és befolyt bevételre vonatkozik. A 2018. évi kata bevételbe be kell ezeket a számlákat számolni?

Alapítvány beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alapítványok és egyesületek beszámolóját a 2011. évi CLXXV. törvény rendelkezési szerint kell összeállítani. A törvényszék által adott beszámoló séma tartalmaz olyan sort, melyek részletezésként az összes bevétel és kiadást „ebből: közhasznú tevékenység bevételei / kiadás” alá bontja. Nem találtam a törvényben meghatározást erre a fogalomra. Közhasznú tevékenység az, ami az alapító okiratban szerepel és a nevezett törvény is tartalmazza mint lehetséges közhasznú tevékenységeket. Ettől élesen elkülönül a vállalkozásból származó bevétel és az ahhoz kapcsolódó kiadás, de úgy tűnik, mintha nem ezt gondolná ide a beszámoló. Én úgy értelmezem, hogy ami nem vállalkozási, az a közhasznú közvetlen, esetleg közvetett bevétele/kiadása. Ha nincs vállalkozási bevétele egy alapítványnak, akkor minden kiadása a közhasznú célt szolgálja vagy ezt valahogy másképp kell értelmezni? Van esetleg egy pontosító megfogalmazás, ami ezt pontosabban be tudja határolni? Iránymutatást szeretnék kérni erre vonatkoztatva. Nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Halmosi István

Foglalkoztatási támogatás elszámolás Kérdés

TOP-5.1.1-15 programhoz kapcsolódó foglalkoztatási támogatás, mely jelen esetben 100 százalék bérköltség-támogatás, mely a bankszámlára került jóváírásra, hogyan számolható el egyéni vállalkozás könyvelésében, aki vállalkozói szja szerint adózik, bevételnek minősül-e, azaz pénztárkönyves könyvelés esetén milyen bevételnek számolom el? A támogatás szerződés szerint csekély összegű támogatásnak minősül. Hasonló a kérdés a GINOP-5.1.1-15-2015-00001 út a munkaerőpiacra (úgynevezett vállalkozóvá válási támogatás, melyet hat hónapig fizetettek) program keretében nyújtott támogatás esetében, viszont itt az egyéni vállalkozó kataalany, tehát a katás bevételei között ki kell-e mutatni a jóváírt támogatás összegét? Válaszukat előre is köszönöm.

Pecsenyesütő bevételének áfamértéke Kérdés

Kedves Szakértő! Vendéglátó egységként pecsenyesütőt üzemeltetünk, ahol a kiszolgálás ablaknál történik. A vendégek vagy kint a pultnál állva fogyasztják a sülteket, vagy pedig elvitelre kérik. Tehát nincs zárt benti helyiség. Mivel január 1-jétől az éttermi szolgáltatás bevételének áfája 5 százalék lett, kérdésünk, hogy ez ránk is vonatkozik-e, a bevételünket számlázhatjuk-e 5 százalékos áfával? Köszönettel várjuk a válaszukat.

Romlott a kormányzati szektor hiánya Cikk

A kormányzati szektor 2017. I–III. negyedéves hiánya az előzetes adatok szerint 139,6 milliárd forint, a GDP 0,5 százaléka volt. 2016 azonos időszakához képest az egyenleg 301,0 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,1 százalékponttal romlott. Az egyenleg változása a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedéséből adódott, jelentette a KSH:

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó őstermelést is végez. Az őstermelői tevékenységébe bejelentette az erdőgazdálkodást (9 éve használja, van erről megállapodása is). Az erdőgazdaságot házastársától örökölte 9 éve, tehát neki egyrészt be van jegyezve a felére tulajdonjog, illetve az egészre haszonélvezeti jog és az erdő másik fele a gyerekei tulajdonában van. A szerződéskori érték nem ismert, mert az illeték alapjában a földterület értéke is benne van. A vágásérett erdőt újratelepíti, az értékesítésről számlát állított ki. A teljes bevételt figyelembe véve 40 százalékos költséghányadot alkalmazott és elszámolta az újratelepítés költségeit. Helyes-e a számítás? Ha nem, akkor hogyan kell eljárni az erdőgazdálkodónak és a gyermekeinek, akik tulajdonosok, figyelemmel az szja tv. 6. sz. mellékletében foglaltakra? A nem saját tulajdonú, de haszonélvezeti joggal bíró földterületen szerzett bevétel őstermelői bevétel-e? Ha nem, akkor ingóértékesítés? Ha ingóértékesítés, kinek kell bevallani, illetve ilyen esetben a tulajdonostársaknak kifizetett rész elszámolható-e költségként? Válaszát előre is köszönöm!

