417 találat a(z) beszámoló cimkére

Magyaroszági cég szlovákiai áfaraktárral Kérdés

Magyarországi cégnek Szlovákiában áfaraktára van, ott csak áfát vall be, társasági adót nem. A szlovákiai könyvelő vallja be az áfát Szlovákiában, könyveli a bizonylatokat, és év végén küld egy főkönyvi kivonatot. A beszámoló és a társaságiadó-bevallás elkészítésekor hogyan kell eljárni? Mi a teendő, ha nyereséges vagy veszteséges a szlovákiai áfaraktár?

Osztalékkifizetés lépései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét osztalékkifizetéssel kapcsolatban. Egy kft. 2018. 05. 24-én taggyűlési határozatában a 2017. évre vonatkozóan 1,6 millió forint osztalék kifizetéséről döntött (a kifizetés feltételei adottak). 2018. 05. 30-án kifizette az osztalékot, a járulékokat levonta, a 1808-ason 2018. 05. hónapban bevallotta. 2018.05.30-án közzétette a beszámolót. Az osztalékkifizetéshez a 2017. évi mérleg megfelelő, vagy a 2018.05.01-2018.05.29 (05.30) időszakra közbenső mérleget kellett volna készítenie? A közzététel időpontja jó a kifizetéshez, vagy hamarabb kellett volna közzétenni? A 1729-es társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 tájékoztató adatok 20. sorában "a 2017. évre jóváhagyott osztalék" viszont nem szerepel az osztalék 1,6 millió forintos összege. Önellenőrizni kell a társaságiadó-bevallást, vagy ez helyesbítés? A 1829-es társaságiadó-bevallás 1829-A-02-02 oldalán, a 40. sorban kell az 1,6 millió forintot, mint a 2018. évben kifizetett osztalékot feltüntetni? Köszönöm szépen a segítséget.

Könyvelő megőrzési kötelezettsége (beszámoló) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban volt a könyvelőnek 10 éves megőrzési kötelezettsége az általa elektronikus úton beküldött beszámolók és a kapcsolódó iratok eredeti, aláírt példányára vonatkozóan. Amennyiben a könyvelőiroda az ügyfelek cégkapuján keresztül intézi a közzétételt, akkor is fennáll a megőrzési kötelezettség a könyvelőiroda részéről? Vagy így már okafogyottá vált a kötelezettség? Mely jogszabályi hely rendelkezik erről a kötelezettségről jelenleg? Köszönöm válaszát!

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Mikrovállalkozás, költségszámla visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Mikrobeszámolót készítő vállalkozás 2019. 01. 15-én számlát kapott 2017–2018. év közvetítői jutalék címén. Ebben az esetben két évet érint a számla számvitelileg így el lehetne számolni 2018-évben, viszont a számla kiállítási és teljesítési dátuma 2019. év. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Köszönettel: Tislérné

Mi a teendő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságot végelszámolással szándékoztak megszüntetni. Indult a végelszámolás 2017. 03.14-ével. Bementek a végelszámolást záró bevallások, beszámoló 2017. szeptember 10-én. A törlési határozat megszűnése előtt meggondolta magát a tulajdonos, eladta a céget és egyúttal kérték a végelszámolás visszavonását. A cégiratokban végelszámolás vége dátumként 2018.05.15. szerepel. Ez a dátum a tulajdonosváltás dátuma is. Hogyan néznek ki az üzleti évek, Milyen bevallást, beszámolót kell beadni, pótolni, hogy a 2018. évi zárást meg lehessen csinálni? Köszönettel!

Taóról kivára áttérés esetén prémium kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. január 1-jétől a társasági adóról áttért a kisvállalati adóra. 2018. évre a taggyűlés prémiumfeltételt írt elő, a prémium mértékét a társaság 2018. évi adózott eredményéhez kötötte. A prémium összege az éves beszámoló elkészítésekor válik véglegessé. Az elmúlt években a prémiumot és annak járulékait (szocho, szakképzési hozzájárulás) a költségek között elszámoltuk a passzív időbeli elhatárolással szemben. 2018 után az ügyvezetőt megillető prémium a beszámoló elfogadását követően, várhatóan 2019. április hónapban kerül kifizetésre. Helyesen járunk-e el a 2018. év zárása és a beszámoló elkészítése során, ha a prémium bérköltségként elszámolt összege után nem szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást számolunk el az 54-56-os számlacsoportban, hanem 13 százalékos kivát a 89-es számlán, mivel a prémium kifizetésekor már nem vagyunk a társasági adó alanya? Válaszukat előre is köszönöm.

Éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 9. § (2) bekezdése szerinti határértékeket kapcsolt vállalkozások tekintetében (anya-lánya) egybe kell-e számítani? A 117. § (1) bekezdése szerinti értékeket összesítve nem érik el a szervezetek. Előre is köszönöm válaszát!

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Bt. adószámának törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a következőkben kért segítséget. Adószámát 2016-ban törölték NAV tartozás miatt. 2014-ben a bankszámla-vezető bankja is felmondta a szerződésüket. Az utolsó beszámolója illetve bevallása 2012-ben került beküldésre. Most rendezte tartozását és szeretné megszüntetni a bt.-t. A kérdésem a következő lenne, hogyan lehetne megszüntetni a bt.-t így , hogy az adószáma 3 éve törlésre került? Kell-e pótolni az elmaradt bevallásokat, beszámolókat?

Mikrogazdálkodói beszámolóra visszatérés Kérdés

Ha kilépek a mikrogazdálkodói beszámoló készítése alól, mennyi idő után tudok visszatérni? 2017-ben léptem saját döntés alapján. A feltételek megvannak, hogy újra mikrogazdálkodói beszámolót készíthessek.

Kamatlevonást korlátozó előírás a társasági adózásban II. – példákkal Cikk

Az idei évtől egy uniós irányelv (1164/2016/EU) hazai jogba történő illesztése megváltoztatja a kamatok társasági adóalapnál történő figyelembevételére vonatkozó eddigi előírást, amelyet „alultőkésítési szabályként” ismertünk. Folytatjuk január 14-én, azonos címmel megjelent írásunkat.

Egyszerűsített végelszámolás katás bt.-nél Cikk

Katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, milyen záró beszámolót kell közzétennie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Szakszervezet beszámoló-benyújtási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakszervezetnek kell beszámolót benyújtania?

Egyszerűsített végelszámolás katás bt. esetén Kérdés

T. Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, akkor milyen záró beszámolót kell közzétennie? Az érthető, hogy a végelszámolási időszakban már nem lehet katás, de mivel nem kötelezett számvitel szerinti könyvvezetésre a katás időszakban a bt., így a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal milyen beszámolót kell készítenie, amit közzé is kell tennie? Leltározás alapján felvett adatokkal készítse? Vagy milyen szabály vonatkozik erre? Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iskolakezdési támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs