158 találat a(z) beszerzés cimkére

Áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a konyha teljes kőrű felújítását végzi (festés, mázolás, járólapcsere és világításkorszerűsítés). A felújított helyiségbe új konyhabútort, mikrohullámú sütőt, kávéfőző gépet, mosogatógépet és étkezőasztalt és székeket vásárol. A társaság kizárólag adóköteles tevékenységet végez. Kérdésem, hogy a fenti tételek általános forgalmi adója visszaigényelhető-e? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi mentes EU-s beszerzése másik alanyi mentestől Kérdés

T. Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell eljárni áfa tekintetében, ha egy magyar, alanyi mentes egyéni vállalkozó egy közösségi, szintén alanyi mentes egyéni vállalkozótól szerez be árut? A 10 ezer eurós határ elérésére kell figyelni? Ezt követően mit tegyen, hiszen az alanyi mentes határnak ezután is alatta marad. Másik kérdés: egy másik egyéni vállalkozó rendszeresen tervezi babaruhák beszerzését Nagy-Britanniából és azok belföldön történő értékesítését. Az eladó egy brit partner, aki egy számlának nem is nevezhető, INVOICE feliratú papírfecnit ír az áruról (az INVOICE-n kívül csak a neve, a címe és az áru megnevezése és összege van rajta, semmi más!. Állítólag bizonyos összeghatár alatt náluk regisztrálni sem kell áfakörbe (és ő természetesen alatta van). Elfogadható ez így? Ha igen, akkor a magyar alanyi mentes partnerre milyen áfaszabályok vonatkoznak? Mikor, hogyan kell adóznia? Várhatóan a 5-6 millió forint körül lesz az éves árbevétele. Köszönöm a választ!

Személygépkocsi beszerzése az unióból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Belgiumban vásárolt használt személygépkocsit, melyet továbbértékesítési céllal tett. A kapott számlán áfa nem lett feltüntetve, mivel uniós adószámmal rendelkezik mindkét fél, de jelezték a különbözeti áfa miatti levonási tilalmat. Ebben az esetben a magyar félnek meg kell fizetni a 27% áfát? A vevő is bejelentkezett a különbözeti adózás alá, mikor jár el helyesen a számla kiállításánál? Felszámítja a 27% áfát és jelzi a különbözet szerinti adózás tényét? Vagy áfamentesen állítja ki a számlát? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel. Ugrai Zoltánné

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogyha egy használtautó-kereskedő magyar és EU-s magánszemélyektől és az EU-ból cégektől áfamentesen szerez be gépkocsikat, akkor köteles-e a különbözeti áfa szabályainak megfelelően értékesíti azokat? Megteheti-e, hogy csak egyes beszerzéseire jár el a különbözeti áfa szabályai szerint? Például a magánszemélyes vásárlásainál igen, de az EU-s cégektől áfamentesen beszerzett beszerzéseire nem alkalmazza a különbözeti áfa szabályait. Válaszát köszönöm!

Alanyi mentesség alatti tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alakuláskor az általános szabályok szerinti áfa-megállapítást választotta, és belföldi, illetve külföldi magánszemélyektől vásárolt tárgyi eszközöket (adásvételi szerződés alapján, és mivel magánszemélytől vásárolt, áfát nem igényelt vissza). 2016 01.01-jétől alanyi adómentességet választott, és most alanyi mentesként értékesítené ezeket a tárgyi eszközöket. Az áfatörvény 193. § alapján az adóalany az alanyi mentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében többek között tárgyi eszköz értékesítése esetén sem. A kérdésem az lenne, hogy ez vonatkozik-e az adóalanyra akkor is, ha a tárgyi eszköz beszerzésekor áfát nem igényelt vissza, mivel magánszemélytől vásárolta azokat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Kkv-kedvezmények beruházás, beszerzés és létszámnövelés után Cikk

A kis- és közepes vállalkozások számos kedvezményt érvényesíthetnek a társasági adó rendszerében. Ismertetjük ezek feltételeit, továbbá az esetleges nem-teljesítés esetén alkalmazott szankciókat.

Használtcikkel kereskedik? Ezekre az áfaelőírásokra figyeljen! Cikk

Sok a félreértelmezés a használtcikk-kereskedelemre vonatkozó adószabályok körül. Bartha Katalin okleveles adószakértőnk (InterTax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszában ilyen felvetéseket igyekezett tisztázni.

Támogatás miatti áfaarányosítás Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat: Önkormányzat 100 %-os tulajdonában lévő kft. feladata többek között a helyi lap szerkesztése és kiadása, a helyi televízió működtetése. A helyi lapot a társaság ingyenesen juttatja el a város háztartásaiba. A háztartásokban a helyi televízió adásának sugárzása szintén ingyenesen történik. Ezek ingyenes ügyletnek minősülnek véleményem szerint. Az Önkormányzat támogatás nyújt a kft részére. Emellett hirdetésből, film készítésből származik még bevétele a kft.-nek (Nem csak az önkormányzat részére,bárki által elérhetően, áfás számlát állítanak ki róla). Az ingyenes ügylet miatt jól gondolom-e, hogy a beszerzési számlák áfatartalmát arányosítani szükséges? Konkrét mutatónk nincs, ami alapján az ingyenesség aránya kimutatható lenne,ezért jól gondolom,hogy az áfatörvény 5. számú mellékletét kell alkalmazni? Ebben az esetben az áfabevallásban az önkormányzattól kapott támogatást kell szerepeltetni? Melyik soron? Köszönöm!

Anyag vagy áru? Kérdés

Egy vendéglátó egység vásárlásai között szerepelnek ital (üveges, kimért egyaránt), illetve süteménybeszerzések. Kérdés, hogy a fenti beszerzések anyag- vagy árubeszerzésnek minősülnek-e?

Használtautó-beszerzés EU-ból, előlegszámla, áfa könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy futárszolgálati tevékenységet végző kft. EU-ból vásárol használt autókat. A gépkocsik beszerzéséről előlegszámla került kiállításra. Az előleget a cég elutalta, azonban a gépjárművek csak 4 hónap múlva érkeznek meg. Az időközben esedékes áfabevallásban a beszerzéshez kapcsolódó áfakötelezettséget bevallottuk. Első kérdésem: ez helyesen történt-e? Mivel a személygépkocsi áfáját nem vonhatjuk le, ezért be is fizettük. A számla mint szállítói előleg került könyvelésre a szállító számlával szemben. Másik kérdésem, hogy amennyiben helyes volt a fizetendő áf beállítása, hogyan kell ezt a kötelezettséget lekönyvelni? Esetleg egy függő számlára könyvelem, majd a járművek megérkezésekor innen vezetem át a beruházási számlára? Köszönöm válaszát!

Közösségi termek eszközbeszerzéseinek adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépgyártó cég étkezőt és fitnesztermet is kialakított a munkavállalói számára. Az alábbi eszközbeszerzésekre vonatkozóan kérném véleményüket ÁFA/SZJA-EHO/TAO vonatkozásában. 1. Étkezőbe konyhabútor, mikro, hűtő, étkészlet illetve a kerti helységébe kerti bútor vásárlása esetén az beszerzések áfája levonható-e? Illetve keletkezik-e SZJA/EHO fizetési kötelezettség? Valamint TAO-ban elszámolható-e a fenti beszerzések költsége? 2. Fitneszterembe kondigépek, ülőgarnitúra, televízió vásárlása esetén az beszerzések áfája levonható-e? Illetve keletkezik-e SZJA/EHO fizetési kötelezettség? Valamint TAO-ban elszámolható-e a fenti beszerzések költsége? 3. A fenti tételek tárgyi eszközök között elszámolhatóak? Vagy személyi jellegű ráfordítások között kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

EU-s használt személygépkocsi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy németországi GmbH (nem autókereskedő) eladja egy magyarországi kft.-nek a saját tulajdonában lévő személygépkocsiját, aki azt cégautóként kívánja használni. Az eladó ( német ) EU-s adószámát a számlán feltüntette. A számlán megjegyzésként az áfára vonatkozóan azt írta. „ÁFAMENTES EUS ÉRTÉKESÍTÉS„ A magyarországi vevő is rendelkezik EU-s adószámmal. Ha a beszerzést az általános szabályok szerint kezelem, akkor az áfabevallásban (1565A-01-01-lap 14. sor ) mint termékbeszerzést feltüntetem, és a 15A60-as ba is beírom. Kérdésem, hogy akkor, mint közösségi beszerzés után levonható áfát is írhatok? (1565A-01-02. lap 69. sor) ? Vagy ebben a sorban nem írom be az áfa összegét, mert a magyar törvény alapján a személygépkocsi áfája nem visszaigényelhető. Ez esetben áfát kellene fizetnem? Több tájékoztatóban is olvastam, hogy a közösségen belül beszerzett használt személyautó nem áfaköteles. Lehetséges az is, hogy ebben az esetben sehol sem kell jelentenem, mint közösségi beszerzést? Erre az esetre melyik jogszabály vonatkozik az áfa szempontjából?

Áru vagy használt Kérdés

T. Szakértő! Az alábbiakban felmerülő problémákra kérném segítségét: Roncs autó és bontott autóalkatrész értékesítésével foglalkozik egy kft.. beszerzéseit az EU-ból kereskedőktől intézi, ahonnan változó tartalmú számlákat kap: „ a számla az áfát tartalmazza” vagy „a számla áfamentes” vagy 10 százalékos mértékű és az áfa nem levonható” vagy „figyelemmel az árrés adózásra”. A szállítói számlák nem mindegyikén található EU.-s adószám. Az értékesítés belföldön felszámított áfával (27%) történik. EU-ba történő eladás esetén a számlát milyen tartalommal kell kiállítani? A roncs autó és bontott autóalkatrész áru vagy használtcikk megítélés alá esik-e? Az áfabevallásban az EU-ból beszerzett áruként kerül feltüntetésre az Összesítő Nyilatkozatban is jelentésre kerülnek azok a számlák, melyeken EU-s adószám van feltüntetve. Az EU területére kiszállított áru ugyancsak szerepel az áfabevallásban és az Összesítő Nyilatkozatban is. Válaszát előre is köszönöm.

Személygépjármű EU-n belüli beszerzése, majd eladása Kérdés

Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy ha a külföldről behozott áfa nélküli személygépjárművet értékesítem mint autókereskedő, akkor az eladási ár után fel kell számítanom a 27 százalék áfát ugye?

EU-n belüli kereskedés Kérdés

T. Hölgyem/Uram, A kérdéskör amelyre szeretnénk választ kapni, a következő: Ha egy Magyarországon bejegyzett és magyar telephellyel rendelkező kereskedő cég egy EU-tagországban vásárol egy gépet és azt továbbadja egy szintén EU-tag, de más országbeli cégnek, akkor - szükséges-e, hogy az áru belépjen Magyarországra? - lehetséges-e az áru átvétele és egyben továbbadása az eladó telephelyén? Innen a vevő szállítaná tovább az árut. - a vevőtől kapott számla áfamentes, ugye a vevő felé is áfamentes számla állítható ki? - hogyan alkalmazható itt az ekáer? Gyakorlatilag az árufuvarozást a vevő végzi közvetlenül az eredeti eladótól. Válaszukat előre is köszönjük. Üdv. Valasek László

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felszolgálási díj kölcsönzött munkavállalók esetében

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Taós fejlesztési tartalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink