158 találat a(z) beszerzés cimkére

Személygépkocsi áfája, ha a hasznosítás módja változik Kérdés

2017-ben cégautóként beszerzett személygépkocsi számlájában felszámított áfát a cég nem vonta le. 2019-től ezt az autót már nem cégautóként használja, hanem bérbe adja, erről áfás számlákat állít ki bérlő felé. Kérdéseim: 1. A bérleti időszakra vonatkozóan az áfatörvény 135. § (1)–(2) bekezdése alapján évvégén utólag levonhatja a beszerzéskori áfa 1/5-öd részét? 2. A fent leírt esetben, ha a bérleti időszak végén értékesíteni akarja a gépkocsit, az értékesítéskor kell-e áfát felszámítania?

Közösségi értékesités Kérdés

Üdvözlöm. A kérdésem a 18A60 bevallásra vonatkozik. Vásároltunk egy gépet Németországból 52 000 euró értékben 2018. 12. 06. napján. A kérdésem az, hogy jól számoltam-e forintra az összeget, amennyiben a 12. 06. napján érvényes deviza eladási árfolyammal számoltam. Mivel negyedéves bevalló vagyok, igy az 50 000 eurót meghaladóan áttérést ir havi bevallásra az ellenőrzés. Kérem szives válaszukat. Köszönöm

Egyéni vállalkozó – építési telek beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbiakban. Lakásépítéssel foglalkozó egyéni vállalkozó 2018. decemberben építési telket vásárolt, melyre csak 2019-ben fog – továbbértékesítési céllal – lakóingatlant építeni. Kérdésem az lenne, hogy elszámolhatja-e költségként (árúbeszerzésként) a telek beszerzési árát 2018-ban? Köszönettel.

Több tíz millió forintot fordított a NAV fegyverek és kényszerítőeszközök beszerzésére Cikk

Negyvenötmillió forintot költött az adóhatóság szolgálati maroklőfegyverekre és kényszerítőeszközökre, az összegből a szervezet nemrégiben 248 pisztolyt, különféle fegyveralkatrészeket és kétszáz paprikaspray-t szerzett be – értesült pénteki száma szerint a Magyar Idők. Az eszközök a pénzügyőrökhöz és a pénzügyi nyomozókhoz kerülnek.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Könyvelünk egy kft.-t, amely jelen esetben külföldről egy uniós magánszemélytől (nem adóalany) szerzett be egy terméket, amit áruként értékesítene Magyarországon. A kérdés, hogy a beszerzett termékre fel kell-e számítani 27 százalék áfát az import beszerzéshez kapcsolódóan, és jól gondolom-e, hogy levonni viszont nem lehet? Az áfabevallás mely sorában kell feltüntetni a beszerzést terhelő áfát, ha van levonási lehetőség, akkor kérem jelezze, hogy hol kell bevallani? Az uniós jelentésben fel kell-e tüntetni? Másik kérdés, hogy nem uniós országból is beszerzett egy terméket, de ugyanúgy magánszemélytől (nem adóalany). Az érték alapján el is lett vámolva , vám és áfa lett megállapítva utána hatóságilag. Ezzel ugye nem kell tenni semmit, csak beállítani az áfa bevallás 70-es sorába? Várom mielőbbi válaszukat, hogy az áfa bevallásba helyesen kerüljenek be az adatok. Tisztelettel.

Nyomtató, projektor elszámolása költségvetési szervnél Kérdés

Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) kormányrendelet (Áhsz) 40. § (1) bekezdés szerint kiadási előirányzatok teljesítését a 15. mellékletben meghatározott egységes rovatrend szerint kell nyilvántartani. Az informatikai eszközök kiadását a Az Áhsz 1. § (1) bekezdés rögzíti az informatikai eszköz körét. Az 1) bekezdés 2. pontja szerint odatartozik például az asztali és hordozható, a kézi számítógép, nyomtató, monitor, billentyűzet, egér, számítógép-kivetítő, pénzkiadó automata, POS terminál, valamint a mindezekbe beépült szoftverek. Ezek kiadását a K63. rovaton kell elszámolni. Az Áhsz 17. § (3) bekezdés a tárgyi eszköznél előírásként rögzíti a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) 2. számú melléklete szerinti értékcsökkenés elszámolást. A Tao melléklete vámtarifaszámhoz tartozás alapján határozza meg az értékcsökkenés leírás kulcsát. A Tao melléklete informatikai eszköz kategóriát nem tartalmaz. A nyomtató 8443, a projektor 8528 vámtarifaszáma alapján, a Tao melléklet 12. d) pontja szerint a 14,5 százalékos kulcs alá tartozik. A nyomtató, a projektor nem sorolható be a 33 százalékos – informatikai – vámtarifaszámokhoz (Áhsz az informatikai eszközök közzé sorolja). A fentiek alapján a nyomtató és a projektor beszerzés elszámolásakor a kiadás az Áhsz 15. melléklet szerint K63 Informatikai eszközök beszerzése, létesítése rovaton számolandó el? Az eszközök értékcsökkenése a Tao előírás szerinti kulccsal – egyéb gépek – határozandó meg?

