549 találat a(z) bevétel cimkére

Kata átmenő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy bevételnek kell-e tekinteni a katás egyéni vállalkozó bankszámlájára érkező olyan összeget, amely nem őt illeti meg. Konkrétan arról van szó, hogy egyéni vállalkozó értékesíti partnerének a termékét egy magánszemélynek. A magánszemélyhez vállalkozó juttatja el a terméket és az ellenértéket a partner által magánszemély nevére kiállított számla alapján beszedi készpénzben vagy ha személyesen nem találkoznak, akkor a magánszemély átutalja vállalkozónak és ő továbbutalja partnerének. Vállalkozó jutalékot számláz be a partnerének, aki ezt a számla alapján elutalja. Köszönöm.

Kata nyilvántartásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni a katás, nem áfás egyéni vállalkozónak? A kata választása előtt pénztárkönyvet, tárgyieszköz kartonokat, vevő-szállító analitikát, valamint a banki nyilvántartást vezettünk. Most ezek helyett csak a bevétel-nyilvántartást kell (érdemes) vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Adócsomag 2019: kiva-változások. Példákkal Cikk

Az Országgyűléshez T/625. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavalat (Javaslat) 44–55. paragrafusa – többek között – a kisvállalati adó (kiva) előírásait érintő módosításokat tartalmaz. A változások – az adóhatóság megnevezésének állami adóhatóságról, állami adó- és vámhatóságra történő változtatását kivéve – 2019. január 1-jén lépnek hatályba.

Mikor igényelhető vissza az áfa őstermelőnél? Kérdés

Új ügyfelem van, aki őstermelő, még nem volt ilyen ügyfelem és az a gondom, hogy az általános áfát választotta, a NAV éves áfabevallónak jelölte a törzsadaton, a magok vásárlásai meghaladták a 800 ezer forint áfa-visszaigénylést, bevétele még nem volt az ügyfelemnek. Nagyon várom a válaszukat.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszhatja-e a katát az a vállakozó, akinek éves bevétele meghaladja, és várhatóan a jövőben is meg fogja haladni a 12 milliós értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása Cikk

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Téli rezsicsökkentés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ötvenlakásos lakásszövetkezet egyedi fűtéssel rendelkezik. A téli rezsicsökkentést 03. hóban 120 ezer, 04. hóban 480 ezer forint összegben (600e/50=12e lakásonként) jóváírták, de csak a folyószámlán. A számlán nem szerepel, csak a kötelezettségünk csökkent. A számlán van fizetendő összeg, de ténylegesen a csökkentés miatt nincs fizetendő, sőt még túlfizetés is van. Kérdésem: ezt a naplófőkönyves könyvelésben hogyan kell könyvelni? Teljes számlaköltség és banki kiadás, majd a rezsicsökkentés 600 ezer forint támogatás és bevétel? Válaszukat köszönöm szépen! Reményik Anikó

A kisadózás veszélyeire figyelmeztet az ügyvédi iroda Cikk

Töretlenül nő a kisadózás (kata, kiva) népszerűsége, mérnökök, programozók, fodrászok, ügyvédek ezrei választják ezen adózási formák valamelyikét. Mindeközben kevesen szembesülnek azon kockázatokkal, amelyeket ezen adózási formák rejtegetnek. Márpedig ezek következményei súlyos adóforintokban és büntetésekben mérhetők, akár a kisadózó, akár pedig a neki jövedelmet juttató vállalkozás számára – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Rezsiköltség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként bérbeadok egy lakást, irodai használatra egy cégnek. A tevékenységet alanyi mentesként folytatom. Az év elején leadtam a cégnek az adóelőleg nyilatkozatot és következő év elején majd a cégtől kapok M30-ast. Mivel macerás a mérőórák, az internet és a közös költség szerződések átírása, a szerződés úgy szól, hogy bérleti díj+szja és a rezsiköltség. Külön-külön számlázom a bérleti díjat és a rezsiköltséget. Csak azt számlázom tovább, amit én is kifizettem a szolgáltatónak, sem többet, sem kevesebbet. Kérdésem, hogy a továbbszámlázott rezsiköltség esetében is alkalmazni kell (10 százalék költség, 90 százalék bevétel) az szja-levonást? Válaszát köszönöm.

Szárnyaló eredmények az Emiratesnél Cikk

Több mint duplájára, 124 százalékkal nőtt az Emirates dubaji légitársaság adózott eredménye a március 31-ével zárult 2017-es pénzügyi évben az előző évihez viszonyítva.

Családi gazdaság: ki a teljes foglalkoztatott? Cikk

Ki minősül a családi gazdaságban teljes foglalkoztatottnak? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Költségtérítés bérleti díj fizetése nélkül Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Orvosi rendelő és gyógyszertár egy épületben működik, amely önkormányzati tulajdonban van, bérletidíj-fizetési kötelezettség nincs. A közüzemi mérőórák az orvosi rendelő nevén szerepelnek. Százalékosan meghatározott közüzemi költséget számláz a rendelő a gyógyszertár felé. Mi a szabályos számviteli elszámolás rendje, különös tekintettel az iparűzési adóra? A költségtérítés egyéb bevételnek vagy nettó árbevételnek minősül? A választ előre is köszönöm.

Pénzeszköz átadása alapítványnak Kérdés

Egy konferenciaszervező kft. pénzeszközt ad át egy egészségügyi alapítványnak. A kft. a tao-t nem csökkenti az átadott pénzzel, nem számolja el ráfordításként. Az alapítványnak milyen bevételnek minősül az átvett pénzeszköz? Ezt a pénzt a cél szerinti tevékenység finanszírozására szeretné fordítani. Választ előre is köszönöm.

Áfa alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2018.03.06-án kezdte meg vállalkozói (katás) tevékenységét. Áfa szempontjából alanyi mentességet választott. Számításunk szerint – mivel évközben kezdte a vállalkozását – az ő alanyi adómentessége 6 597 ezer forintnál megszűnik. A magánszemélynek ingatlan bérbeadásból is van bevétele, nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként. Az ingatlan bérbeadás tárgyi adómentes. Az áfamentességi értékhatárba viszont bele kell vonni ezt a bevételt is. A vállalkozásában május 31-iég várhatóan kiszámláz 4 500 ezer forintot, bérbeadásból 2 080 ezer forintot, összesen 6 580 ezer forintot. Jól gondoljuk-e? Ha vállalkozásában az év további részében nem lesz bevétele, de bérbeadásból még lesz 1 200 ezer forint, ezzel nem szűnik meg áfában az alanyi mentessége. Válaszukat előre is köszönöm.

Kata-bevétel kivétele kilépést követően Kérdés

Tisztelt Szakértő, a következő esetben kérném szíves segítségét: egy katás bt. tulajdonosa a kata időszak alatt keletkezett bevételét nem vette ki, és időközben a társaság kilépett a kata hatálya alól. Ebben az esetben milyen feltételekkel vehető ki utólag a kata alatt keletkezett bevétel? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close