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély adószámmal nem rendelkezik. Termőföldet ad bérbe egy társaságnak. Mekkora lehet a bérbeadásból származó bevétele? Kell-e adószámot kiváltania? Köszönettel: Nagyné

Családi gazdaság alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös őstermelő december 20. napján új családi gazdaságot hoz létre, felesége, illetve gyermeke lesznek a tagok. Az őstermelő folyó évben, az alapítás előtt szerzett bevétele osztódik-e a családi gazdaság létrejöttére figyelemmel? Ha a családi gazdaság létezne, és a tagok száma gyarapodna, akkor álláspontom szerint osztódna, de a fenti esetre nem találok egyértelmű jogi iránymutatást.

Termőföld eladása Kérdés

Ha az őstermelő termőföldet ad el, akkor az növeli az őstermelő bevételét, azaz könnyen átlépheti a 8 millió forintos kistermelői bevételi értékhatárt. A kérdésem az lenne, hogy akkor is az őstermelői bevételt növeli, ha olyan termőföldet értékesít az őstermelő amit nem maga használ, hanem bérbead? Azaz van rá érvényes haszonbérleti vagy felesbérleti szerződése.

Szolgalmi jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás felújít egy épületet. A magánszemély szomszéd szerződésben szolgalmi jogot alapít az alábbiak szerint: x Ft összeget fizet, melynek fejében a vállalkozás vállalja, hogy a szomszéd oldalán levő falra nem telepít semmilyen zajos szerkezetet (szellőzőt, klímát stb). A szomszéd magánszemély az összeget átutalja a vállalkozás számlájára. Az így megszerzett bevétel áfakötelesnek minősül-e, kell-e kiállítani róla számlát a magánszemély részére, illetve milyen módon kell könyvelni ezt a bevételt? Válaszukat nagyon köszönöm.

Lehet-e kivás cég alanyi mentes? Kérdés

Egy kft. szeretne belépni 2018-tól a kiva alá. Éves bevétele nem haladja meg a 10 millió forintot. Mivel 2018. évtől az áfamentes értékhatár 12 millió forintra emelkedik, lehet-e a kft. kivás és alanyi áfamentes? (Az Adózóna megjegyzése: egyelőre nincs döntés arról, hogy az áfamentes értékhatár 2018-tól 12 millió forint legyen.)

Evás bt. katát választ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás betéti társaságnak a tagjai magánszemélyek, a beltag az ügyvezető, aki saját jogú (korhatár betöltött) nyugdíjas, azaz kiegészítő tevékenységű, a kültag nem ügyvezető, nem közreműködik. A bt. áttérne 2018.01.01-től a kata szerinti adózásra. A bejelentéseken kívül (eva lemondása, kata választása, áfa választása) van-e valami más teendője az áttéréssel? A nyugdíjas tagot kell bejelenteni mint kisadózó magánszemélyt és csak utána kell 25 ezer forint katát fizetni? A bt. nagykereskedelmi termékek közvetítésével foglalkozik, a számlázási gyakorlata alapján a decemberi teljesítményt 2018. 01. hóban számlázza le, ahol a számlán a teljesítés időpontja és a fizetési határidő 2018. 01. 20. lesz. Ez az evás időszak vagy a katás időszak bevétele lesz? Válaszát előre is köszönöm: Pintérné Enikő

Egyéni vállalkozó támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel és választ is kaptam az alábbiak szerint az egyéni vállalkozó részére folyósított MVH támogatással kapcsolatban: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_4_tamogatas_egyeni_vallalkozasban_elm Kérem, legyen kedves még egyszer megerősíteni ezt a válaszát! Egyrészt azért kérem a megerősítést, mert annál az egyéni vállalkozónál, aki átalányadózást választ, kifejezetten nem része az átalányadó-alapnak ez a bevétele – legalábbis tudomásom szerint. Másrészt pedig úgy tudtam, hogy törvényváltozás volt e tekintetben július 02-ával, ami ezt módosította. Ha információim tévesek, akkor elnézést kérek, ugyanakkor köszönöm, ha megerősíti az Ön által elmondottakat. Ha véleménye változna, akkor annak kifejtését is megköszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close