EU-s vállalkozás bejelentkezése magyar áfaalanyként Kérdés

Lengyel cég termékeit értékesítené magyar piacon, magyar magánszemélyeknek online hirdetések útján. Az áruját különönöző EU-s országokból szerezné be (Bulgária, Spanyolország, Portugália, Szlovákia stb.) és Magyarországra szállítaná. Magyarországon nem lesz saját, sem bérelt raktára. Itt lesz egy magyar vállalkozó, amelynek raktárában a lengyel cég tárolja és kezeli (kiadja, visszaveszi kézbesítetlen árut) az áruját, és magyar vásárlok, megrendelései alapján azt csomagolja és átadja GLS szállítmányozó cégnek, amely kiszállítja. Lengyel cég számlázza ki magyar magánszemélyeknek, arra kért magyar adószámot, mert az árbevétele éves szinten meghaladja a 35 000 eurót. Ilyen vállalkozásnak magyar áfával kell a számlát kiállítani, ezért be kell jelentkeznie magyar adóhatósághoz. Először be kell nyújtani T201 nyomtatványt, regisztrálni a külföldi vállalkozást, kérni magyar adószámot neki. Utána EGYKE nyomtatványt, hogy elektronikusan lehessen a bevallásait leadni. Lengyel cég más EU-s országokban lengyel EU-s adószámával áru szerez be, melyet Magyarországra szállítja tárolásra, kezelésre. Ezeket a vásárlásokat Lengyelországban vallja be EU-s beszerzésként, bár ezek a termékek nem kerülnek be Lengyelország területére. Esetleg nem kell-e ezeket magyar bevallásában szereltetni? Magyar vállalkozások (raktározó, szállítmányozó) magyar áfával számlázna, melyet lengyel cég 65-ös bevallásban levonásba helyezné. Helyes-e ez?

Amikor egy összegben elszámolható a beszerzés Cikk

Traktort vásárló családi gazdálkodó egy összegben elszámolhatja-e a jármű beszerzési árát? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Traktor vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem MTZ traktort vásárolt. A számla 2018. évi, a forgalmi engedély szerint 2017. 12. 27-én a nevére került. A számla szerint 2018. évi ez a traktor, a forgalmi engedély szerint 2017-es. Családi gazdálkodó az illető, és szeretné egy összegben elszámolni a beszerzés árát. Ez a traktor újnak számít? Kapott igazolást, hogy nincs benne üzemóra. Előre is köszönöm válaszukat.

Motorcsónak értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság 2012-ben vásárolt egy motorcsónakot egy turisztikai attrakció elindításához, valamint csapatépítő programoknál hasznosították. A beszerzéskor az áfa nem került visszaigénylésre. Ebben az évben értékesítik a hajót. Kérdésünk, hogy áfával növelt értéken kell értékesíteni a motorcsónakot? Köszönettel: Ildikó

Nébih+áfa nonprofit gazdasági társaság esetén Kérdés

Nonprofit gazdasági társaság, melynek alapfeladata a M. n. s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység, szeretne részt venni egy főzőversenyen. A rendezvény feltétele, hogy 20 főre kell főzni, mely esetben az alapanyagot a gazdasági társaság vásárolja meg. A program keretében erről bizonylatot állít ki. Első kérdésem, hogy elegendő-e a nyugta, vagy minden esetben számlát állítsunk ki, hogy egyértelművé tegyük a beszerzett élelmiszerek továbbértékesítését? Az áfa ez esetben levonható? Fel kell venni ezt új tevékenységnek vagy a főtevékenység és az alapszabályzatból kiindulva belefér a köznevelési feladataiba? Valamint a legfontosabb, hogy ezzel és hasonló rendezvényekkel, ahol élelmiszer került szóba, a Nébih alá kell-e jelentkezni, és ezt követően az adót megfizetni, vagy elegendő csak számlával igazolni az étel eredetét és szavatosságát?

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Áfás teherfuvarozó 2016-ban Németországból használt teherautót vett 8900 euróért. Ezt az áfa-bevallásban feltüntettük a 14-es és 69-es soron, megy az összesítő nyilatkozaton. Kérdésem: ha a vállalkozásomat megszüntetem, és nem sikerül addig eladni, hogyan vallom be az áfát, melyik soron, értékesítési számlám nem lesz. Ha sikerül eladni belföldön, akkor áfás számlát kell kiállítani? És az áfabevallásban hol szerepeltetem? Köszönöm válaszukat

Üzletrész beszerzési ára részletfizetés esetén Kérdés

T. Szakértő! Egy társaság év közben üzletrészt vásárolt, a vételár összegének egy részét az adásvételi szerződés aláírásakor készpénzben fizette meg. A hátralékos vételár egy év múlva esedékes. Az eladó hozzájárult, hogy a vevő tulajdonjogát a tagjegyzéken és a cégnyilvántartásban feltüntessék. Kérdés, hogy tárgyév végén vevőnél ennek a részesedésnek a beszerzési ára év végén mennyi? A már kifizetett összeg, ha igen, a fennmaradó kötelezettséget hogyan kell kezelni? Előre is köszönöm válaszukat.

Alanyi mentes tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Alanyi mentesen vásárolt tárgyi eszköz beszerzési értékét az áfával növelt, bruttó értéken aktiváltuk, ez volt alapja az értékcsökkenés elszámolásunknak. A használt tárgyi eszközt áfásan értesítettük, az értékesítés miatt utólagosan levonható áfát elszámoltuk. Kérdésünk, hogy hogyan kell az értékesítést, az áfa elszámolást számvitelileg könyvelni (kontírozni)?

Így csökkentheti társasági adóját, ha gépeket szerez be Cikk

Mezőgazdasági terményeket előállító zrt. 2017-ben jelentős (közel 100 millió forint) értékben új, nem támogatott gépeket vásárolt (lízingelt) növénytermesztéshez. Alkalmazhatja-e a tao-törvény 7. paragrafus zs) pontja szerinti adóalap-csökkentési lehetőséget az új gépekre és milyen feltétellel? A lízingkamat-kedvezményt is igénybe venné, ha lehetne. Három év távlatában, ha 400 ezer euró alatt marad az összes EMVA-támogatással együtt, akkor mint „csoportmentességi támogatást” beállíthatja adóalap-csökkentő tételnek? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink