• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

EU-s vállalkozás bejelentkezése magyar áfaalanyként

Lengyel cég termékeit értékesítené magyar piacon, magyar magánszemélyeknek online hirdetések útján. Az áruját különönöző EU-s országokból szerezné be (Bulgária, Spanyolország, Portugália, Szlovákia stb.) és Magyarországra szállítaná. Magyarországon nem lesz saját, sem bérelt raktára. Itt lesz egy magyar vállalkozó, amelynek raktárában a lengyel cég tárolja és kezeli (kiadja, visszaveszi kézbesítetlen árut) az áruját, és magyar vásárlok, megrendelései alapján azt csomagolja és átadja GLS szállítmányozó cégnek, amely kiszállítja. Lengyel cég számlázza ki magyar magánszemélyeknek, arra kért magyar adószámot, mert az árbevétele éves szinten meghaladja a 35 000 eurót. Ilyen vállalkozásnak magyar áfával kell a számlát kiállítani, ezért be kell jelentkeznie magyar adóhatósághoz. Először be kell nyújtani T201 nyomtatványt, regisztrálni a külföldi vállalkozást, kérni magyar adószámot neki. Utána EGYKE nyomtatványt, hogy elektronikusan lehessen a bevallásait leadni. Lengyel cég más EU-s országokban lengyel EU-s adószámával áru szerez be, melyet Magyarországra szállítja tárolásra, kezelésre. Ezeket a vásárlásokat Lengyelországban vallja be EU-s beszerzésként, bár ezek a termékek nem kerülnek be Lengyelország területére. Esetleg nem kell-e ezeket magyar bevallásában szereltetni? Magyar vállalkozások (raktározó, szállítmányozó) magyar áfával számlázna, melyet lengyel cég 65-ös bevallásban levonásba helyezné. Helyes-e ez?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X