12 találat a(z) betanított munkás cimkére

9,9 százalékkal nőtt egy év alatt a fizikai munkások órabére Cikk

A elmúlt év negyedik negyedévében 1322 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 9,9 százalékos növekedést jelent 2019 hasonló időszakában tapasztalt 1203 forinthoz képest. A felsőbb kategóriákban jóval alacsonyabb ütemben változtak a bérek: a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2019 negyedik negyedévéhez képest 2,9 százalékos bérnövekedést tapasztalt, szemben az egy évvel korábbi 7,3 százalékkal.

Ennyivel nőttek átlagosan az órabérek Cikk

A harmadik negyedévben 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 11 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1184 forinthoz képest. A felsőbb kategóriákban jóval alacsonyabb ütemben változtak a bérek: a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2019 harmadik negyedévéhez képest 4 százalékos bérnövekedést tapasztalt, szemben az egy évvel korábbi 7,5 százalékkal.

A fizikai dolgozók mellett a középvezetőket sem kímélte a járvány Cikk

Az idei második negyedévében 1352 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, amely az első negyedévi 1326 forinthoz képest kevesebb mint két százalékos növekedést jelent – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. A felsőbb kategóriákban is befagyni látszanak a bérek, miközben a koronavírus jelentős elbocsátási hullámot is indukált: a BDO Magyarország szerint több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője körében 15,8 százalékot ért el a kilépési arány, szemben a 2,8 százalékos belépési aránnyal.

Betanított munkást alkalmaz? Adókedvezményt kaphat utánuk Cikk

Évek óta igénybe vehetnek a vállalatok adókedvezményt a szakképzettséggel nem rendelkező munkakörökben dolgozók után. Rengeteg felső- és HR-vezető nincsen tisztában ezzel a lehetőséggel, pedig ezzel akár több tízmillió forintot is spórolhatnának. Sőt, az adókedvezmény akár visszamenőlegesen is igényelhető – véli a Niveus Consulting Group.

Egyszerű ipari foglalkozás szerinti besorolás Kérdés

Vállalatunk helyesen szeretne eljárni az alábbi témában. Nyolc általános iskolai végzettségű, betanított munkát végző dolgozóknál helyesen alkalmazhatjuk-e a 9239 FEOR számot, mint egyszerű ipari foglakozás szerinti besorolást? Köszönöm.

Ha ló nincs, jó a közfoglalkoztatott is? Cikk

Az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a közfoglalkoztatottak elhelyezkedése a versenyszférában – írja a Magyar Idők az érdekképviseletektől kapott információk alapján. A versenyszféra egyre kevésbé tud válogatni a munkavállalók között, így kiemelten figyelnek a közmunkásokra is – mondta a lapnak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Juttatás, ami a gyártóiparba vonzhatja a fiatalokat Cikk

Betanított munkásokra lenne nagy szükség, ráadásul az ő esetükben tapasztalható a legnagyobb mértékű fluktuációt is – állítják a Staff House Zrt. által megkérdezett HR-szakértők. A kutatásból az is kiderül, hogy az életkori eloszlást tekintve a húszas éveikben járó fiatalok közül vállalnak legkevesebben gyártó vállalatoknál munkát.

Ez lehet a hatásos fegyver a munkaerőhiánnyal szemben? Cikk

Már nemcsak a szezonális munkák során fellépő munkaerőigényt elégíti ki a munkaerő-kölcsönzés, hanem a munkaerőhiány hatásait is ezzel az eszközzel igyekeznek tompítani. Erre utal, hogy egy év alatt csaknem megduplázódott a kölcsönzött munkaerőt igénybe vevő építőipari, illetve vendéglátó-ipari cégek száma – tapasztalja a munkaerő-kölcsönzésben jártas Trenkwalder.

Garantált bérminimum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Kötelező-e alkalmazni a garantált bérminimumot olyan dolgozóra például, aki 7419 FEOR-ban van, de iskolai végzettsége nincs hozzá, csak be van tanítva? Tisztelettel: T.Mária

Minimálbér vagy garantált bérminimum. Kérdés

Kérem segítségüket az alábbi témában. Vállalkozásunk több olyan alkalmazottat foglalkoztat, akik szabással, varrással, és összeállítással foglalkoznak. Jelenleg a FEOR besorolásuk 7212 szabó, varró. A dolgozók betanított munkások, szakképesítéssel nem rendelkeznek. Számomra nem egyértelmű, hogy a minimálbér vagy a garantált bérminimum vonatkozik-e rájuk. A 9-es FEOR, amelyik a szakképzettséggel nem rendelkezők besorolását tartalmazza, rájuk vonatkozó munkakört nem tartalmaz. Kérem segítségüket, hogy melyik bért alkalmazhatom esetükben. Segítségüket nagyon köszönöm.

Betanított munkás FEOR száma Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az állásfoglalásukat szeretnénk kérni FEOR számmal kapcsolatban. Az egyik gazdasági társaságunknál van egy munkavállaló, aki betanított szövő munkát fog végezni, ami konkrétan azt jelenti, hogy pár hónap múlva szőni fog. Erre kérnénk egy megfelelő FEOR számot, amennyiben tudnak segíteni. A továbbiakban pedig a 9239-es FEOR számot szoktuk alkalmazni, hogyha nem végzettséghez kötött, hanem egyéb kisegítő vagy szolgáltatást nyújtó munkavállalóról van szó például szórólapkiosztó, a fent megnevezett munkakör, mint betanított szövő. Ebbe a FEOR számba kiket lehet besorolni, melyek után igénybe lehet venni a szociális hozzájárulási kedvezményt? A KSH honlapon erre a tevékenységi körre nem tér ki teljeskörűen, ezért fordulunk Önökhöz. Együttműködésüket megköszönve, maradok tisztelettel: Bereczki Judit

Garantált bérminimum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minimálbérrel csak 9-es FEOR kóddal foglalkoztatott dolgozót lehet bejelenteni? Szakképesítéshez nem kötött ügynöki tevékenységet szeretnék besorolni. A betanított munkásokat, akiknek nincs képesítésük, hova kell besorolni? Például betanított varrónő.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Jóváíró számla teljesítési ideje

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close